Galerie foto
[Check against delivery]
Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua! Încă o dată bine v-am găsit și vă mulțumesc pentru invitație! A fost o activitate pe care am acceptat-o, ținând cont de cadrul de desfășurare și, desigur, temele fiecărei activități în parte. Ieri, am participat împreună cu domnul primar și alături de președintele Comitetului european pentru regiuni, domnul Tzitzikostas, la o dezbatere privind viitorul Europei, o dezbatere alături de tineri, care, pentru mine a însemnat o anumită linie de continuitate, pentru că am mai participat la o astfel de activitate în urmă cu o lună, aceea fiind organizată de Reprezentanța Comisiei Europene la București și, astfel, am putut să pun laolaltă atât gândurile, cât și preocupările tinerilor și, de asemenea, a fost o oportunitate pentru noi, atât la nivelul Guvernului, cât și la nivelul administrației locale, să putem să avem un dialog deschis și onest în ceea ce privește modul în care acționăm și modul în care implicăm și de aici înainte va trebui să implicăm mai mult tinerii în tot ceea ce înseamnă asumarea dezvoltării țării, așa cum și-o doresc ei.
De asemenea, a fost o foarte bună oportunitate să discutăm cu reprezentanții administrațiilor locale, alături de domnul primar, alături de domnul președinte al Consiliului Județean, de domnul europarlamentar Buda și alături de ceilalți membri ai Guvernului, aspectele care sunt legate de modalitatea în care putem să legăm, să conectăm mai bine administrațiile între ele, modalitatea în care exemplele de bună practică pot fi folosite și împărtășite cu administrații care în momentul de față privesc și admiră realizările din acele localități care au reușit să producă o anumită dinamică în ceea ce privește atât dezvoltarea la nivel local, cât și aspecte, așa cum am putut să vedem astăzi, ce țin de domeniul inovării, digitalizării, înaltei tehnologii. De asemenea, a fost o dezbatere în care am putut să avem și opinia unor reprezentanți ai autorităților locale din alte țări. Cred că astfel de activități trebuie să continue, trebuie să se intensifice, pentru că ele asigură cadrul general de multiplicare, așa cum spuneam, a modelelor de bună practică.
Pentru că ne aflăm la Cluj, doresc încă o dată să mulțumesc domnului primar, să mulțumesc domnului președinte al Consiliului Județean, tuturor celor care își desfășoară activitatea în administrația municipală și județeană, să le mulțumesc primarilor de comune, primarilor cu care tocmai am încheiat întâlnirea, puțin mai devreme, pentru tot ceea ce au reușit să înfăptuiască. Am spus-o acum în urmă cu aproape o săptămână, la Alba Iulia, o spun și aici, la Cluj, dovada clară că acolo unde avem administrații liberale, cum sunt la Cluj, la Alba Iulia, la Oradea, s-au putut realiza obiective asumate, obiective care nu au însemnat nimic altceva decât asumarea responsabilității, asumarea îndeplinirii obiectivelor pe care le-au propus atunci când au cerut votul cetățenilor și, de asemenea, am putut să vedem o serie întreagă de proiecte care sunt în stadiul de a putea să fie demarate, discutăm atât de spitalul regional, cât şi de proiectul metroului din Cluj. Am sprijinit şi vom continua să sprijinim acest proiect, pentru că el este cât de poate de necesar cetățenilor municipiului Cluj-Napoca, îndeosebi dacă privim ritmul în care municipiul s-a dezvoltat în zona metropolitană. Dincolo de măsurile pe care deja primăria le-a luat în ceea ce priveşte tranziţia către energia verde, către energia curată şi deja sunt mijloace de transport în comun electrice, sunt proiecte care vor continua să ducă la modernizarea şi la eficientizarea tuturor activităților la nivelul municipiului şi la nivelul judeţului.
Am avut de asemenea, aşa cum spuneam puţin mai devreme, o întâlnire cu primarii comunelor şi orașelor din judeţul Cluj. A fost o discuţie prin care am putut să luăm act de toate preocupările şi de tot ceea ce poate să însemne o decizie la nivelul Guvernului, pentru a putea să flexibilizăm întregul pachet de proceduri birocratice de altfel, pentru a înlesni derularea şi punerea în practică a proiectelor asumate la nivel local. De asemenea, o serie de aspecte legate de partea aceasta de descentralizare, prin care să dăm autorităților locale posibilitatea să-şi pună în valoare propriile obiective şi, de asemenea, trebuie să recunoaștem că nu știe nimeni mai bine decât cei care îşi desfășoară activitatea aici cum se poate realiza un obiectiv anume şi nu cred că trebuie să continuăm să asigurăm acest lanț al procedurilor birocratice prin care cu adevărat se pierde timp.
În programul din această după-amiază urmează să mergem să vizităm o serie de obiective industriale. Vorbim atât de sediul companiei Bosch, cât și de sediul companiilor Terapia și Farmec. și cred că este foarte important să menționez că am văzut în această dimineață prima mașină electrică 100% românească. Este impresionantă pe de-o parte preocuparea și dedicarea inginerilor și tehnicienilor atât din mediul privat, cât și implicarea mediului universitar în dezvoltarea acestor proiecte, desigur, alte proiecte pe care le-am văzut la standurile de prezentare și lucrul acesta este îmbucurător, este încurajator și ne dă acea doză de optimism de care avem nevoie în aceste condiții că există potențial, că avem resurse umane, că avem preocupare, trebuie doar să asigurăm cadrul necesar ca toate aceste elemente de inovație și de inventică să poată să fie produse în serie și, așa cum discutam, este foarte important pentru noi să gândim cum reușim să trecem de la obținerea resurselor din comercializarea materiei prime la obținerea veniturilor prin valoare adăugată cât mai mare, iar la Cluj există toate aceste preocupări și mă bucur foarte mult. Am discutat cu toți cei care sunt aici de față să îmi dea voie să fiu un promotor al modelului de bună practică și am să-i rog pe toți cu care mă voi vedea de aici înainte în celelalte județe din țară, să dea de-o parte orgoliul și să vină să discute și să angajeze partea aceasta de împărtășire a experienței, a modelului. Este un model deja care funcționează. Nu cred că ne mai putem permite să pierdem timp pentru a descoperi alte elemente, alte mecanisme, acesta poate fi aplicat, adaptat la specificul fiecărui loc în parte și mers mai departe. Vă mulțumesc!
Daniel Buda: Da, mulţumesc şi eu. Dacă sunt întrebări, vă rog.
Reporter: Bună ziua! Având în vedere că aţi menționat că avem inovație în domeniul auto-electric, există niște planuri concrete sau proiecte pe care Guvernul le-ar putea să sprijine industria auto în România?
Nicolae-Ionel Ciucă: Am discutat cu reprezentanții companiei care au creat acest prototip. În acest moment, dumnealor au specificat că într-o proporție majoritară, ceea ce se găsește pe acest prototip este produs în ţară. De asemenea, am discutat cu dumnealor care este nivelul de colaborare şi de cooperare cu industria auto din România şi mi-au zis că au discutat şi continuă să discute şi să colaboreze cu industria auto din România. Au nevoie de sprijinul instituțiilor statului pentru omologarea mașinii şi, ulterior, în funcţie de planul de business, trebuie să discutăm şi să vedem cum putem să îi ajutăm, astfel încât acest proiect să poată să fie pus în valoare. De asemenea, am discutat cu dumnealor să intre în legătură şi să coopereze şi cu celelalte institute de cercetare şi inovare din ţară. Este un astfel de institut la Râmnicu Vâlcea, la Govora, care are cercetări şi realizări în domeniul acumulatorilor. Or, mașina tocmai aici are nevoie să poată să performeze şi să devină competitivă. Ca atare, vor beneficia de întreg sprijinul nostru în momentul în care vom avea planul concret şi ce vor să facă în viitor cu acest proiect.
Reporter: Pe partea de infrastructură electrică să ne spuneți ce planuri aveți.
Nicolae-Ionel Ciucă: În PNRR există fonduri alocate, astfel încât la nivel naţional să urmeze să fie realizate stații de încărcare, cel puţin în momentul de faţă pe traseele principale, pentru a putea să venim în sprijinul celor care au mașini electrice.
Şi, de asemenea, la nivelul autorităților locale, există astfel de demersuri care sunt deja în derulare.
Reporter: Cam câte stații?
Nicolae Ciucă: Din ceea ce am reușit să… și, dacă îmi aduc bine aminte, în jur de 600 de stații, sper să nu greșesc.
