În condiţiile crizei economice actuale care produce tot mai mulţi şomeri de la o lună la alta, Ministerul Muncii şi Imigraţiei din Spania studiază condiţiile semnării unui protocol cu Guvernul României, în vederea stimulării întoarcerii acasă a românilor care nu mai au de lucru în Spania. Protocolul care va fi analizat de către cele două guverne prin cei doi oficiali de Muncă va fi semnat în luna aprilie, la Bucureşti, în cadrul unei vizite pe care ministrul spaniol Celestino Corbacho se pregăteşte să o facă în România, în acest scop.

Surse din Ministerul Muncii de la Madrid ne-au declarat că ministrul Celestino Corbacho a comandat deja un raport juridic pentru a putea pregăti semnarea protocolului cu Executivul de la Bucureşti, în vederea stabilirii unui plan viabil de întoarcere acasă a românilor din Spania. Este o modalitate”, afirmă surse din conducerea ministerului Muncii şi Imigraţiei, „de a ajuta colectivul de români din Spania, dar şi România, care acum importă mână de lucru din ţări asiatice”.

Protocolul va conţine măsuri de sprijin pentru românii care vor să se întoarcă acasă, mai ales pentru cei aflaţi într-o situaţie economică dificilă în Spania. În principiu, aceştia sunt românii care au muncit în construcţii, sectorul cel mai afectat de criza economică, şi care acum nu-şi găsesc altceva de muncă în Spania. De asemenea, Ministerul Muncii şi Imigraţiei din Spania studiază modalităţile prin care autorităţile spaniole şi romane îi pot sprijini concret prin ajutoare financiare sau fiscale pe românii din Spania, rămaşi fără loc de muncă în această perioadă.

La ora actuală, datele oficiale arată că, în Spania, 37.492 de români beneficiază de ajutorul de şomaj, iar contribuţiile la fondul Asigurărilor Sociale scad de la o lună la alta. De la aproape 270 de mii de contribuabili, la cât ajunsese anul trecut, colectivul muncitorilor români care muncesc legal a scăzut la 234.198, în februarie, iar numărul şomerilor aproape s-a triplat, dacă ne uităm la cifrele din primele luni ale anului trecut,  când numărul acestora era de 13000.
Cu toate acestea, creşterea şomajului în februarie a fost mai mică decât în lunile precedente, iar ministrul Muncii şi Imigraţiei, Celestino Corbacho, a precizat că încă nu vrea să privească aceste date cu optimism şi că în continuare „trebuie să fim prudenţi”. Ministrul a spus că ultimele date oficiale arată o tendinţă „moderată” a şomajului în construcţii, însă lucrurile se înrăutăţesc în sectorul serviciilor şi industriilor.

 

Corbacho a spus, după publicarea  datelor şomajului din luna februarie, că lunile aprilie şi mai vor fi vitale pentru studierea evoluţiei şomajului din acest an, pentru că atunci se va putea face o analiză privind efectivitatea măsurilor adoptate până acum de Guvernul spaniol.