Consilierul Serret, în centru, în timpul discursului său în Comitet.Ministrul Afacerilor Externe și al Uniunii Europene, Meritxell Serret și Aleu, a prezidat joi această sesiune a Comitetului Catalan de Ajutor Umanitar de Urgență (CCAHE), care s-a reunit pentru a aborda situația actuală din Ucraina și țările învecinate și pentru a afla despre activitatea umanitară a actorilor catalani de pe teren. Scopul sesiunii de informare, desfășurată la Palau de Pedralbes din Barcelona, ​​a fost acela de a efectua o analiză comună cu entitățile catalane de cooperare asupra modului de direcționare posibile noi linii de ajutor pentru a atenua criza umanitară rezultată în urma conflictului care , aproape un an mai târziu, persistă.În acest sens, șeful Afacerilor Externe și Uniunea Europeană a reamintit necesitatea aprobării bugetelor 2023 pentru a continua răspunsul la crize umanitare precum cea din Ucraina. „Bugetele trebuie aprobate pentru a face un salt înainte în politica de cooperare și în angajamentul față de ajutorul umanitar de urgență”, el a pretins.

„Avem clar vocația acestui Guvern: politica de cooperare trebuie să fie o politică a țării”, a apărat ministrul într-un briefing de presă, unde a reamintit propunerea făcută de Departamentul care conduce să majoreze cu 30% elementul dedicat cooperării. În plus, el a precizat că, odată cu această creștere, alocația pentru acțiune umanitară va fi majorată cu 2 milioane de euro. „Bugetele ne oferă posibilitatea de a continua să sprijinim crizele umanitare”, a insistat el, și a făcut apel la responsabilitate la aprobare”cele mai extinse bugete din ultimii 17 ani”.

La bun venit în Comitet, consilierul Serret a evidențiat spiritul de ascultare și coordonare a sesiunii de informare și dorința de a evalua împreună”cum să continuăm această acțiune de sprijinire a victimelor conflictului și a altor urgențe umanitare, pe care nici nu le uităm”. Serret a reafirmat, de asemenea, solidaritatea Guvernului cu poporul ucrainean și condamnarea agresiunii ruse, reiterând voința”ca ostilitățile să înceteze și ca soluția și negocierile diplomatice să fie întărite, în ciuda faptului că știm că suntem departe de acest scenariu”. După aproape un an de război care a generat aproximativ 8 milioane de refugiați și aproape 30 de milioane de oameni cu nevoi umanitare, „Acțiunea de solidaritate pe care o desfășurați este în continuare necesară”, a spus Serret adresându-se entităților prezente.

Întâlnirea a fost deschisă de directorul general pentru cooperare pentru dezvoltare, YoyaAlcoceba, și organizații din sectorul de cooperare catalană au participat, precum și instituții precum Consiliul Municipal din Barcelona și Departamentul de Interne al Generalitati de Catalunya. A participat și directorul Agenției Catalane de Cooperare pentru Dezvoltare (ACCD), Vincent Margalefcare a prezentat un rezumat al acțiunilor finanțate de Guvern în Ucraina și țările învecinate în valoare totală de 1,7 milioane de euro în perioada martie – iulie 2022.

Impactul umanitar al conflictului

Potrivit ultimelor date ale Națiunilor Unite, compilate de Direcția Generală Cooperare pentru Dezvoltare, conflictul armat a provocat până acum peste 7.000 de civili morți, peste 11.000 de persoane rănite și aproape 8 milioane de persoane au fugit din țară căutând refugiu în Europa, în special în țările învecinate cu Ucraina precum Polonia, România și Moldova. În plus, în interiorul țării, există aproape 6 milioane de persoane strămutate interne, dintre care aproape un milion sunt copii. Toate acestea înseamnă că peste 27,3 milioane de oameni au nevoie de asistență umanitară într-un climat de război care nu se oprește.

Guvernul a convocat o sesiune de urgență la câteva zile după începerea invaziei ruse, pe 24 februarie anul trecut, pentru a coordona răspunsul umanitar al Cataloniei în Ucraina, unde a fost observată avalanșa de solidaritate a populației catalane. Din acea sesiune, a fost derivat un apel pentru a subvenționa proiecte de răspuns la criza umanitară, cu care executivul a dorit să contribuie la atenuarea suferinței populației ucrainene de la izbucnirea conflictului. În acea sesiune s-a subliniat deja necesitatea de a avea o perspectivă îndelungată, din moment ce era deja prezis că criza ucraineană se va răspândi și solidaritatea va trebui susținută în timp.

Concret, prin apel au fost finanțate patru acțiuni în valoare totală de un milion de euro care sunt încă în curs de implementare. Este vorba de proiecte implementate de Acțiunea Împotriva Foamei, Farmamundi, Crucea Roșie și Asociația CESAL, destinate, printre altele, asistenței alimentare, de sănătate și adăpost. În plus, Guvernul, în angajamentul său pentru pace și reconstrucția Ucrainei, a mai adus contribuții la două agenții ale Națiunilor Unite: 290.000 de euro către Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) destinate ajutorului de urgență al populației refugiate din cauza conflictul; și alți 290.000 de euro către Fondul central de răspuns la urgențe al Națiunilor Unite. În cele din urmă, Departamentul a finanțat și cu 120.000 de euro o inițiativă a Băncii de Alimente pentru gestionarea logistică a materialului umanitar colectat de societatea catalană. Toate acestea înseamnă că în perioada martie – iulie 2022 s-au făcut contribuții pentru acțiuni în Ucraina și țările vecine în valoare totală de 1,7 milioane de euro.

Monografie privind fondurile europene

Chiar în această săptămână, unitatea Fonduri Europene din cadrul Departamentului de Afaceri Externe și Uniunea Europeană a publicat un monografic care colectează informații legate de fonduri europene menite să atenueze efectele agresiunii ruse din Ucraina și, printre alte domenii, să le îndrume să ajute statele membre să găzduiască cu resurse persoanele care au fugit de conflict în diverse țări europene.

sursă: