Ministrul Afacerilor Externe și Guvernului Deschis, Victòria Alsina, a început evenimentul care încheie comemorarea instituțională a 50 aniversării discursului lui Pau Casals înaintea Națiunilor Unite.
Gran Teatre del Liceu a găzduit evenimentul care a constat în premiera documentarului „Un imn către Națiunile Unite de Pau Casals” și a avut prezența unor personalități politice marcante. , membri ai corpului consular, precum și membri ai Fundației Pau Casals și ai Centrului pentru Studierea Problemelor Contemporane, ambele organisme implicate în organizarea sărbătorilor aniversare, împreună cu Departamentul Afaceri Externe și Guvernare Deschisă
Ministrul Alsina a recunoscut talentul lui Casals de violoncelist, pedagog, compozitor și dirijor de excepție, precum și apărarea sa a Cataloniei și a libertăților „ pe vremea când erau ciupiți ”, în timpul dictaturii. ) „ Ne amintim cum această catalană universală a pus muzica chiar în slujba păcii și continuă să ne ghideze ca referință pentru umanism și apărarea democrației ”, a adăugat , Alsina .
Șeful Acțiunii Externe și Guvernului Deschis, a concluzionat că discursul lui Casals: „ ne amintește unde suntem și de unde venim.” „Suntem rezultatul unei moșteniri istorice și culturale pe care avem datoria să o păstrăm pentru a face o Catalonie mai bună” .
Comemorare
Decembrie 2020 Guvernul a aprobat să comemorați 50 aniversarea discursului lui Pau Casals la ONU, în semn de recunoaștere a apărării pe care Pau Casals a luat-o Cataloniei, instituțiilor și libertăților fundamentale în cadrul Națiunilor Unite, când dictatura Franco era încă în vigoare în Catalonia și în Spania.
Comemorarea a început în septembrie cu Ziua Națională a Cataloniei la El Vendrell, orașul natal Casals, urmat de diverse evenimente organizate în Catalonia și în străinătate: la Barcelona concertul la Palau de la Música, în Girona, discuția cu istoricul Figueres , specialist în Casals, concertul de la Geneva cu Cvartetul Casals, întâlnirea cu Marta Casals la Washington DF și evenimentul de la Mexico City cu Rosa Maria Duran, decanul exililor catalani din acea țară.
Scopul comemorării este de a face cunoscută legătura lui Casals cu Organizația Națiunilor Unite, în cadrul apărării sale a păcii și al angajamentului său vital față de libertatea și demnitatea poporului; să răspândească Imnul pentru Națiunile Unite, una dintre cele mai semnificative și deosebite compoziții muzicale pentru violoncelist; să proiecteze discursul lui Casals la ONU la nivel internațional ca unul dintre cele mai semnificative momente ale unuia dintre cei mai universali catalani și să aducă moștenirea sa, atât muzicală, cât și umanistă, mai aproape de noile generații.
Sursa: