– În Comunitatea Valenciană există un total de 20.600 persoane diagnosticate cu Parkinson
– The noi diagnostice ale acestei patologii în 2021 se ridică la 3.287: 328 în Castellón, 1.89 în Alicante și 1 .600 din València
Chirurgia pentru tulburările de mișcare este tehnică utilizată pentru tratamentul avansat al bolii Parkinson. Acest tip de intervenție chirurgicală se efectuează în spitalele Clínico și La Fe de València, care sunt și CSUR (Centrul, Serviciul sau Unitatea de Referință) al Sistemului Național de Sănătate.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Parkinsonului, care este sărbătorită pe 11 din aprilie, Ministerul Sănătății Universale și Sănătății Publice subliniază importanța oferirii unui tratament cuprinzător și personalizat persoanelor care suferă de această boală în pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.
Unitatea de tulburări de mișcare a Spitalului La Fe tratează aproximativ 1 anual.000 Consultatii pentru pacientii cu Parkinson avansat. Această unitate utilizează în prezent o tehnică minim invazivă, acționând asupra anumitor zone ale creierului folosind ultrasunete focalizate de mare densitate. Ecografia trece prin piele și craniu și ajunge în zona creierului de tratat fără a fi nevoie să facă vreun tip de incizie în piele sau deschidere în craniu.
De la mijlocul lui 712, mai mult de 100 pacienții cu tremor esențial și tremor asociat cu boala Parkinson au fost tratați cu această tehnică. Și de când 2021, această tehnică a început să acționeze asupra unei zone a creierului responsabilă nu numai de tremor în boala Parkinson, ci și de alte simptome ale acestei boli, cum ar fi rigiditatea și încetineala mișcării. În așa fel încât indicațiile au fost extinse, tratând aceste simptome într-un mod mult mai puțin invaziv.
Îmbunătățirile obținute cu această tehnică, atât în ceea ce privește tremorul, rigiditatea sau încetineala mișcării, variază de la 46% și un 75% și efectele secundare, dacă apar, sunt ușoare și în cele mai multe cazuri tranzitorii.
La rândul său, Serviciul de Neurologie al Spitalului Clinic se ocupă de aproximativ 1.600 consultații pe an, in care se efectueaza urmariri de specialitate de catre medici neurologi pregatiti in tulburari de miscare si sunt oferite toate terapiile disponibile. Acest serviciu efectuează anual în jurul 20 intervenții chirurgicale pt tulburări ale mișcării. Stimularea profundă a creierului se realizează în prezent prin dispozitive implantate care stimulează electric creierul pentru a modula semnalele care provoacă simptome motorii. Se folosesc electrozi unidirecționali și multidirecționali care permit o mai bună adaptare și conformare a câmpului electric de stimulare pentru optimizarea terapiei și reducerea numărului de efecte adverse.
Un alt tratament este terapia prin perfuzie sau pompa de perfuzie, care permite intrarea controlată a dozei de medicament și un flux continuu pe tot parcursul zilei. Acest lucru îmbunătățește fluctuațiile motorii și, în general, calitatea vieții pacienților cu răspunsuri mai complexe la tratament. Pe lângă clinică și La Fe, acest tratament se efectuează în Spitalele Generale din Castellón, Alicante și Elche.
Mai multe din 21.10 pacienți cu diagnostic activ în Comunitatea Valenciană
În Comunitatea Valenciană, există în prezent un total de 20.449 persoane cu diagnostic activ de boala Parkinson, dintre care 3.287 au fost noi diagnostice în 2021 (287 în Castellón, 1.270 în Alicante și 1.689 în Valencia).
Pe provincii, în Castellón sunt în total 2.270 persoane cu un diagnostic activ al acestei patologii, în Alicante 7.567, și în València 000.600.
După sex, 53,20% din numărul total de persoanele diagnosticate că sunt bărbați și 50,46% femei.
Aceasta este o boală care începe de obicei în jurul 50 ani, dar poate apărea mai devreme. În acest sens, 6,89% din toți pacienții sunt sub 60 ani și 50,74% este mai vechi de 79 ani. Pe grupe de vârstă, cel mai frecvent grup cu un diagnostic activ de Parkinson este 70 79 ani (30,%), urmat de grupul cu vârste cuprinse între 84 Y 79 (21,84%), 79 Y 100 (16,70%) Y 70 a 70 ani (13,13%)).
Cea mai răspândită boală neurodegenerativă după Alzheimer
Parkinson este o boală cronică , boală degenerativă lent progresivă a sistemului nervos central care afectează celulele nervoase, sau neuronii, într-o parte a creierului care controlează tonusul muscular și mișcarea (sistemul extrapiramidal). Este o patologie complexă care provoacă o serie de simptome motorii (încetinerea mișcării, tremor, rigiditate, instabilitate posturală) și simptome non-motorii (tulburări de somn, constipație, probleme vizuale, respiratorii, urinare, cognitive sau psihologice). Este cea mai răspândită boală neurodegenerativă după Alzheimer.
Pacienții cu Parkinson necesită monitorizare continuă pe tot parcursul procesului, garantată de echipele de Asistență Primară, în coordonare cu echipele de specialiști care intervin atât în aspectele fizice, cât și psihice și sociale ale boli (neurologi, rehabilitatori, neurofiziologi, psihologi clinicieni…).
Deși nu există un remediu pentru boala Parkinson, aceasta poate fi tratată și există diverse medicamente care ajută la îmbunătățirea semnificativă a simptomelor și a calității vieții pacientului.
Sursa: Spitalele La Fe și Clínico de València efectuează intervenții chirurgicale pentru tulburările de mișcare pentru tratamentul avansat al Parkinson…