Ministrul Cercetării și Universităților, Joaquim Nadal, a prezentat în această seară, la Palau de la Generalitat, primele Premii Joan Roget pentru transferul de cunoștințe, acordate de Departamentul însuși și de Fundația Catalană pentru Cercetare și Inovare (FCRI). Premiile au revenit lui Aleix Prat, șeful Serviciului de Oncologie Medicală din cadrul Spitalului Clínic din Barcelona, ​​la categoria Lucrări de cercetare în colaborare; Universitatea din Lleida (UdL), în cazul succesului în transferul de cunoștințe; si firma Exheus, in cazul succesului in aplicarea unei tehnologii transferate. Premiile sunt dotate cu 5.000 de euro la fiecare dintre categorii.

În discursul său, consilierul Nadal a subliniat că „nivelul cercetării în Catalonia este excelent și comparabil cu ceea ce se face în restul Europei, dar transferul este încă sub media europeană”. Din acest motiv, consilierul consideră că „Ridicarea nivelului de transfer este o provocare pe care o avem ca țară. Făcând saltul de la cercetare pură la cercetare aplicată”.

Noile premii Joan Roget recunosc acțiuni legate de transferul de cunoștințe considerate povești de succes ale sistemului catalan de cercetare, pentru contribuția lor la dezvoltarea economică și socială, atât de către cercetători sau tehnicieni individuali, cât și de către entitățile cărora le aparțin. Obiectivul său este de a valorifica contribuțiile oamenilor, proiectelor și entităților în domeniul transferului de cunoștințe, valorând în același timp capacitatea acestora de a transfera cercetarea în aplicare practică, precum și gradul de legătură cu potențialii utilizatori ai cercetării generate.

Test personalizat pentru cancerul de sân

Aleix Prat, șeful Serviciului de Oncologie Medicală din cadrul Spitalului Clínic, a primit premiul la categoria Lucrări de cercetare colaborativă în transfer pentru dezvoltarea testului HER2DX, un instrument de diagnostic care permite personalizarea tratamentului cancerului de sân HER2 pozitiv (HER2+). ), cercetare reflectată în lucrare Un scor prognostic multivariabil pentru a ghida terapia sistemică în cancerul de sân HER2-pozitiv în stadiu incipient: un studiu retrospectiv cu o evaluare externă.

Cancerul de sân reprezintă în prezent 25% dintre cancerele diagnosticate la femei. Mai exact, HER2+ este o boală eterogenă clinic și biologic în care pacienții prezintă răspunsuri foarte diferite la tratamente. Reprezintă 20% din toate cancerele de sân și cauzează o proporție substanțială a deceselor. Condus de Aleix Prat, si in colaborare cu grupul Dr. Pierfranco Conte, de la Universitatea din Padova (Italia), testul HER2DX a fost generat din date de la 434 de pacienți incluși într-un studiu clinic și integrează expresia a 27 de variabile unice asupra diferitelor aspecte biologice ale tumorii, printre care, infiltrarea sistemul imunitar, împreună cu doi parametri clinici ai stadiului tumoral și a implicării ganglionilor limfatici.

Folosind un algoritm sofisticat care integrează datele colectate, testul permite pacienților să fie stratificați în grupuri cu risc de recidivă, scăzut sau ridicat, și are capacitatea de a prezice răspunsul la tratamente. A fost validat la peste 2.000 de pacienți. Sistemul face posibilă precizarea diagnosticului și ajută medicii să ia decizii terapeutice pe baza potențialului efect benefic al tratamentului și a probabilității de recidivă, îmbunătățind calitatea vieții pacientului pe termen scurt și lung.

Răcire inteligentă și analiză genetică

Universitatea din Lleida (UdL) câștigă premiul la categoria Caz de succes în transferul de cunoștințe pentru soluția inteligentă de răcire lichidă pentru sisteme microelectronice Universal Smart Cooling (UniSCool), începută cu un proiect Knowledge Industry – Product. Sistemul a fost creat de grupul de cercetare în Sisteme dinamice aplicate energiei solare al UdL, împreună cu Université de Sherbrooke (Canada), creând un radiator auto-adaptabil, cu aripioare activate termic capabile să adapteze „extracția locală a căldurii”. la debite de căldură variabile. Acesta va fi aplicat în sistemele microelectronice ale industriilor TIC cu densitate mare de putere și consum de energie și apă asociat cu utilizarea și răcirea acestuia.

Scopul final al proiectului este de a comercializa această soluție, bazată pe un sistem de răcire cu lichid direct-to-chip, inteligent și rentabil. Implementarea sa va crește capacitatea de procesare a centrelor de date și va permite creșterea rapidă a aplicațiilor precum 5G, realitate virtuală sau inteligență artificială, cu consum redus de energie – cu 70% mai puțin decât soluțiile actuale – și performanțe ridicate, sustenabile și ecologice.

În cele din urmă, Exheus, spin-off-ul Institutului de Cercetare a Spitalului Sant Pau, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) și Mobile World Capital, a fost distins ca un caz de succes în aplicarea unei tehnologii transferate, categoria a treia a premiilor, pentru crearea unui test de inteligență medicală care analizează expresia genetică a 22.000 de gene din organism folosind algoritmi de secvențiere a ARN și inteligență artificială.

Această companie din Barcelona își oferă produsele printr-un model B2B/B2B2C prin prescripția profesioniștilor din domeniul sănătății. Rapoartele generate analizează toți parametrii și biomarkerii legați de inflamație, metabolism, sisteme corporale și îmbătrânire prin secvențierea ARN a unei probe de sânge folosind această tehnologie proprietară.

Aceste noi premii onorează figura lui Joan Roget (c.1550 – c.1617-24), membru al unei renumite linii de optici, căruia i se atribuie, potrivit diferitelor surse, un rol cheie în inventarea telescopului.

sursă: Consilierul Nadal prezintă primele Premii Joan Roget pentru transferul de cunoștințe: „Trebuie să facem saltul de la cercetare pură la cercetare aplicată”