– Președintele Generalității a participat, împreună cu ministrul educației și formării profesionale, la deschiderea celui de-al XII-lea Summit internațional al profesiei didactice
– Susține că Educația „deschide ușa tuturor posibilităților de progres”, ca garant al egalității și, de asemenea, „închide ușa pericolelor secolului XXI”, ca „cel mai bun baraj împotriva populismului”
– Responsabilul Consiliului apreciază alegerea Valencia pentru schimbul de experiențe educaționale de succes de natură națională și internațională
Comunitatea Valenciana: Ximo Puig solicită un mare pact pentru educație care să răspundă provocărilor pedagogice ale digitalizării și multilingvismului
Președintele Generalitati, Ximo Puig, a cerut un mare pact pentru Educație care să permită un răspuns de durată la provocările pedagogice ale societății, inclusiv digitalizarea și multilingvismul.
Șeful Consellului a vorbit în acest fel în discursul său de la deschiderea celui de-al XII-lea Summit Internațional al Profesiei Didactice (ISTP), în cadrul căruia și ministrul Educației și Formării Profesionale au participat Pilar Alegría, alături de miniștri din Danemarca, Estonia, Lituania, Macedonia de Nord, Singapore, Suedia și Regatul Unit și șefi de delegație din Elveția, Cehia, Portugalia, Ungaria și SUA.
Puig a afirmat că acest congres este un „bun punct de plecare” pentru un proiect educațional global, iar în acest context a subliniat că „este nevoie urgent de un mare efort educațional pentru antrenează tehnologic” tinerelor generații și a insistat asupra necesității ca „toate societățile să se unească în pacte durabile pentru calitatea educației”.
Ximo Puig a susținut că Educația „deschide ușa tuturor posibilităților de progres”, ca un lift social care permite inversarea inegalităților, asigurarea celor mai bune oportunități și garantarea dreptății sociale, dar și „închide ușa pericolelor secolului XXI”, ca „cel mai bun baraj împotriva populismului și anti-democrației”. „Este un grup de oameni liberi și critici”, a spus el.
Cinci materii în curs
Ximo Puig a mai subliniat că, înainte În actualul deceniu de oportunități, Educația se confruntă cu propriile provocări „cu cinci probleme în așteptare care trebuie abordate”. După cum a enumerat el, „în primul rând” este „garantarea educației universale”, iar în acest sens el a subliniat că „fiecare zi care trece fără educație universală este un eșec pentru societatea globală”.
„Al doilea subiect este consolidarea unei educații care să susțină nevoile tuturor teritoriilor”, atât în orașele mari, cât și în mediul rural, a continuat președintele, care și-a pus a treia provocare. este necesitatea „întăririi predării multilingve”, cu o atenție deosebită asupra limbilor proprii, deoarece, după cum a subliniat el, s-a demonstrat că „crește conștientizarea lingvistică și capacitatea de a învăța”. „Lăsați zgomotul interesat sau productivitatea neînțeleasă să nu distorsioneze un fapt: cu fiecare limbă pe care o apărăm, păstrăm un întreg univers”, a indicat el.
De asemenea, el a subliniat că a patra problemă aflată în așteptare este „coaserea posibilelor decalaje între oferta educațională și nevoile sectoarelor productive”. „Facem progrese, în special în ceea ce privește formarea profesională, dar trebuie să persistăm pe această cale”, a spus Puig.
În sfârșit, a afirmat că a cincea problemă în așteptare este digitalizarea predării. „Pademia a fost un catalizator decisiv pentru a activa și accelera acest proces; acum trebuie să profităm de acel sediment pentru a consolida progresul educațional și a-i exploata întregul potențial”, a adăugat el.
Președintele a mai declarat că este „o onoare” să alegi Valencia pentru a organiza un summit care să permită schimbul de experiențe educaționale de succes prin vorbitori naționali și internaționali. Și a afirmat că Generalitati va fi foarte atentă la concluziile unei numiri care va permite să fie audiate modele care sunt în prim-plan.
La congres sunt prezenți și reprezentanți ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și, în special, secretarul general al acesteia, Mathias Cormann, precum și ai Directorului Educației și Skills, Andreas Schleicher.