– Ministrul Finanțelor inaugurează cea de-a doua ediție a conferinței „Prevenirea criminalității în sectorul public instrumental”
– Soler: „Avans în conceptul de integritate publică este cea mai bună modalitate de a proteja, păstra și da prestigiu unui Sector Public în slujba valencianilor și valencianilor”
Comunitatea Valenciana: Trezoreria consolidează Sectorul Public în ceea ce privește angajarea forței de muncă, securitatea cibernetică și proiectarea planurilor de prevenire…
Ministrul Finanțelor și Modelului Economic, Vicent Soler, și-a arătat joi angajamentul de a consolida „prevenirea tot felul de nereguli care pot apărea din activitatea zilnică a entităților instrumentale din sectorul public și, mai ales, în ultima perioadă, în materie a securității cibernetice, datorită riscurilor pe care aceasta le presupune pentru furnizarea eficientă a serviciilor și gestionarea resurselor publice”.
„Provocările cu care ne confruntăm în sectorul public sunt multe și din acest motiv, în colaborare cu Agenția Antifraudă, este de asemenea esențial să avansăm împreună în proiectarea prevenirea tuturor tipurilor de fraudă”, a avansat ministrul Soler în cadrul inaugurării celei de-a doua ediții a conferinței „Prevenirea criminalității în sectorul public instrumental”, organizată de Direcția Generală a Sectorului Public și Patrimoniu, și unde a subliniat, de asemenea, că „Avansarea conceptului de integritate publică este cea mai bună modalitate de a proteja, păstra și da prestigiu unui Sector Public în slujba valencianilor”.
„Trebuie să avem medii securizate din punct de vedere tehnologic, dar și pregătirea echipelor umane este o verigă fundamentală în ceea ce privește alertarea și detectarea ca instrumente preventive”, el a subliniat În acest sens, șeful Trezoreriei înainte de a insista că „Sectorul Public se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări ale ultimelor decenii, aceea de a transforma societatea, administrația și modelul productiv prin digitalizarea și modernizarea proceselor, realizând eficienţa şi eficacitatea cărora administraţiile trebuie să dea un exemplu”.
În acest sens, ministrul Trezoreriei a subliniat că Sectorul Public este chemat să joace „un rol important în redresarea și transformarea post-pandemie, așa cum se reflectă în faptul că 1 din 4 euro din investițiile Generalitati, este realizat de Sectorul Public”, și a detaliat că „sunt mai mult de 434 milioane de euro în investiţii reale destinate serviciului public.
Din acest motiv, ministrul Trezoreriei este încrezător că anul acesta „se va concretiza proiectul de lege de reglementare a Sectorului Public Instrumental, normă care este chemată să realizeze un instrument instrumental eficient. Sector public și eficient în slujba tuturor oamenilor”.
În prezent, Sectorul Public Instrumental al Generalitati, sub supravegherea Direcției Generale a Sectorului Public și Patrimoniului, are 39 entități active cu mai mult de 8000 lucrători bărbați și femei.
Principalele noutăți ale zilei
În această ediție, – Prima s-a desfășurat în 2020-, am dorit să ne uităm la principalele noutăți experimentate în cadrul de reglementare care afectează entitățile în trei domenii principale. La ea au participat mai mult de 300 persoane într-un format mixt, atât online, cât și personal.
În primul rând, ca element principal al conferinței, Direcția Generală Tehnologii Informaționale și Comunicațiilor (DGTIC) a analizat ultimele evoluții în domeniul securității cibernetice, cu participarea Generalului Directorul José Manuel García Duarte și directorul adjunct al securității cibernetice, Carmen Serrano.
În acest sens, directorul general TIC a analizat situația actuală a securității cibernetice în Comunitate, a amenințărilor și riscurilor, „cu o atenție deosebită noilor scenarii de lucru care au fost implementate după pandemie, precum și amenințările reprezentate de începutul crizei dintre Rusia și Ucraina”. În plus, a oferit diferite recomandări de securitate cibernetică pentru sectorul public instrumental al Generalitati, cum ar fi schimbarea parolelor, oprirea echipamentelor atunci când nu sunt utilizate sau implementarea autentificării cu dublu factor în accesul de la distanță.
García Duarte a reamintit că „sectorul public instrumental folosește serviciile corporative ale Generalitati și primește asistență și sprijin în securitate cibernetică de la CSIRT-CV pentru prevenirea, detectarea și răspunsul la incidente. Prin urmare, ca parte a rețelei corporative, aceste entități trebuie să implementeze măsurile de securitate preventivă care se aplică în restul Generalitati, care, în același timp, garantează și o mai mare protecție”.
La fel, aprobarea Decretului-lege regal 32/2021 de măsuri urgente pentru reforma muncii, garantarea stabilității ocupării forței de muncă și transformarea pieței muncii marchează un scenariu nou și complex în Sectorul Public Instrumental.
Din acest motiv, profesorul de Dreptul Muncii și Securitatea Socială la Universitatea din Valencia, Adrián Todolí, a analizat în cadrul acestei conferințe cele mai frecvente nereguli în materie de muncă și a evidențiat efortul Generalității „de a garanta că sectorul public se îndreaptă către practici de angajare care să asigure locuri de muncă pe durată nedeterminată, bazate pe proceduri de merit, egalitate și capacitate într-un mod similar administrației și mai profesionalizate și independente, ceea ce va contribui și la creșterea productivității. a angajaţilor publici din sectorul public”.
De fapt, Soler a amintit că după sosirea Botànicului „acum toate entitățile care alcătuiesc Sectorul Public au liste de locuri de muncă aprobate, am stabilit programe de formare și conștientizare, iar noi să aibă un cadru de reglementare adecvat unicității entităților sale”. Și, în plus, prin Comisia de Dialog Social a Sectorului Public Instrumental, „un spațiu de negociere de pionierat în statul spaniol, am reușit să încheiem cinci acorduri privind reducerea angajării temporare, munca la distanță sau pregătirea permanentă necesară a personalului angajat în perioada se lucrează deja la un nou acord pentru armonizarea impactului Legii 20/2021 în Sectorul Public Instrumental
La fel, după intrarea în vigoare a Directivei europene privind protecția avertizorilor și cu o atenție deosebită la mecanismele specifice prevăzute cu Ca urmare a Recuperării, Planul de Transformare și Reziliență, pentru prima dată, Generalitat colaborează cu Agenția pentru Prevenirea și Combaterea Fraudei și Corupției din Comunitatea Valenciană (AVAF) pentru a analiza în detaliu mecanismele de prevenire a neregulilor și căsuțele poștale de plângeri
Astfel, directorul Agenției Antifraudă, Joa n Llinares, a încheiat conferința susținând că acest tip de conferință „permite discuții și reflecție asupra importanței eticii și integrității publice în activitatea desfășurată în administrațiile noastre publice”.
„Existența căsuțelor poștale de reclamații în care oamenii pot alerta despre acțiuni constitutive de fraudă și corupție, precum și adoptarea unor mecanisme de prevenire pentru ca acestea să nu se producă, sunt pilonii în care acest cadru de public integritatea stă”, a adăugat Llinares.