CNDC a participat la această întâlnire la CSW 66 în cadrul Forumului Paralel al ONG-urilor ca organism cu statut consultativ special al Consiliului Economic și Social al Națiunilor Unite (ECOSOC). Anul acesta, cel mai important forum mondial pentru luarea deciziilor în materie de politici a femeilor se învârte în jurul problemei atingerii egalității de gen și a împuternicirii tuturor femeilor și fetelor în contextul politicilor și programelor privind schimbările climatice.mediu și reducerea riscului de dezastre. În acest sens, vicepreședintele secund al CNDC, Eugenia Bretones, a declarat că „ Acest eveniment este menit să cunoască și să recunoască vocile femeilor din sud și nord. Dorim să căutăm soluții cu femeile din o perspectivă feministă „și a remarcat că avem nevoie” de soluții cu voce feminină și că soția salvează planeta „.
A La masa rotundă, moderată de Laura Viladevall Corominas de la Asociația pentru Drepturi Sociale și Reproductive, au participat diferite femei de prestigiu recunoscut. Primul vorbitor a fost Yuria Celidwen , copreședinte al Unității de tradiții religioase indigene a Academiei Americane de Religii și reprezentant al Caucusului Femeilor , care au cerut ca suveranitatea indigenă să fie respectată „ Înțelepciunea popoarelor indigene are un potențial incredibil de a ne ajuta să orientăm activitățile umane spre crearea unei conștiințe ecologice „și a vorbit despre conceptul de Solastalgie“ durerea locului în care se trăiește, Anxietate cauzate de schimbările climatice ”și a indicat că” acest nivel ridicat de stres și depresie la nivel mondial, afectează mult mai multe femei decât copii și mult mai mulți tineri decât adulți ”
Cercetătoarea Observatorului Global al Datoriilor și membră a Ecofeminist Action, Blanca Bayas Fernández , s-a referit la modul în care acțiunile femeilor din nordul global afectează viața femeilor în sudul global ” aceiași oameni responsabili pentru cum nu avem acces la drepturi și resurse în nord, care sunt marile corporații, sunt aceiași oameni care privează oamenii din sud de resurse, cu extractivism „și a cerut“ să se îndrepte către politici publice care respectă drepturile. Avem nevoie de propuneri care să ne conducă către un alt model ”
La rândul ei, coordonatorul al Rețelei Femeilor Mesoamericane, Sănătate și migrație în Guatemala, Carolina Gutiérrez a explicat cum rețeaua de management pe care au creat-o promovează drepturile omului „ este o strategie care a apărut din nevoile femeilor ”și a ridicat nevoia de a” să facem alianțe cu alte organizații cu obiective similare și astfel încât să avem o rețea mai puternică și să putem face schimbări ”. Șefa proiectelor și comunicării Organizației pentru Femei pentru Mediu și Dezvoltare (WEDO), Andrea Vega Troncoso a subliniat necesitatea schimbării sistemului „avem nevoie să pună capitalismul în spatele extractivismului și să se îndrepte către sisteme mai feministe care se concentrează pe îngrijire și regenerare.”
Declarația CNDC a CSW
Această afirmație indică 12 puncte prioritare pentru o transformare feministă. durabilă” În Catalonia, mișcarea feministă diversă se angajează să pună viața în centru și ca toată lumea să poată trăi o viață care merită să fie trăită. Cu alte cuvinte, există un angajament ferm față de sustenabilitate prin eradicarea tuturor sistemelor de opresiune, valorificarea și socializarea muncii de îngrijire și declinul economic ca elemente esențiale pentru realizarea justiției climatice.” . Sursa: Consiliul Național al Femeilor din Catalonia prezintă „Propuneri feministe pentru justiția climatică” la Forumul paralel al ONG-urilor al Comisiei privind statutul femeii