Elena explică că 2021 au fost gestionați mai mult de 52 000 fișiere legate de LOPSC, a 93% din total
Directorul avansează angajarea a mai mult personal pentru conducere pe măsură ce precum și îmbunătățiri tehnologice și în digitizarea proceselor
Directorul de Interne, Joan Ignasi Elena, a avansat miercuri în Parlament că Departamentul de Interne a procesat mai mult de 229. dosare legate de Legea organică pentru protecția securității cetățenilor (LOPSC) din anul 2016. Mai exact, anul 2016 a fost cel mai aglomerat și au reușit mai mult de 54 000 fișiere, a 71% din numărul total de acte de poliție efectuate. Numărul total de fișiere gestionate în acești 7 ani se ridică la 382. fișiere dacă includ pe cele care au ajuns să fie procesate prin lege
Elena a declarat, referindu-se la Partit dels Socialistes de Catalunya, că „ este imoral pentru unele părți să se asigure că nu sunt procesate dosare ”. „S-au gestionat dosare și s-a făcut cu procente foarte mari de gestiune”, a adăugat ministrul, care a subliniat că a fost surprins de „deriva obsesivă în această chestiune a unor grupuri parlamentare.”
Șeful de Interne a trecut în revistă câteva cifre legate de procesarea dosarelor de către LOPSC. Mai exact, de la intrarea sa în vigoare în anul 2015 și până la sfârșitul lunii 2021 un total de 610 a fost strâns. 526 acte de poliție , dintre care 206. 368 Legea privind sănătatea publică ca urmare a pandemiei de COVID – 21.
Ministrul de Interne a subliniat că ridicarea unui raport de poliție nu echivalează întotdeauna cu deschiderea unui dosar , fie pentru că fapta nu conține fapte pedepsite, pentru că este prelucrată în condițiile altor legi sau trimisă către o altă administrație, fie pentru că ajunge să fie procesată și pe cale penală, printre alte cazuri.
Elena a explicat că, din moment ce 2016, a reușit pe 52% din fișierele medii , cu excepția 2020 în care a fost gestionat doar unul 21 ‘36% din cauza COVID – 21). În acest sens, el a observat că a trecut de la o medie de 54. poliția acționează anual în 168. 2015 în anul 2020 și 229 el 2021 . „Aici se vede clar impactul enorm al pandemiei”, a spus Elena, care a adăugat că, în timpul primei stări de alarmă, au fost semnalate încălcări ale restricțiilor Ministerului de Interne libertate de mișcare pentru articol 36 .6 din LOPSC și ulterior a ajuns să fie procesat prin Legea Sănătății Publice și luni mai târziu au fost declarate neconstituționale, iar Departamentul a început procesul de returnare a sancțiunilor deja plătite.
În acest sens, Elena a explicat că, până acum, „ au fost returnate sancțiuni în valoare de 1. 108. 24 ’71 € ”, care este aproximativ echivalent cu unu 028% din ceea ce a fost calculat a fi returnat. Mai exact, dintre 24. 240 fișiere care au fost depuse, au solicitat o rambursare 9. 368 persoane și 5. 610
Șeful de la Interne a adăugat și alte dificultăți apărute în urma pandemiei, precum creșterea victimelor personalului, impactul telemuncii sau complexitatea administrativă mai mare, de exemplu, în comunicarea demonstrațiilor.
Îmbunătățiri de personal și materiale în gestionarea dosarelor
Joan Ignasi Elena a luat avantajul aspectului pentru a avansa și unele îmbunătățiri care vor fi introduse în curând pentru a îmbunătăți gestionarea fișierelor. Concret, 9 persoane se vor alătura managementului administrativ al siguranței publice și 3 persoane din Divizia Științifică a Mossos, pentru a asigura mai mult personal personalului care se ocupă de testele de laborator.
Pe de altă parte. De asemenea, va fi implementată o nouă aplicație informatică de gestionare a sancțiunilor administrative pentru a reduce timpul de procesare și se va aplica un
. transformarea digitală a proceselor care se fac încă pe hârtie, începând cu ridicarea actelor de poliție. Totodată, va avea loc o îmbunătățire a pregătirii juridice a polițiștilor în materie de drepturi fundamentale, în vederea realizării procesului de
O mai bună garantare a drepturilor fundamentale
Ministrul de Interne a explicat și noile criterii legale aplicate de Departament, care trebuie să permită „ să fundamenteze criteriile legale, în cazurile de proteste publice, pentru a face prevalența drepturilor fundamentale. în exercitarea puterii de sancționare ”. Elena a amintit că aceste criterii „culeg și aplică jurisprudență”, în special de la Curtea Constituțională și de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „ Ceea ce nu ar fi legal sau de înțeles ar fi să nu încorporăm toată jurisprudența ”, a subliniat el.
În acest sens, Elena a spus că „atâta timp cât este un protest public pașnic”, și în funcție de circumstanțele specifice, este necesar să se facă o interpretare extinsă și favorabilă față de drepturile fundamentale ”. Totodată, el a subliniat că „impunerea de sancțiuni de către LOPSC ar trebui să prevină încălcarea unui drept fundamental la fel de important ca libertatea de informare.”
. ) Sursa: