Obiectivul textului este crearea unui fond economic care să permită deschiderea de apeluri anuale de ajutor pentru proiectele prezentate de consiliile orășenești de promovare a transformărilor fizice, tranziției ecologice și acțiunilor sociocomunitare în cartiere.Guvernul va crea Biroul Tehnic de Cartiere și Orașe care să sprijine municipalitățile în elaborarea proiectelor, executabile din anul 2024, iar bazele primului apel vor fi publicate în cursul anului 2023.Parlamentul Cataloniei a aprobat astăzi Legea de îmbunătățire urbană, de mediu și socială a cartierelor și orașelor, care înlocuiește și actualizează vechea Lege a Cartierului din 2004, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de viață ale populației din zonele cu vulnerabilitate socială ridicată, deficite de urbanism, lipsă de echipamente și servicii, dificultăți de accesibilitate, riscuri de mediu și expuneri grave la efecte. a urgenței climatice. Totul, cu voința de a evita riscul de fractură socială și, de asemenea, de a face față crizei de mediu.
Ministrul Teritoriului, Juli Fernández i Olivares, a asigurat că „muncim pentru coeziunea si echilibrul teritorial, vrem sa actionam in cartierele cele mai defavorizate din intreaga tara” și a subliniat că Legea „este un instrument valoros pentru transformarea socială și ecologică”.
Astfel, Legea va crea un Fond economic care va fi asigurat cu bugetele Generalitati si cu finantare de la Stat sau Uniunea Europeana. Fondul va face posibilă deschiderea anuală a apelurilor de subvenții adresate primăriilor care prezintă proiecte de intervenție.
Obiectivul este aprobarea bazelor primului apel în 2023 și alocarea a 2 milioane de euro pentru crearea Biroului Tehnic de Cartiere și Orașe care să sprijine, printre altele, municipalitățile în elaborarea proiectelor, executabile din anul 2024.
Astfel, consiliile orășenești vor trebui să prezinte proiecte care să includă acțiuni în fiecare dintre aceste domenii:
Transformări fizice. Acțiuni în domeniul urbanismului, spațiului public, echipamentelor, intervențiilor în interiorul locuințelor și în spațiile comune, accesibilitatea, eficiența energetică sau îmbunătățirea locuinței.Tranziție ecologică. Extinderea verdeață urbană, adaptarea spațiului urban la schimbările climatice, mobilitatea durabilă, suveranitatea alimentară, economia circulară, ciclul apei și al deșeurilor.Acțiune sociocomunitară. Promovarea echității de gen, îmbunătățirea sănătății individuale și comunitare, îngrijirea copiilor, tinerilor și vârstnicilor, politici de nediscriminare sau acțiuni de creștere a calității locurilor de muncă și diversificare a țesutului productiv local.Proiectele alese în fiecare apel vor fi subvenționate cu cel puțin 50% din bugetul lor din Fond și cel mult cu 75%, deși în mod excepțional se va putea ajunge la 90%. Acestea trebuie executate in maxim 5 ani, prelungibile la 8 ani cu conditii.