Ministrul Drepturilor Sociale, Carles Campuzano i Canadès, a prezidat evenimentul instituțional cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntariatului, care este comemorată pe 5 decembrie, și a înmânat Premiul pentru Voluntariat 2022. actul a acordat recunoaștere publică tuturor acelor persoane care colaborează din țesutul asociativ realizând sarcini în diferitele domenii ale voluntariatului: social, comunitar, de mediu, cultural și internațional.
„Ceea ce legitimează sectorul al treilea ca actor relevant este mai presus de toate că în spatele lui se află mii de voluntari”, a afirmat ministrul Drepturilor Sociale în discursul său. Campuzano a apărat că, „în domeniul dizabilității, progresele sociale din ultimii 40 de ani pot fi explicate prin angajamentul persoanelor voluntare”. El a subliniat că, dintre cele trei valori ale Revoluției Franceze, în societatea noastră „Am făcut multe progrese în libertate și egalitate, dar nu și în fraternitate, care este responsabilitate față de ceilalți”și a subliniat că voluntariatul pune în practică această valoare. „Guvernul are nevoie de puterea voluntarilor. Țara și politicile publice au nevoie de ea”a apărat
În cadrul sărbătorii au fost anunțate proiectele câștigătoare ale celui de-al 29-lea Premiu de Voluntariat, promovat de Direcția Generală de Acțiune Civică și Comunitară. Acest premiu, creat în 1993, este o recunoaștere socială și instituțională a voluntariatului, precum și a entităților care contribuie la realizarea unei societăți mai drepte și mai susținătoare. În acest an, competiția a premiat proiecte care sporesc voluntariatul persoanelor cu dizabilități pentru a le include în activitatea desfășurată de organizații.
„Voluntariat fără bariere”, de la Federația ECOM, a fost distins cu premiul I, dotat cu 10.000 de euro. Proiectul este conceput pentru a contribui la eliminarea barierelor psihosociale cu un dublu scop: să încurajeze participarea persoanelor cu dizabilități la acțiuni de voluntariat și să conștientizeze realitatea persoanelor cu dizabilități prin activități de conștientizare.
Juriul a acordat premiul II, cu o sumă de 6.000 de euro, programului „Voluntairement”, al Asociației Familiilor și Bolnavilor Mintali din Catalonia (AFAMMCA). Această inițiativă urmărește îmbunătățirea și consolidarea asociațiilor, ținând cont de diferiții actori sociali, astfel încât toată lumea să aibă posibilitatea de a participa la construirea unei organizații mai democratice legate de teritoriu. Voluntariatul este promovat în rândul persoanelor cu tulburări mintale, în mediul lor, implicându-le în diferite resurse și entități din teritoriu.
Cu o dotare de 4.000 de euro, premiul III a revenit Asociației Catalane de Integrare și Dezvoltare Umană, pentru proiectul „Voluntariat fără limite”. Obiectivul acestui program este ca persoana cu dizabilități să aibă aceleași oportunități ca oricine altcineva de a deveni voluntar, facilitând includerea în alte organizații de voluntariat. Lucrăm printr-o metodologie activă și participativă, bazată pe interesele și nevoile persoanei, astfel încât acesta să fie protagonistul procesului.
La evenimentul, care a avut loc la Recinte de Sant Pau din Barcelona, a participat și un reprezentant al AIS Ajuda a la Infància Sin Recursos, câștigător al Premiului de Voluntariat 2021. Compania profesională POT-Teatre de FEMAREC, a luat ființă. în întregime de persoane cu dizabilităţi, ea s-a ocupat de spectacolele muzicale. Voluntarii au explicat cum au început să facă această sarcină și cum le aduce „energie și bucurie”.
La eveniment au participat și secretarul general al drepturilor sociale, Oriol Amorós i March; secretarul pentru Afaceri Sociale și Familii, Lluís Torrens i Mèlich; secretarul Copilăriei, Adolescenței și Tineretului, Núria Valls i Carol; directorul general al Acțiunii civice și comunitare, Xavier Godàs i Pérez, și directorul general al prestării de servicii, Maria Rosa Pons i Vilarasau.
Godàs a subliniat contribuția voluntariatului la crearea unei societăți mai justă și mai susținătoare: „Astăzi, de 29 de ori după prima, premiile recunosc contribuția decisivă și fundamentală de a-i ajuta pe ceilalți, pe care îl joci. Mulțumesc foarte mult”a spus.