– Ajutorul are în vedere o alocare de 20 milioane de euro pentru acest an, dar pot ajunge la alte 750 milioane între 2022 și 2023 dacă sectorul profită de toate resursele alocate Comunităţii

– Ximo Puig afirmă că planul este „varful de lance” pentru „accelerarea” reformelor legat de tranziția energetică necesară cu ajutorul fondurilor Next Generation UE

– Héctor Illueca invită companiile și profesioniștii din construcții să participe la această inițiativă și subliniază necesitatea de a acționa „în fața unui parc îmbătrânit ale cărui neajunsuri sunt suferite de cele mai umile familii”

València.

Generalitat a lansat un plan de ajutor cu capacitate de mobilizare 84 milioane de euro între acest an și cel de 2023 pentru acțiuni de îmbunătățire a eficienței energetice în mai mult de 11.000 locuințe, toate prin Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență, finanțate din fonduri Next Generation UE.

Asta a fost dezvăluit în cadrul ceremoniei de prezentare a acestor granturi pentru clădiri și locuințe, care a avut loc la Palau de la Generalitat cu participarea președintelui, Ximo Puig, și a vice-lui al doilea. Președintele și Ministrul Locuinței și Arhitecturii Climatice, Héctor Illueca.

Programul include ajutoare pentru lucrări de reabilitare cu care se poate acredita o îmbunătățire a eficienței energetice care reprezintă, în cazul acțiunilor în clădiri de locuit, o reducere de cel puțin , a 30 % în consumul de energie primară neregenerabilă și, în cazul acțiunilor specifice în locuințe, o reducere cu 7% a cererea pentru această energie.

Anul acesta granturile au un buget de 24 milioane de euro, care poate fi majorat, dacă se mobilizează toate resursele alocate Comunităţii Valenciane, până la atingerea unui alt 200 milioane de euro între 2023 și 2023, cu activarea inițiativelor desfășurate de sectorul construcțiilor.

Președintele Generalității a afirmat că această inițiativă este „varful de lance” pentru „accelerarea” reformelor legate de necesara tranziție energetică și și-a revendicat importanța în fața „extraordinar de dificilă”. scenariu” agravat de criza energetică rezultată în urma războiului din Ucraina. „Nu mai putem privi în altă parte”, a spus președintele, care s-a referit la „marea oportunitate” care se deschide cu ajutorul Next Generation.

O „cauză comună”

Șeful Consellului a încurajat , așadar, companiile din sectorul construcțiilor să participe la aceste acțiuni finanțate din fonduri europene, și să facă din eficiența energetică o „cauză comună”. „Trebuie să producem mai multă energie verde și să fim mai eficienți în managementul energiei”, a adăugat el.

În plus, acesta s-a pronunțat pentru a acționa în fața unui fond de locuințe îmbătrânit și a depune toate eforturile pentru ca ajutorul oferit să ajungă la cei care au cele mai multe dificultăți în accesarea acestuia, deoarece, așa cum ați spus, sectorul construcțiilor este esențial pentru a face din locuințe un element de coeziune și, de asemenea, pentru a crea locuri de muncă.

La rândul său, Vicepreședintele II și Ministrul Locuinței și Arhitecturii Bioclimatice, Héctor Illueca, a făcut apel „companiilor, tehnicienilor și întregului personal implicat să mobilizeze cât mai multe fonduri posibile. și să profitați de acest moment pentru a renova și reabilita în comun fondul de clădiri al Comunității”.

După cum sa subliniat, „o parte importantă a societății noastre simte efectele vremii chiar și în interiorul caselor lor”. Atât de mult încât „84, 5% din clădirile existente sunt situate în cele mai mici valori ale certificării energetice din punct de vedere al consumului. „, situație care „face oamenii care le locuiesc extrem de vulnerabili atât la temperaturi ridicate, cât și la cele scăzute”, a subliniat el.

Din acest motiv, a convenit cu președintele asupra necesității de a acționa în fața unui „fond de clădiri îmbătrânit ale cărui neajunsuri sunt suferite de cele mai umile familii” din societate și „ combina stimulii economici cu activități de viitor precum reabilitarea”.

Caracteristicile ajutorului

Ajutorul este destinat finanțării lucrărilor de reabilitarea în clădiri predominant rezidențiale, atât în ​​mediul urban, cât și în mediul rural, și cuprind cerința unei îmbunătățiri acreditate a eficienței energetice care afectează clădirile rezidențiale colective și casele unifamiliale sau cele aparținând clădirilor multifamiliale.

Cifrele agenților și managerilor de reabilitare sunt avute în vedere pentru a facilita atât executarea acțiunilor, cât și canalizarea procesării ajutorului, care, în cazul comunităților de proprietari și proprietari , poate fi de până la 24.800 euro pe locuință (24 % din acțiune) sau, în cazul situațiilor de vulnerabilitate, până la 26.750 euro pe locuință (100 % din performanță).

Procedura de acordare va fi cea de concurs competitiv, iar acordarea acesteia se va efectua urmând ordinea strictă de prezentare a granturilor. Termenul limită de depunere a acestora s-a deschis tocmai în această luni, 11 în luna aprilie, iar, la apelul de 2020, se va încheia pe 1 decembrie, 2020. De asemenea, termenul care îl afectează pe directorul sau agentul de reabilitare să solicite înregistrarea în registrele autorizate se termină la data de 24 a lunii noiembrie a acestui an. an.

Lucrările pot fi începute înainte de cererea de ajutor, dar pot să nu fie finalizate la momentul solicitării și, în plus, trebuie să fi început după data de 1 februarie 2020.