Ministrul de interne, Joan Ignasi Elena i Garcia, însoțit de directorul Serviciului Catalan de Trafic, Ramon Lamiel, a prezentat în această dimineață proiectul subvențiilor de trafic pentru municipalitățile mici din demarcația Tarragona.
Elena a explicat că scopul acestor granturi „este un pariu pentru mobilitatea sigură”. „Ne propunem să reducem numărul deceselor rutiere cu 15% până în 2023 și cu 50% până în 2030, cu un orizont european de 0 decese până în 2050.”, el a adăugat.
Consilierul a subliniat că aceste granturi, care subvenționează 100% din lucrare, „va permite multor municipalități mici care nu aveau resurse pentru a implementa planuri de mobilitate să le poată duce mai departe în favoarea mobilității durabile și sigure”.
La rândul său, directorul Lamiel a explicat proiectele fiecăreia dintre municipalitățile din Tarragona, precum îmbunătățirea siguranței trecerilor de pietoni, instalarea elementelor de reducere a vitezei sau instalarea semafoarelor la trecerile de pietoni, printre altele.
Serviciul Catalan de Trafic prelungește cu încă 5 milioane de euro, creditul inițial de 5 milioane de euro subvenții către Ens locale pentru a promova o mobilitate mai sigură și mai durabilă în zona urbană. Pentru a da un impuls măsurilor cuprinse în Pactul Național pentru o Mobilitate sigură și durabilă, Departamentul de Interne – prin Serviciul Catalan de Trafic – a stabilit pentru prima dată un program de subvenții pentru încurajarea Consiliilor, a comunităților de municipalități. și entitățile municipale descentralizate din Catalonia, care au o populație maximă de 50.000 de locuitori, dezvoltă acțiuni legate de mobilitatea sigură, durabilă și inteligentă, promovează pacificarea traficului și realizează o reducere a accidentelor în mediul urban.
În august anul trecut, SCT a deschis apelul pentru care Au fost prezente 226 de consilii. Dintre aceștia, 122 au îndeplinit cerințele pentru acordarea subvenției, dar doar 43 au fost beneficiarii provizorii, întrucât suma maximă inițială de cinci milioane de euro a subvenției a fost epuizată.. Deci, având în vedere numărul de municipalități prezentate, calitatea proiectelor și faptul că multe dintre municipalități au fost lăsate în afara apelului, SCT – în conformitate cu disponibilitatea bugetară – a fost de acord extinde creditul sumei alocate inițial subvenției cu încă 5 milioane de euro. În acest fel, se vor putea realiza până la un total de 91 de proiecte cu propuneri de mobilitate sigură, durabilă și accesibilă..
35% din decesele rutiere au loc în mediul urban
Orașele și orașele, datorită concentrării umane și a numărului mare de deplasări zilnice efectuate de locuitorii lor, prezintă un risc mare de a fi scena unui anumit tip de accident rutier. În plus, sunt spații limitate în care converg și locuiesc diferiții utilizatori ai drumului public, cum ar fi pietonii, bicicliștii, persoanele care folosesc vehicule de mobilitate personală, vehicule private, vehicule comerciale și vehicule de transport public. De menționat că în Catalonia (2021), 35% dintre decesele rutiere au avut loc în mediul urban. Pentru a reduce cele 15% de decese prevăzute în Planul de siguranță rutieră 2021-2023, acțiunile în mediul urban sunt esențiale.
Din Serviciul Catalan de Trafic, avem diferite linii de colaborare cu municipalitățile pentru a realiza politici locale de siguranță rutieră și, în special, stabilim acorduri de colaborare cu municipalitățile și poliția locală a acestora: pentru transferul de cineometre, etilotest, teste de droguri și realizarea de campanii de formare și educație rutieră. De asemenea ca strategie de combatere a accidentelor în mediul urban, avem o linie de sprijin pentru municipalități pentru pregătirea planurilor locale de siguranță rutieră (PLSV) și lucrări tehnice de siguranță rutieră. PLSV-urile sunt instrumente tehnice, care stabilesc o serie de măsuri care trebuie implementate pentru a îmbunătăți mediile urbane și a le face mai sigure, precum și pentru a promova o mobilitate mai durabilă, în timp ce în Lucrările tehnice de siguranță rutieră abordează probleme specifice, cum ar fi stabilirea măsurilor de calmare a traficului (la treceri și în medii specifice), îmbunătățirea siguranței rutiere în mediile școlare, promovarea mobilității active sau planificarea zonelor industriale și a urbanizărilor, printre altele.
Pentru a da un impuls implementării măsurilor stabilite în PLSV și lucrărilor tehnice de siguranță rutieră, este important să se dea un impuls economic primăriilor. Din acest motiv, această nouă linie de subvenții a fost lansată pentru mobilitatea sigură și durabilă și pentru reducerea accidentelor în municipiile Cataloniei.
Concluzii
● Granturile vor finanța acțiuni pentru unul mobilitate mai sigură și mai durabilă în toată Catalonia.
● Granturi SCT va permite finanţarea investiţiilor pentru pacificarea traficului, reducerea accidentelor, accesibilitate si mobilitate activa. Vor fi subvenționate și acțiunile de promovare a mobilității electrice și, prin urmare, de reducere a emisiilor.
●Această contribuție financiară din partea Serviciului Catalan de Trafic va permite efectuarea diferitelor intervenții în 92 de municipii din Catalonia.
●În vegueria din Tarragona 7 proiecte din 6 municipalități vor primi finanțareîn micro orase precum Vilanova de Pradesîn orașe precum Riudoms, El Catllar, Bràfim, Bellmunt del Priorat yeni orașe precum Torredembarra.În alte părți ale Cataloniei au fost finanțate și orașe, precum orașele metropolitane Gavà sau Sant Just Desvern.
●În aceste municipii 5 dintre proiecte sunt intervenții în pacificarea traverserelor sau a împrejurimilor și, prin urmare, 57% din intervenții vor fi transversale. The 42% dintre aceste proiecte conțin intervenții pentru îmbunătățirea accesibilității universale.
●Măsurile aplicate în cadrul proiectelor vor fi: instalarea de semafoare, vaduri accesibile și pavaj tactil la picior, borne, radare educaționale, reductoare de viteză, promovarea folosirii bicicletelor, reducerea accesului vehiculelor în spațiul urban, limitarea vitezei. Este in sfarsit, a unei investiții totale de 626.000 de euro care va îmbunătăți siguranța rutieră a 30.000 de persoane.
●Din eșantionul de proiecte analizate, in 66% din cazuri, interventia are loc in traverse iar 63% dintre proiecte conțin intervenții pentru îmbunătățirea itinerariilor pietonale accesibile și, mai ales, la treceri.
● Evidențiați și unul grup de intervenții care apar în 30% dintre proiecte: lărgirea trotuarelor, semafoarelor pentru vehicule și realizarea de căi pietonale și piste pentru biciclete. Acest grup de intervenții reprezintă un angajament clar față de mobilitatea activă și siguranța rutieră, în special pentru pietoni.
●În sfârșit, ieșiți în evidență interventii asupra circulatiei vehiculelor care apare în 16% dintre proiecte și care urmăresc reducerea vitezei vehiculelor private, limitarea folosirii vehiculelor private și promovarea, în orice caz, a mobilității vehiculelor electrice.