Comunitatea Madrid a prezentat primele progrese ale proiectului european de cercetare CLARIFY –Cancer Long Survivors Artificial Intelligence Follow Up–, al cărui obiectiv este urmărirea pe termen lung. a pacienților supraviețuitori de cancer prin Big Data și Inteligența Artificială –AI–, pentru a contribui la îmbunătățirea calității vieții și a bunăstării acestor persoane.
Finanțat de Comisia Europeană în cadrul Programului Orizont 2022 cu 4,8 milioane de euro, aceasta este o inițiativă condusă de Serviciul de Sănătate din Madrid –SERMAS– și coordonată de spitalul public Puerta de Hierro din Majadahonda, condus de șeful Serviciului de Oncologie Medicală, Mariano Provencio, în calitate de investigator principal.
Tocmai, Innovation Radar al Comisiei Europene, o inițiativă creată pentru a identifica inovațiile cu potențial ridicat în cadrul proiectelor de cercetare, a selectat platforma CLARIFICAȚI ca Inovație cheie –Cheie de inovație– și SERMAS la fel de un agent inovator cheie –Key Inovator– datorită rolului său de conducere și dezvoltării active cu acest proiect.
De la lansare, în ianuarie 2022, a fost dezvoltată faza pilot, care a fost prezentată în cursul unui ceremonie desfășurată recent la sediul Fundației pentru Cunoaștere madri+d, dependentă de Ministerul Educației, Universităților și Cercetării, și la care au participat reprezentanți ai ministerelor Sănătății, Președinției, Justiției și Internelor din Comunitatea Madrid, precum și alți actori din regiune implicați în cercetarea biomedicală.
Această tehnologie integrează date anonimizate din diferite surse (date clinice și genomice, publicații biomedicale, informații despre utilizarea dispozitivelor portabile după tratament și chestionare de calitate a vieții, printre altele), le analizează în timp real și per Permite efectuarea de interogări fie asupra populației, fie asupra unui singur pacient, pentru luarea deciziilor clinice.
Risc pe termen lung de complicații și recăderi
CLARIFY permite obținerea de profile și modele care ajută la stratificarea pacienților și la personalizarea urmăririi acestora, ajutând în procesul decizional clinic.
Actualul model de urmărire pentru bolnavii de cancer nu acoperă nevoile fizice, funcționale, psihosociale sau economice pe termen mediu și lung, care au o impact semnificativ asupra calității vieții lor. Totuși, acum, datorită acestuia, se poate „măsura” riscul de complicații sau recăderi pe termen lung pentru a personaliza și adapta cât mai mult controlul.
Deocamdată, platforma pilot a colectat date de la pacienți cu cancer pulmonar, mamar și limfom, trei tipuri de tumori care au fost alese pentru prevalența și supraviețuirea îndelungată.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea prezintă primele progrese ale unui proiect european de îmbunătățire a calității vieții supraviețuitorilor de cancer pe termen lung