– Proiectul DOTMASK explorează noi acoperiri și materiale plastice obținute din extracte botanice aplicabile echipamentelor de protecție individuală
– Compania Lamberti coordonează echipa de lucru, la care participă Airnatech, ADM Biopolis, institutul tehnologic al plasticului, Aimplas și IIS La Fe
Generalitatea, prin Agència Valenciana de la Innovació (AVI), finanțează dezvoltarea măștilor și a scuturilor faciale dotate cu proprietăți antimicrobiene capabile să prevină infecțiile și contagiunea cu viruși și bacterii, inclusiv cele rezistente la medicamente. În acest scop, noi acoperiri și materiale plastice obținute din extracte botanice sunt explorate pentru a îmbunătăți atributele echipamentului personal de protecție (EIP) actual.
Inițiativa, denumită DOTMASK, este unul dintre proiectele strategice în cooperare pe care agenția le-a susținut în cadrul ultimei cereri de ajutor în concurență competitivă. Este coordonat de compania chimică Lamberti și are participarea Institutului Tehnologic al Materialelor Plastice, Aimplas; Institutul de Cercetare în Sănătate al Spitalului La Fe de València, compania de biotehnologie ADM Biopolis și producătorul de măști Airnatech.
Dezvoltarea materialelor cu capacitate antibacteriană și virucidă răspunde nevoii de reducere a incidenței infecțiilor cauzate de agenți patogeni precum COVID-19, care sunt adesea transmise în principal pe calea aerului. Virușii și bacteriile sunt deosebit de periculoase în mediile spitalicești, unde este mai frecvent ca aceste microorganisme să dobândească rezistență la medicamente.
Până în prezent, acoperirile concepute ca măsură de protecție pasivă foloseau aditivi anorganici pe bază de metale. Cu toate acestea, această compoziție prezintă unele dezavantaje, precum tendința sa la coroziune în anumite medii, sau posibila eliberare de ioni activi, ceea ce a deschis o dezbatere cu privire la potențiala toxicitate a acesteia.
Substanțele extrase din plante, în schimb, păstrează aceleași proprietăți bactericide și virucide, cu avantajul că, fiind compuși de origine naturală, prezintă un risc mai mic de apariție. efecte adverse.efecte secundare, alergii sau toxicitate, atat pentru utilizator cat si pentru mediu.
Tocmai în această direcție, proiectul DOTMASK dezvoltă materiale pe bază de compuși fenolici de origine naturală, a căror activitate antimicrobiană s-a dovedit a fi foarte mare, cu scopul de a le integra în echipament individual (EIP). În acest fel, se urmărește realizarea unei protecții extrem de eficiente împotriva agenților patogeni, realizând o reducere semnificativă a transmiterii bolilor.
Disponibil personalului sanitar și de urgență
Noile acoperiri antimicrobiene, dezvoltate din extracte botanice care au fost obținute prin biotehnologie, se vor aplica atât textilelor pentru confecţionarea măștilor, cât și foliilor de plastic cu care se vor fabrica ecrane de protecție facială. Două sisteme de prevenire îmbunătățite care vor consolida siguranța sănătății și serviciile de urgență și vor extinde opțiunile de protecție a populației în situații de pandemie.
Pentru dezvoltarea acestor soluții biotehnologice, Lamberti, specializată în acoperiri chimice, are sprijinul ADM Biopolis, care va analiza capacitățile antimicrobiene ale acestor aditivi și va întreprinde testele obligatorii de toxicitate. La rândul său, Aimplas și Airnatech vor contribui, respectiv, la dezvoltarea materialelor plastice antimicrobiene și la încorporarea acestor noi aditivi în măști. Eficacitatea compușilor într-un mediu real de sănătate va fi testată la Spitalul La Fe din Valencia, datorită contribuției IIS La Fe.
În acest sens, executivul vicepreședintele Agenției, Andrés García Reche, a subliniat importanța cooperării dintre agenții sistemului de inovare ca modalitate de a face față provocărilor majore, cum ar fi, de exemplu, protecția împotriva virușilor și bacteriilor: „Dacă ceva ne-a arătat această pandemie este nevoia de a inova și de a consolida un sector al sănătății solid și creativ, care nu numai că ne oferă autonomie față de producătorii cu sediul în străinătate, ci și permite companiilor noastre să concureze cu marile firme internaționale”.
„Avem un mare potențial științific și tehnologic axat pe sănătate, pe care trebuie să-l putem transfera în țesutul nostru productiv. Proiecte strategice precum acesta constituie o oportunitate unică de a avansa. în această direcţie”, a continuat el.
Proiectul este aliniat cu Strategia de specializare inteligentă a Comunității Valenciane, cunoscută sub numele de S3, care este coordonată de Ministerul Inovării, Universităților, Științei și Societății Digitale și care include ca Unul dintre obiectivele prioritare este „promovarea sănătăţii şi asistenţa medicală eficientă”.
În același mod, inițiativa se leagă și de concluziile Comitetului Strategic pentru Inovare Specializată (CEIE) în Situații de Urgență, organism consultativ al AVI care ghidează prioritățile de inovare în acest domeniu. zona . De altfel, specialiștii din comunitatea științifică, institutele tehnologice și comunitatea de afaceri care fac parte din această echipă multidisciplinară îndeamnă în mod special să îmbunătățească proprietățile echipamentelor individuale de protecție (EIP), utilizate de echipele de urgență.