#Catalunia – Ministrul Cercetării și Universităților, Joaquim Nadal i Farreras, a participat în această după-amiază la ceremonia de inaugurare a noului dispozitiv de rezonanță magnetică nucleară (RMN) al Universității din Barcelona (UB) situat în Centrele Științifice și Tehnologice ale UB (CCiTUB) . Nadal a salutat punerea în funcțiune a noii echipe, „ceea ce este în concordanță cu politica Guvernului de a crea un arc științific de centre și infrastructuri pe întreg teritoriul, piese noi și reînnoite ale unui adevărat Lego științific care să permită dublarea capacităților sistemului de cunoaștere catalan pentru a continua să avanseze cercetarea”.
Consilierul a asigurat că „creșterea contribuțiilor la centrele de cercetare, recuperarea nivelului investițiilor publice în universități sau aprobarea recentă a Legii Științei demonstrează angajamentul Guvernului de a acorda prioritate cercetării și de a poziționa Catalonia ca hub om de știință din sudul Europei”.
În discursul său, consilierul Nadal a transmis condoleanțele Guvernului familiilor, prietenilor și comunității universitare legate de victimele accidentului de la Súria.
Primul dispozitiv RMN cu câmpuri magnetice de 1 GHz care funcționează în Europa și al doilea în lume, după Japonia, noul echipament reprezintă o contribuție de mare valoare la cercetarea biomedicală dezvoltată în sistemul de cunoaștere catalan. A avea un dispozitiv cu un câmp magnetic cu 25% mai mare decât cel care funcționa anterior la UB cu o intensitate de 800 MHz îmbunătățește sensibilitatea pentru studiu cu un factor de 2,5 ori, ceea ce presupune o economie de timp de 6,26 ori.
Acest salt calitativ în capacități va permite consolidarea liniilor strategice de cercetare la nivel european și internațional și va avea un impact direct asupra țesutului industrial al Cataloniei, în special în sectoare cheie precum biomedical și biotehnologic. Aplicațiile noii RMN a UB sunt foarte largi în cercetarea în chimie, biologie și biomedicină, în special în domenii precum dezvoltarea de noi medicamente de origine biotehnologică; utilizarea proteinelor dezordonate ca ținte terapeutice; studiul proteinelor legate de dezvoltarea cancerului; sau caracterizarea anticorpilor pentru proiectarea vaccinului.
De asemenea, echipamentul inaugurat astăzi cu participarea rectorului UB, Joan Guàrdia, și a ministrului Științei și Inovării, Diana Morant, este și el unic din perspectiva sustenabilității. Datorită sistemului de lichefiere a heliului achiziționat de UB, este posibilă re-lichefierea gazului și reducerea drastică a consumului acestei resurse rare și strategice.
Cercetare biomedicală avansată de la PCB
Noul dispozitiv face parte din Unitatea științifică tehnică unică (ICTS) a Rețelei de laborator de biomolecule RMN (R-LRB), care deservește întreaga comunitate științifică din țară. Costul echipamentului a presupus o investiție de 8,9 milioane de euro, finanțată datorită unui grant de la Ministerul Științei și Inovării și a fondurilor NextGeneration UE în cadrul programului de recuperare, transformare și reziliență.
Dispozitivul a fost instalat în laboratorul RMN al Centrelor Științifice și Tehnologice ale UB (CCiTUB) din Parcul Științific din Barcelona (PCB), unul dintre ecosistemele de vârf din Europa în ceea ce privește cercetarea, transferul tehnologic și inovația. Echipat cu peste 100.000 m² construiti și cu 3.000 de profesioniști din diferite instituții care lucrează în principal în sectorul sănătății
PCB găzduiește unele dintre cele mai importante centre de cercetare biomedicală din sistemul catalan de cercetare, cum ar fi Institutul de Biologie Moleculară din Barcelona (IBMB-CSIC), Institutul de Cercetare Biomedicală din Barcelona (IRB Barcelona), Institutul de Bioinginerie din Catalonia (IBEC) sau Centrul Național de Analiză Genomică (CNAG).