– În doar patru luni de funcționare, programul Alba a servit 707 femei victime ale exploatării sexuale
– Vicepreședintele a participat la ședința Parchetului Provincial din Valencia privind protecția victimelor traficului de persoane
Vicepreședintele și ministrul pentru Egalitate și Politici Incluzive, Mónica Oltra, a evidențiat necesitatea coordonării și cooperării între instituții pentru „prevenirea și combaterea posibilului trafic al celor mai vulnerabile persoane care fug de războiul din Ucraina, în special de femei, fete și băieți” .
Vicepreședintele a participat la ședința Parchetului Provincial din Valencia, care a avut loc cu ocazia Protocolului-cadru pentru protecția victimelor traficului de ființe umane. La întâlnire au mai participat reprezentanți ai diferitelor departamente ale Generalitati, agenți judiciari, Delegația Guvernului, parchetul, forțele și organele de securitate ale statului și inspectoratul de muncă.
Vicepreședintele a indicat că conținutul acestei ședințe va fi transferat în ședința de mâine a Comisiei Mixte pentru Atenția și Primirea Refugiaților și Persoanelor strămutate, pentru coordonarea, din Ministerul Egalității, diferitele acțiuni care urmează să fie desfășurate pentru depistarea, intervenția și asistența posibilelor victime ale traficului de persoane sau ale contrabandei.
Pentru îngrijirea femeilor victime ale exploatării sexuale, Ministerul a lansat în octombrie anul trecut programul Alba. În doar patru luni de funcționare, a subliniat Oltra, 707 au fost îngrijite femei din Comunitatea Valenciană, ceea ce „demonstrează” necesitatea acestui program al cărui obiectiv este cuprinzător grija pentru ca aceste femei „să poată ieși din acel context și să-și construiască proiectul de viață independent”. În acest sens, el a subliniat importanța „de a nu face aceste femei invizibile și nu clandestine”, ci mai degrabă de a lucra pentru a-și atinge „refacerea la viață”.
Femeile care intră în program beneficiază de consiliere și asistență socială cuprinzătoare în toate acele aspecte de care au nevoie și care le promovează avansarea personală și socială, accesul și inserarea lor în resursele comunitare. Astfel, de la lansare, au fost inițiate 29 planuri de inserție individualizate, 29 dintre ei plasarea unui loc de muncă.
Strategia împotriva violenței sexuale
Vicepreședintele a indicat că Alba programul face parte din Strategia Valenciană împotriva violenței sexuale ratificată de Consell anul trecut ca instrument transversal care permite eradicarea acestui tip de agresiune, îngrijirea femeilor supraviețuitoare și stabilirea mecanismelor de prevenire.
Strategia este primul document cu aceste caracteristici din Comunitatea Valenciană și include 146 măsuri regionale. Este rezultatul unui grup de lucru al comisiei de monitorizare a pactului din Valencia împotriva violenței sexiste, împreună cu contribuții din partea entităților sociale specializate în domeniul violenței sexuale și a tuturor ministerelor aflate în competența lor.
Obiectivul, a subliniat Oltra, este de a „uni eforturile, coordonarea și consolidarea” structurilor existente de îngrijire cuprinzătoare a victimei, pe lângă activarea prevenirii, depistarii și trimiterii. mecanisme la resursa de asistență medicală adecvată.
Resurse rezidentiale
In ceea ce priveste resursele rezidentiale, din 2019 Conselleria are centre specializate în îngrijirea victimelor traficului de persoane care au intrat în Rețeaua de Asistență Generală pentru victimele violenței de gen prin concertul din toate locurile sale. În total, locuri de locuit sunt amenajate în locuințe supravegheate.
În aceste resurse, se oferă îngrijire rezidențială cuprinzătoare acelor femei victime ale traficului care au nevoie de un adăpost din motive de protecție, pentru a evita amplasarea rețelelor de exploatare și pentru a putea desfășura un proces de inserare până la autonomia lor.
Pentru atingerea acestui obiectiv, aceste centre dispun de educatori sociali specializați în lucrul cu victimele traficului, acoperă nevoile de bază de cazare și întreținere și desfășoară un proces socio-educativ al cărui obiectiv este recuperarea si pregatirea pentru inserarea in munca si iesirea autonoma a resursei.