– Rezultatele au fost prezentate la o conferință despre prezentul și viitorul programelor de vaccinare după provocarea pandemiei
– Întâlnirea a fost organizată în cadrul Săptămânii Europene a Vaccinării
– Ziua a servit la împărtășirea viziunii diferiților „actori” din domeniul sănătății implicați în vaccinare
Eficacitatea vaccinului împotriva COVID-19 pentru prevenirea infecțiilor grave este de aproximativ 97%, conform unui studiu realizat pe profesioniștii din domeniul sănătății și expus în cadrul unei conferințe despre prezentul și viitorul programelor de vaccinare în Comunitatea Valenciană, desfășurată la sediul Direcția Generală de Sănătate Publică și Dependențe a Conselleria de Sanidad Universal.
Cercetarea, axată pe personalul sanitar și efectuată până în iulie 2021 în cadrul programului ProVaVac, concluzionează că Eficacitatea vaccinului după administrarea programului complet al vaccinului Pfizer este de 91, 7% (de la 12 la 120 zile după administrare) și crește până la 91, 5% pentru vaccinul Moderna. Eficacitatea globală pentru prevenirea infecțiilor grave este de 96, 8%. Prezentarea acestor rezultate ale evaluării eficacității vaccinului la profesioniștii din domeniul sănătății a fost realizată de către cercetătorul Institutului de Sănătate și Cercetare Biomedicală din Alicante (Isabial) și un medic în serviciul de Medicină Preventivă al Spitalului General Universitar Dr. Balmis Pablo Chico.
La rândul său, șeful secției programe de vaccinare a Direcției Generale de Sănătate Publică și Dependențe, Eliseo Pastor Villalba, a detaliat modul în care strategia națională de vaccinare a expus Principalele rezultate ale campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV2, care cu o acoperire de 99, 6% la profesioniștii care lucrează în Sănătate este fără precedent în Comunitatea Valenciană.
Pastor s-a referit și la proiectul promovat de Ministerul Sănătății de a crea un registru de vaccinare care să culeagă istoricul și acoperirea vaccinală a cetățenilor din întreaga Spanie. Inițiativa urmărește îmbunătățirea comunicării datelor între comunitățile autonome, farmacovigilența efectelor adverse, monitorizarea eficacității vaccinurilor și controlul acoperirii.
Conferința, desfășurată vineri în Sala de Adunări a Direcției Generale, are loc în cadrul Săptămânii Europene a Vaccinării, o inițiativă a Regiunii Europene a OMS care evidențiază relevanța vaccinării pentru prevenirea anumitor boli infecțioase și comemorează succesele obținute cu programele de vaccinare în ceea ce privește promovarea sănătății.
Evenimentul a găzduit și o masă de discuții despre abordarea transversală a campaniilor de vaccinare, care face posibilă cunoașterea și împărtășirea perspectivelor de îngrijire a sănătății ale unui Centru de Sănătate Publică, un Medicină Preventivă servicii și o companie generatoare de sănătate.
Un al doilea masă de discuții a abordat vaccinarea dincolo de COVID, dar cu ochiul spre a profita de cunoștințele și experiența pe care le-a adus campania de vaccinare în timpul pandemiei.
Secretarul regional al Sănătății Publice și al Sistemului de Sănătate Publică, Isaura Navarro, și directorul general al Sănătății Publice și Dependențe, Ofèlia Gimeno, au fost însărcinați cu prezentarea și încheierea act.
Săptămâna europeană a vaccinării
Organizația Mondială a Sănătății promovează vaccinarea europeană Săptămâna pentru a face imunizarea pe tot parcursul vieții vizibilă ca un model de sănătate care aduce beneficii nu numai persoanelor, ci și sistemelor de sănătate.
În conformitate cu acest angajament, Javier Díez Domingo, șeful Zonei de cercetare a vaccinurilor a Fundației pentru Promovarea Sănătății și Cercetării Biomedicale (Fisabio), dependentă de Minister de Sănătate, amintiți-vă că vaccinarea trebuie abordată ca un proces pe tot parcursul vieții și că respectarea programului de vaccinare este punctul de plecare.
Unul dintre argumentele care explică importanța înțelegerii vaccinării ca proces de-a lungul vieții este protecția interconectată oferită de unele vaccinuri. Este cazul vaccinului pertussis, care se administrează gravidelor pentru a proteja copilul. Datele din Comunitatea Valenciană arată că prin vaccinarea mamei se obține un 90% din eficacitate în prevenirea bolii la nou-născut. Acelasi lucru se intampla si cu vaccinul antigripal, in care, pe langa protejarea bebelusului, sunt protejate si femeile insarcinate, intrucat prezinta un risc mai mare fata de grupul femeilor care nu sunt gravide.
Un alt motiv care susține ideea vaccinării ca concept global pe tot parcursul vieții este lipsa de protecție a persoanelor imunodeprimate împotriva infecțiilor încrucișate. Este cazul persoanelor cu diabet sau BPOC, boala pulmonara obstructiva cronica care, datorita tipului de medicatie si/sau avand aparare mai scazuta, sunt mai predispuse sa sufere de pneumonie, gripa, herpes zoster, si simptome mai grave ale acestora. Prin urmare, vaccinurile din aceste grupuri le-ar putea îmbunătăți calitatea vieții.
Rezistența la antibiotice este, de asemenea, o provocare cu care se poate face față cu o abordare de vaccinare pe tot parcursul vieții. În acest sens, există vaccinuri precum pneumococul sau Haemophilus influenza tip b care s-au dovedit că reduc rezistența antimicrobiană. Vaccinurile antigripal în sine reduc, de asemenea, probabilitatea apariției infecțiilor bacteriene secundare care pot provoca pneumonie sau otită medie. În plus, există mai multe vaccinuri sub acest aspect în stadii avansate de dezvoltare, precum cele pentru Clostridium C difficile, Staphylococcus aureus sau Escherichia Coli.