Daniel Buda: Așa este, așa este.
Nicolae Ciucă: 600.
Reporter: În ce orizont de timp?
Nicolae Ciucă: Obligatoriu ele vor trebui finalizate până la finele anului 2026, când se încheie PNRR-ul.
Reporter: Dacă îmi mai permiteți o întrebare legată de impozitarea progresivă…
Nicolae Ciucă: Vă rog.
Reporter: Ce anume se ia în calcul, de exemplu, pentru cei care au mai multe proprietăți, case, mașini, se ia în calcul să se mărească impozitul?
Nicolae Ciucă: Am făcut mențiunea acum două zile, o fac și acum. Nu se discută despre impozitul progresiv. Nu există în momentul de față o altă formulă de impozitare, ci există analize și studii care se derulează în grupul de lucru înființat la nivelul Ministerului Finanțelor. Odată ce vor finaliza aceste măsuri de optimizare fiscală, vom trece să avem etapele de consultare cu instituțiile de specialitate, cu mediul academic, cu mediul de business, cu mediul asociativ, astfel încât în final să avem o decizie care să vină și să sprijine tot ceea ce înseamnă atât colectarea banilor la bugetul de stat, cât și sprijinul pe care trebuie să continuăm să îl acordăm mediului de afaceri, pentru că, doresc să subliniez, această creștere economică înregistrată pe primul trimestru se datorează în mare măsură dialogului pe care l-am avut cu mediul de afaceri, dialogului pe care l-am avut cu instituțiile de specialitate și, de asemenea, dialogului pe care l-am avut cu investitorii români și străini și încrederii pe care am reușit să o dăm până acum că avem proiecte concrete, că avem predictibilitate și stabilitate în acest domeniu. Vă mulțumesc.
Reporter: Vă mulțumesc tare mult! Și domnului ministru Bode, o întrebare legată de ancheta de la Arad, s-a făcut, avem un an, aproape un an și nu avem nici un rezultat, să spunem așa, nu s-a luat nici o măsură…
Lucian Bode: Bună ziua, bine v-am regăsit! În primul rând, vreau să îmi cer scuze că am întârziat la conferința de presă. Este un om în greva foamei aici, în față, și a vrut să discute cu cineva din echipa guvernamentală, acesta este motivul pentru care am întârziat și am aflat și unde este problema până la urmă și președintele Consiliului Județean, aici de față, poate da mai multe detalii. Legat de ancheta de la Arad, da, pe 29 se împlinește un an. Știți foarte bine că acolo vorbim de o anchetă coordonată de un procuror. Ministerul nostru, încă din primele ore de după această tragedie, a fost implicat în strângerea de probe. Sub coordonarea procurorului am avut detașați foarte mulți polițiști, de la mai multe structuri ale noastre, acolo. Toate detaliile care pot fi date public, pot fi făcute publice, nu le poate da Poliția Română, nu le poate da Ministerul Afacerilor Interne, le dă Parchetul. Evident că ne-am dori ca munca noastră și tot ceea ce am făcut în acest timp și am livrat către procuror să dea rezultate. Ne dorim la fel de mult ca toți românii să elucidăm acest caz, unic în acești 30 de ani. Am spus și atunci, imediat după ce s-a întâmplat la Arad, că da, este o tragedie, dar acest lucru putem să îl vedem și într-o altă cheie, dacă vreți: în România astfel de atentate au mai încercat să fie realizate și au fost dejucate. Iată că vorbim de un singur atentat în 30 de ani cu această finalitate. Deci, repet, ce am spus și atunci imediat după acel atentat, România este o țară sigură, nu vorbim de o rețea sau cel puțin acestea sunt datele pe care noi le avem în acest moment, care să acționeze în acest sens în România. Parchetul va elucida acest caz, sper eu, cât mai curând.
Reporter: Domnule premier, scuzați-mă că vă întrerup! PNL va susține modificarea cotei unice /…/? Și doi: se discută despre plafonarea prețurilor la alimente. Veți adopta și această măsură, discutați, ce o să faceți?
