Consiliul duce programul „Cetățenie digitală” municipalităților cu risc de depopulare

04/04/2022

– Inițiativa își propune să ajungă la 1.000 persoane și urmărește să ofere populației din municipiile afectate de depopulare instrumente pentru a-și îmbunătăți competențele digitale

Ministerul Inovării, Universităților, Știința și Societatea Digitală, prin Direcția Generală pentru Lupta împotriva Decalajului Digital și Direcția Generală a Agendei Anti-Depopulare din Valencia (AVANT), au prezentat programul „Cetățenie Digitală” în diferite municipalități din Comunitatea Valenciană, un proiect de acțiune comună cu Federația Municipiilor și Provinciilor din Valencia (FVMP) și care își propune să aducă formare în competențe digitale în municipalitățile aflate în risc de depopulare.

Programul „Cetățenie digitală” își propune să ajungă la 1. femei și bărbați și urmărește să ofere instrumente pentru ca populația din municipiile afectate de depopulare să își îmbunătățească competențele digitale, constituind un instrument de incluziune și coeziune socială în rândul vecinilor.

La prezentarea programului au participat directorul general pentru Lupta împotriva Diviziunii Digitale, María Muñoz, directorul general al AVANT, Jeannette Segarra și secretarul general al Federației Valencian al municipiilor și provinciilor, Vicent Gil, să viziteze diferite municipalități și asociații pentru a prezenta activitățile de formare care au fost planificate pentru cetățenii lor.

Ca primă oprire, Muñoz și Segarra au prezentat programul în fața Consiliului de Administrație al Alcoleja, cu prezența lui 15 primarii municipalităților din regiunea Alicante Comtat. Săptămâna următoare au vizitat Villar del Arzobispo, în provincia Valencia, și au făcut cunoscut programul locuitorilor din municipiile asociațiilor Serranía și Alto Turia; pentru a termina în Benassal, sediul asociației Alt Maestrat, unde au prezentat propunerea primarilor din provincia Castelló.

Acțiunile de formare care au fost propuse în municipiile vizitate, și care au fost foarte bine primite de cetățeni, constau în ateliere cu privire la 20 ore, cu caracter practic si cu care se intentioneaza sa raspunda nevoilor cele mai imediate de comunicare si acces la TIC ale populatiei. Aceste ateliere sunt „Ziua ta de pe mobil”, „Cum să folosești tehnologia pentru a comunica”, „Găsiți cu ușurință informații pe internet”, „Efectuați procedurile de acasă (cu un certificat electronic)” și „Instrumente pentru crearea propriul tău conținut digital”.

La ultima ediție au participat peste 1., în principal femei peste 65 ani, potrivit directorilor generali, „dornic de a învăța și de a comunica” prin intermediul rețelei.