În luna mai, Consiliul de Miniștri a aprobat într-un al doilea tur Proiectul de Lege privind Serviciile de Asistență Clienți, care lărgește drepturile consumatorilor și îmbunătățește condițiile de consultare și soluționare a incidentelor din relațiile lor cu consumatorii.
Printre alte noutăți, acest regulament pentru Consumator va limita timpul de așteptare la trei minute pentru a fi prezenți telefonic în informații generale, reclamații și servicii post-vânzare. În plus, companiile de servicii de continuitate de bază (electricitate, apă, gaz…) vor avea obligația de a informa clienții cu privire la motivul incidentelor lor și de a oferi timpi estimați de restabilire a alimentării în termen de maximum două ore.
Regula, a cărei aprobare finală este programată pentru primul trimestru al anului 2023, va reduce timpul maxim de soluționare a reclamațiilor generale de la 30 la 15 zile lucrătoare. De asemenea, va face posibil ca clienții să solicite, în orice moment al apelului sau al comunicării telematice, să fie prezenți de o persoană cu pregătire de specialitate, indiferent dacă comunicarea este inițiată prin mijloace robotizate.
De asemenea, Ministerul Consumatorilor a creat în 2022 o umbrelă legală care garantează că relațiile cu consumatorii se desfășoară în medii mai egalitare, mai accesibile, mai transparente și mai sigure. Astfel, grație Legii pentru protecția consumatorilor și utilizatorilor în situații de vulnerabilitate socială și economică, persoanelor cu dizabilități de vedere li se va garanta o etichetare incluzivă.
De această lege vor beneficia și persoanele în vârstă, întrucât permite adoptarea de măsuri care vizează garantarea unei atenții personalizate în serviciile de plată, fără nicio discriminare din motive precum decalajul digital.
Ambele exemple reprezintă grupuri sociale expuse în special la abuz, fraudă, escrocherii și înșelăciune în procesele de marketing sau informare. Din acest motiv, Consumul a dezvoltat măsuri speciale de sprijin sau asistență pentru a garanta că iau decizii de consum în cunoștință de cauză și în funcție de propriile interese.
De remarcat, de asemenea, că, cu scopul de a preveni apariția din nou a fraudelor masive în Spania, pe 28 mai a intrat în vigoare capacitatea de sancționare care permite Guvernului să reglementeze comportamentul în afaceri care aduce atingere drepturilor consumatorilor.
În sfârșit, la capitolul de reglementare, Consumul a aprobat un decret regal pentru a flexibiliza cerințele de igienă în retail, fără a compromite siguranța, și reglementări care să asigure bunăstarea animalelor în abatoare prin instalarea de camere de supraveghere video.
Noi reglementări și o mai mare conștientizare a jocurilor de norocÎn ceea ce privește Gaming, Consumul a început să lucreze în 2022 la viitoarea lege care va reglementa loot boxele pentru jocuri video și care va face din Spania prima țară din Uniunea Europeană care va face acest lucru.
Cutiile de pradă sunt dispozitive care au o valoare economică pe o piață reală sau fictivă și al căror premiu aleatoriu poate fi revândut sau schimbat, inclusiv celebrele NFT-uri sau criptomonede. Obiectivul viitorului standard este de a proteja toate persoanele care joacă jocuri video și, în special, minorii.
Potrivit Planului Național Droguri, 3 din 10 elevi au cheltuit bani în 2021 în cadrul jocurilor video pentru a îmbunătăți poziția, caracterul, accesoriile, imaginea… indiferent de achiziția inițială și sunt băieții mai mici -mai mult decât fetele- cine folosesc cel mai mult aceste mecanisme de cumpărare.
Tocmai pentru a avertiza despre riscurile jocurilor de noroc în rândul tinerilor, Consumul a lansat în noiembrie o campanie de conștientizare și conștientizare numită #PERO. Cu el se dorește să evidențieze scuzele obișnuite cu care jucătorii se justifică de obicei și ignoră faptul că consumul lor poate deveni o problemă. Numărul de noi jucători online cu vârsta sub 25 de ani în Spania a crescut exponențial în ultimii ani, trecând de la 28% în 2016 la 48% în 2021.
