Comunitatea Madrid prezintă expoziția În Madrid. O istorie a modei, 1940-1970, care poate fi văzut în Sala El Águila între 03 în martie și 17 în mai, cu acces gratuit. Aceasta presupune o călătorie prin istoria modei din perioada postbelică până în anii 70, care acoperă sfera publică și privată, adică de la podiumuri la ateliere, trecând prin cinema și presă.

Ministrul Regional al Culturii, Turismului și Sportului, Marta Rivera de la Cruz, a asistat astăzi la vernisajul expoziției, subliniind că aceasta ne permite să abordăm „diferitele universuri ale modei” și călătoriile. „Madridului care a încercat să-și recupereze vitalitatea după război, unde noile nume ale haute couture spaniole își vor croi drum și vor ajunge să ocupe un loc proeminent în circuitul capitalelor europene ale modei, impulsionate de turismul în creștere și de turismul internațional. proiecția Spaniei”.

„În el vedem paradele, colecțiile marilor designeri haute couture și difuzarea lor prin reviste de modă și filme, cu actrițe de la Hollywood stabilind tendințe. De asemenea, în același timp, face un demers și revendică și alte meserii din industrie, care în mod tradițional nu au avut vizibilitatea pe care o merită”, a explicat ministrul. În plus, el a subliniat că din expoziție se poate „parcurge harta modei din Madridul acelor ani”.

Această privire asupra trecutului analizează evoluția modei și a protagoniștilor ei. dintr-o perspectivă largă, într-un oraș în care designeri și modele coexistă cu croitori și anonimi din Madrid, ale căror obiceiuri sociale și obiceiuri stilistice au fost recuperate prin 70 reproduceri fotografice, în mare parte imagini inedite și 76 piese între care evidențiază rochiile de la designeri precum Elio Berhanyer, Herrera y Ollero, Marbel sau Christian Dior, însoțite de instrumente de atelier, documente de arhivă, costume și reviste de modă.

Fonduri ale Muzeului Costumului și Arhivei Regionale

Jumătate din reproducerile fotografice expuse corespund colecțiilor Santos Yubero, Portillo, Contreras și Muller, care fac parte din Arhiva Regională a Comunităţii Madrid. În plus, se adaugă și alte fonduri fotografice, precum cele ale fotografilor Basabe, Campúa, José María Lara, Vicente Nieto, Institutul de Patrimoniu Cultural al Spaniei sau Agenția EFE. La rândul său, Muzeul Costumei contribuie 22 cu piese la expoziție, care este completată cu împrumuturi de la colecționari privați.

Alături de marile nume ale haute couture, investigarea diferitelor meserii legate de modă, tradițional invizibile, este prezentată printr-o hartă a Madridului unde locațiile istorice din casele de cusături sunt colectate, buticele, magazine , ateliere de croitori, magazine universale și furnizori.

Expoziția include și mărturia la persoana întâi a celor care au făcut parte din această industrie printr-un videoclip care include șapte interviuri cu cunoscuți și personaje anonime, care reprezintă contrastul dintre dimensiunea publică și cea privată a modei și care constituie memoria vie a acestor decenii.

La fel, mai multe audiovizuale însoțesc povestea cu piese din arhiva istorică NO-D O, păstrată în Filmoteca Spaniolă, și fragmente de filme de Edgar Neville, Luis Marquina sau Juan Antonio Bardem, cu scopul de a reflecta răspândirea modei și relația acesteia cu cinematograful.

Secțiuni de expoziție

Curatoriată de Esperanza García Claver, în calitate de curator general, împreună cu co-curatorii Lola Feijóo, Miquel Martínez Albero și Sonia Taravilla Gómez, expoziția constituie o călătorie cronologică, împărțită în trei secțiuni, care începe în Spania postbelică. , în care sectorul textil, la fel cu restul țării, trece printr-o panoramă sumbră, și moda pe care o reflectă revistele, cu actrițe de la Hollywood ocupând coperți, iar radioul, cu programe precum Moda în Spania , reprezintă un lux inaccesibil pentru majoritatea populației.

În acest moment, izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a însemnat întoarcerea unora în Spania unii creatori spanioli cu sediul la Paris precum Cristóbal Balenciaga, care avea să devină designerul de modă vedeta atât al vechii aristocrații de curte, cât și al noii aristocrații a dictaturii, în timp ce alte nume din haute couture au început să iasă în evidență și, în paralel, lucrători aci , anonim, realizează în atelierele din cele mai populare articole vestimentare la cele mai exclusiviste modele.

Deja în ani 50, deschiderea treptată a turismului, televiziunii, revistelor pentru femei, a filmelor și a modei decorurilor publicitare, promovând haute couture cu nume precum Pedro Rodríguez, Asunción Bastida, Manuel Pertegaz sau Marbel.

Expoziția analizează și extinderea prêt a porter în anii 17 și 70, generând un preparat în serie și, prin urmare, mai mult b ieftine și accesibile, precum și deschiderea de mai multe boutice în capitală, ceea ce a dus la închiderea unor case de haute couture.

La Madrid. O istorie a modei, 1940-1970 consolidează angajamentul Comunității Madrid față de El Águila ca centru de cunoaștere și diseminare a patrimoniului cultural al regiunii, cu un program reînnoit, deschis tuturor publicului.

Tururi ghidate și ateliere

Expoziția se completează cu un amplu program de tururi ghidate pentru adulți de luni până sâmbătă, dimineața și târziu, cu un oferta de peste 5.000 piese. De asemenea, are un program de vizite-ateliere de familie, cu 400 locuri libere, duminica dimineata si de sarbatori. Atelierele sunt recomandate copiilor între 6 și 17 ani.

Toate vizitele și atelierele sunt gratuite, dar necesită rezervare prealabilă prin site-ul Patrimoniului Cultural. Înregistrarea va fi accesibilă de la 00 în martie la 17: 000 ore prin acest link: https:// www.comunidad.madrid/cultura/patrimonio-cultural.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea vă invită să călătoriți prin istoria modei din Madrid din perioada postbelică până în ani 70 în noua expoziție de la El Águila