– Noua rezoluție elimină și rezervarea locurilor de 5% și o limitează la o singură cameră cu baie proprie
– Centrele de zi sunt deschise sută la sută și elimină turele rotative
Vicepreședinția și Ministerul Egalității și Politicilor Incluzive au eliminat toate restricțiile din cauza COVID- 19 care a existat pentru iesirile utilizatorilor rezidentelor pentru batrani, care de acum incolo vor putea primi si vizite fara nici un fel de limitari, dincolo de cele stabilite de reglementările sanitare.
Așa se precizează în rezoluția Vicepreședinției și a Ministerului Egalității și Politicilor Incluzive de stabilire a planului de acțiune în rezidențe pentru vârstnici dependenți, centre de zi, locuințe protejate și centre de îngrijire. pentru vârstnici (CEAM/CIM), în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19.
Textul, care va intra în vigoare după publicarea sa astăzi în Monitorul Oficial al Generalitati (DOGV), elimină limitările de timp și numărul de persoane care le-ar putea vizita rudele. si rudele din resedinte, si stabileste ca trebuie respectate prevederile regulamentelor interne ale centrelor si garantandu-se intotdeauna un minim de 2 ore pe saptamana de vizite per rezident.
Vizitele trebuie efectuate, pe cât posibil, evitând zonele comune de trecere și cu măsurile corespunzătoare de siguranță, igienă și prevenire a COVID- stabilit atât pentru profesioniști, cât și pentru rezidenți și vizitatori.
Noile reglementări vor permite și familiilor și prietenilor apropiați accesul în camerele utilizatorilor în acele cazuri în care aceștia au o situație de mare dependență care îi obligă să fie imobilizați la pat, sau pentru a-i ajuta în revizia îmbrăcămintei sau a bunurilor de care ar putea avea nevoie la schimbările de anotimp.
Aceste noi reglementări se aplică tuturor acelor reședințe care au o acoperire mare de vaccinare (peste 80%), precum și celor care eliminarea tuturor restricțiilor anterioare care afectau ieșirile cu înnoptări din centre.
Astfel, doar în centrele cu acoperire vaccinală scăzută li se va interzice persoanelor nevaccinate să plece atunci când locul în care doresc să meargă este la nivelul de alertă 2 sau 3.
Elimină rezerva de 5%
O altă noutate este aceea că obligația de a rezerva 5% din locuri pentru eventuala izolare in cazul depistarii cazurilor de COVID-19 intr-un centru rezidential este eliminata si, doar, se solicita ca cel putin o camera single disponibila cu baie de uz exclusiv pentru posibila izolare individuala reglementata de autoritatile sanitare.
Restricțiile sunt eliminate și în centrele de zi, care de acum înainte se vor putea deschide sută la sută în toate modalitățile cu grupe de bule, iar în acest fel sunt eliminate turele rotative. . În cazul șederii de zi în centre rezidențiale, utilizatorii centrului de zi sunt încorporați în unități conviviale ale rezidenților stabili.
Atunci când distanța de siguranță nu poate fi menținută între grupurile de bule din centrele de zi, se va asigura utilizarea măștii. Utilizatorii aceluiași grup de bule vor fi considerați unități stabile de conviețuire și acestora li se vor aplica reglementările care se aplică populației în general.
Centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice (CEAM) asimilează toate nivelurile de alertă, astfel încât toate activitățile să se poată desfășura indiferent de nivelul de transmitere comunitară în care se regăsește populația, iar programarea prealabilă și cerința de a pleca fără inele și obiecte personale sunt eliminate.
Actuala rezoluție abrogă hotărârile anterioare de centre și resurse de diversitate funcțională și sănătate mintală, de cămine, rezidențe și servicii de îngrijire pentru copii și adolescenți, adăposturi și resurse destinate persoanelor fără adăpost. persoane, persoane în situații de excluziune socială și centre temporare de îngrijire de urgență (CATE) și centre și resurse destinate victimelor violenței de gen și sexiste.
Aceste resurse vor fi reglementate exclusiv și exclusiv prin regulile și rezoluțiile stabilite de autoritățile sanitare, ceea ce înseamnă progrese în normalizarea conviețuirii în centre și servicii destinate persoanelor în situație de vulnerabilitate.