Faceți vizibile sustenabilitatea și amprenta consumuluiUna dintre axele transversale ale politicilor de consumatori pe parcursul anului 2022 a fost sustenabilitatea. De fapt, datorită raportului Sustenabilitatea consumului în Spania, elaborat de Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene (CE) și Ministerul Consumului, Spania a devenit prima țară din UE care și-a analizat amprenta consumului și evaluarea impactului asupra mediului pe care îl provoacă.
Potrivit raportului, sectorul alimentar generează 52,1% din impactul asupra mediului al amprentei de consum a țării, urmat de mobilitate (17,1%) și locuințe (16,2%).
În total, aceste trei zone reprezintă mai mult de patru cincimi (85,3%) din întreaga amprentă de consum din Spania.
Aceste date și multe altele au fost expuse public prin inițiativa Dialogues for Sustainable Consumption. În cadrul întâlnirilor desfășurate în cursul anului 2022, ministrul Consumului, Alberto Garzón, a împărtășit informații științifice și riguroase cu experți în mediu, alimentație sau consum, cu scopul de a aborda provocările pe care societatea le are pentru a păstra viața pe planetă.
În acest scop, Comitetul științific al Agenției Spaniole pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN) a prezentat în septembrie Raportul privind recomandările alimentare durabile și activitatea fizică pentru populația spaniolă, cu care a actualizat liniile directoare pentru o alimentație sănătoasă și a inclus, pt. prima dată, impactul asupra mediului. Aceste noi recomandări propun, printre alte măsuri, creșterea aportului săptămânal de leguminoase și reducerea celui de carne cu un model de dietă care, pe lângă îngrijirea sănătății oamenilor, minimizează impactul asupra mediului.
Pentru o copilărie sănătoasă, fără stereotipuriUn alt angajament al ministerului de la înființare a fost protecția copiilor în relațiile lor cu consumatorii. Din acest motiv, departamentul condus de Alberto Garzón a participat la Planul Strategic Național de Reducere a Obezității Infantile cu 50 de măsuri prioritare, inclusiv creșterea TVA la băuturile dulci, revizuirea etichetelor nutriționale și a compozițiilor alimentelor și băuturilor sau reglementarea reclamei destinate copiilor.
Un alt reper pentru 2022 a fost intrarea în vigoare, pe 1 decembrie, a Codului de autoreglementare pentru publicitatea jucăriilor pentru copii semnat de Ministerul Consumatorului, Asociația Spaniolă a Producătorilor de Jucării (AEFJ) și Autocontrol pentru evitare, printre alte probleme, sexismul în reclamele jucăriilor.
Obiectivul este ca spoturile de jucarie sa fie mai egalitare, veridice si constructive, aspecte fundamentale pentru protectia si dezvoltarea copilariei. Printre noutățile acestui cod se remarcă măsurile care vizează promovarea și promovarea unei imagini pluraliste, egalitare și fără stereotipuri a minorilor. Astfel, de exemplu, normele de autoreglare interzic caracterizarea fetelor cu conotații sexuale și evită asocierea exclusivă a jucăriilor care reproduc roluri, de exemplu, de îngrijire, muncă casnică sau frumusețe cu acestea, și de acțiune, activitate fizică sau tehnologie. cu copiii.
În legătură cu acest subiect, Consumul a lansat în urmă cu două săptămâni campania #SéMásJuguete cu scopul de a disemina diferitele abilități și competențe pe care minorii le pot dezvolta în timpul jocului. Ca material suport pentru spotul campaniei, ministerul a creat portalul semasjuguete.com.
În acesta, familiile pot găsi informații despre modul în care fiecare categorie de jucării promovează una sau alta abilități la minori. De exemplu, jocul cu păpuși dezvoltă abilități de comunicare și soluționare a conflictelor, în timp ce jocurile electronice sau robotice dezvoltă abilități de strategie și digitale. Ambele sunt de o importanță crucială pentru dezvoltarea deplină a băieților și fetelor.
Raportul de responsabilitate al Guvernului Spaniei.
Mai multe informatii Raport conform Guvernul și-a îndeplinit deja peste 66% din angajamentele sale și intenționează să ajungă la 73% pentru semestrul următor (27.12.2022) Etichete: Se îndeplinește în decembrie 2022 Sursa: Guvernul Spaniei – Consumul întărește în 2022 protecția consumatorilor vulnerabili și promovează sustenabilitatea ca axă transversală a politicilor sale