Nicolae Ciucă: Da, imediat… Am cifrele pentru stațiile de încărcare, cele câteva sute urmează să se realizeze în perioada imediat următoare. În cadrul PNRR sunt 18.000 de stații de încărcare care vor fi finalizate în următorii cinci ani. Revenind, PNL continuă să susțină cota unică. Așa cum ne-am asumat, noi nu susținem introducerea de taxe și impozite noi, iar ceea ce urmează să se decidă, așa cum am spus anterior, va avea la bază o analiză și o dezbatere aplicată pe situația concretă din zilele noastre. Cea de a doua întrebare era?
Reporter: Prețul la alimente…
Nicolae Ciucă: Prețul la alimente – și aici există în continuare discuții în spațiul public. Atât timp cât nu avem la bază impactul pe care îl poate produce o astfel de decizie, nu pot să fac alte comentarii. Vă mulțumesc.
Reporter: Șeful trupelor NATO din România a declarat că Rusia ar putea pregăti atacuri înscenate în România. Avem astfel de informații și dacă suntem pregătiți pentru acest scenariu?
Nicolae Ciucă: Nu am astfel de informații; până în acest moment nu am intrat în posesia unor astfel de date. Ceea ce vă pot spune este că, prin măsurile pe care România le-a luat împreună cu celelalte țări aliate, de consolidare a apărării și descurajării pe flancul estic confirmă măsurile prin care facem tot ceea ce ne stă în putință astfel încât să asigurăm securitatea și apărarea întregului spațiu aliat și, implicit, a teritoriului României.
Reporter: A declarat și faptul că mai ia în calcul cel mai negru scenariu. Care este cel mai negru scenariu pentru care se pregătește acum și când va fi operațional sistemul MAMBA în România?
Nicolae Ciucă: Există o serie întreagă de scenarii pe care specialiștii militari le au pe masă și le analizează. Nu știu să vă spun acum care este cel mai negru scenariu. El trebuie discutat și confirmat cu specialiștii militari și nici date despre finalizarea acelui program nu am.
Reporter: În legătură cu parcursul european al Republicii Moldova, ce poate să facă România mai mult decât a făcut până acum pentru a susține acest parcurs?
Nicolae Ciucă: În întâlnirile pe care le-am avut și la București, și la Chișinău, ne-am exprimat susținerea totală pentru parcursul european al Republicii Moldova, cum de altfel susținem parcursul european și al Ucrainei, și al Georgiei. Am asigurat un pachet de sprijin financiar de 100 de milioane. De asemenea, am asigurat încă o contribuție de 10 milioane pentru ca Republica Moldova să poată să facă față situației de criză în care se găsește, iar la nivelul instituțiilor, la nivelul fiecărui minister, asigurăm asistența tehnică, astfel încât să poată să răspundă la toate cerințele impuse de demararea procesului de aderare la UE.
Reporter: /…/ strategia națională de apărare /…/ că vom avea /…/ de reacție românești. Avem două, și acelea /…/ neechipate, neadecvate pentru război. Ce planuri aveți în viitorul apropiat? E clar că trebuie să facem ceva aici.
Nicolae Ciucă: Am spus-o de fiecare dată, cu mult timp în urmă, realizarea unei capabilități militare nu se poate realiza peste noapte. Orice capabilitate militară pe care ne-o propunem necesită cel puțin cinci ani pentru operaționalizarea ei. Există planuri de înzestrare și există planuri de realizare a capabilităților militare începând cu anul 2017, când a fost alocat procentul de 2% din buget pentru apărare. Ați vorbit de acea capabilitate care s-a realizat. Iată că a început programul în 2017, în 2022 avem prima mare unitate care este dotată cu tehnică și echipamente noi. Ca atare, ansamblul tuturor măsurilor și proiectelor în realizarea capabilităților de apărare este unul care trebuie să fie foarte bine articulat, foarte bine integrat, astfel încât să putem să asigurăm capabilități militare, care să fie, pe de-o parte congruente între ele și să asigure complementaritatea la nivelul categoriilor de forță și integrare a capabilităților la nivelul Statului Major al Apărării, iar, pe de altă parte să asigure interoperabilitatea cu celelalte țări membre NATO, pentru că avem nevoie de sprijinul întregii capacități de apărare, inclusiv a celei care vine de la țările aliate. Vă mulţumesc!
Sursa: Conferință de presă susținută de premierul Nicolae-Ionel Ciucă la Cluj-Napoca