Discursul ministrului Serret, proiectat în timpul evenimentului de angajare la nivel înalt al CERF din New York.Ministrul Afacerilor Externe și al Uniunii Europene, Meritxell Serret și Aleuvineri a reînnoit angajamentul Guvernului Cataloniei față de Fondul central de răspuns în situații de urgență al Națiunilor Unite (CERF, prin acronimul său în engleză) cu o nouă contribuție de 290.000 de euro pentru 2023. A făcut acest lucru în cadrul de la Eveniment de angajare la nivel înalt al CERF, o întâlnire a donatorilor din întreaga lume care își propune să mobilizeze resurse financiare pentru a se asigura că Fondul, cu care Guvernul colaborează din 2018, poate continua să ofere răspunsuri în situațiile de urgență umanitară anul viitor. În timpul discursului său, Serret a subliniat că CERF este „crucial în atenuarea suferinței celor care au cea mai mare nevoie de ea prin acordarea de asistență de urgență”, mai ales într-un context în care provocările globale sunt din ce în ce mai complexe. „Nu putem privi în altă parte când crizele multiple îi afectează, din nou, pe cei mai vulnerabili”, a adăugat Serret, care a susținut necesitatea de a”susține această solidaritate globală”.
Aceasta este a șasea contribuție pe care Guvernul o aduce la CERF: din 2018 și prin Agenția Catalană de Cooperare pentru Dezvoltare, Catalonia a adus contribuții anuale de 250.000 de euro în 2018 și 290.000 de euro în 2019 și 2020, în 2021 și 2022. În total, luând în considerare angajamentul pentru 2023, Generalitat de Catalunya a contribuit cu 1,7 milioane de euro la acest fond al Națiunilor Unite. De când a fost creat în 2006 sub motto-ul „un fond pentru toți, de către toți”, CERF a canalizat 8 miliarde de dolari în asistență pentru milioane de oameni din peste 100 de țări și teritorii. Din 2006, nevoile umanitare la scară globală au crescut de zece ori.
De fapt, conform un raport din 2022 al Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al Națiunilor Unite, anul acesta 274 de milioane de oameni vor avea nevoie de protecție umanitară, o creștere considerabilă față de cifra de anul trecut (235 de milioane de persoane), când era deja una dintre cele mai mari din ultimele decenii. Este aceeași linie pe care am descris-o recent Cel mai recent raport de acțiune umanitară al UNICEF pentru 2023, care a avertizat că lumea se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară de la cel de-al Doilea Război Mondial. Evenimentul de astăzi, desfășurat hibrid la sediul Consiliului Economic și Social al ONU din New York, a prezentat discursul de deschidere al Secretarului General al ONU, Antonio Guterres. Delegatul Guvernului în Statele Unite și Canada, Isidre Salaa participat personal la evenimentul din New York.
În discursul ei din cadrul evenimentului la nivel înalt, consilierul Meritxell Serret a profitat de ocazie pentru a evidenția contribuția guvernelor substatale la multilateralism și la sistemul Națiunilor Unite. „În fața provocărilor globale, răspunsurile multilaterale sunt necesare mai mult ca niciodată”, cu care „Guvernul are un angajament ferm față de aceasta”. În acest sens, Serret a subliniat că Catalonia „are o experiență îndelungată în cooperarea cu agențiile Națiunilor Unite” și acest fapt „este un exemplu al rolului valoros” a unor guverne precum cel catalan în sistemul multilateral. Ministrul a mai făcut apel la „acționați împreună pentru a face o lume mai susținătoare, mai corectă și mai prosperă”, și a lansat un angajament: „Catalonia este pregătită și angajată să facă asta cu voi toți”.
Un răspuns rapid și flexibil
CERF este un fond de coș integrat în Oficiul pentru Coordonarea Ajutorului Umanitar al Națiunilor Unite (OCHA), agenția care coordonează acțiunile umanitare la scară globală. Contribuția Guvernului la CERF este o modalitate de articulare a răspunsului la situații de urgență prin fonduri care au mai mulți donatori. CERF se bazează pe donații voluntare din partea administrațiilor publice și a actorilor privați care sunt distribuite periodic pentru a garanta un răspuns rapid, flexibil și bazat pe oameni în situațiile de urgență umanitară. Fondul acordă prioritate răspunsurilor care implică reducerea pierderilor de vieți omenești, consolidarea răspunsului necesar în momentele critice și consolidarea elementelor cheie ale răspunsului umanitar în crizele subfinanțate.
*Intervenția completă a consilierului Meritxell Serret poate fi descărcată Aici.