Consiliul Școlar al Comunității Madrid a organizat această zi
La 31 ianuarie 2022, Consiliul Școlar al Comunității Madrid a dedicat cel de-al XVII-lea Forum pentru Conviețuire „participării elevilor la îmbunătățirea conviețuirii”. În cadrul evenimentului au fost explicate câteva programe de îmbunătățire a conviețuirii, de încurajare a dialogului între egali și de mediere care au ca protagonist activ elevii.
Prin mandatul Adunării de la Madrid, Consiliul Școlar al Comunității Madrid organizează în fiecare an Forumul pentru Conviețuire. Această ediție a avut deschiderea instituțională a Viceministrului Organizației Educației, Nadia Alvarez Padilla, care le-a mulțumit elevilor pentru munca depusă de a însoți oamenii care se simt vulnerabili. „Sunteți eroi ai bunătății, ai spiritului pozitiv și ai speranței”, a spus viceministrul. De asemenea, a dat asigurări că studenții-asistenți nu trebuie să se simtă singuri în această sarcină importantă, ci să fie sprijiniți de centre, de cadrele didactice și de administrația educațională.
The Dr. Celso Arango López, Președintele Societății Spaniole de Psihiatrie și Șeful Serviciului de Psihiatrie pentru Copii și Adolescenți al HGU Gregorio Marañón, a subliniat importanța prevenirii pentru îmbunătățirea conviețuirii și a sănătății mintale. El a subliniat necesitatea de a acţiona în primele etape educaţionale, întrucât „50% dintre tulburările mintale apar înainte de vârsta de 18 ani, iar 75% înainte de vârsta de 24 de ani”. Dr. Arango a subliniat efectele pe termen lung ale agresiunii, deoarece persoanele agresate „au mai multe șanse să aibă o sănătate mai proastă și un loc de muncă mai prost”. Din acest motiv, a subliniat necesitatea implementării unor programe de prevenire, bazate pe acțiuni care implică întreaga școală și care includ formarea cadrelor didactice, formarea părinților, învățarea prin cooperare și supravegherea în pauze. În sfârșit, a prezentat câteva concluzii din studiul realizat de spitalul său împreună cu alte instituții, inclusiv Unitatea de Conviețuire a Departamentului Educație, în care s-au aplicat programe de prevenire în unele centre: „În școli în care Intervenția a redus cazurile de bullying. şi convieţuirea îmbunătăţită, dar acest efect s-a produs doar în Primar, ceea ce ne face să credem că este important să intervenim în primii ani de învăţământ†.
Pentru a începe prezentarea programelor de îmbunătățire a conviețuirii, directorul al CRA de Lozoyuela, Luis Tapia Martín, a explicat modelul dialogic de conviețuire implantat în centrul său. Este un model de prevenire și soluționare a conflictelor bazat pe dialog, pe generarea unui climat de „0 violență”, astfel încât școala să fie un mediu sigur și pe protejarea victimei: „Cine denunță nu este un sprins, este curajos. Toată lumea e clar că legea tăcerii trebuie încălcată. Un context școlar de protecție este oferit victimei și persoanei curajoase care o protejează”. Unul dintre pilonii acestui model este consensul, prin care întreaga comunitate școlară este de acord să îmbunătățească aspectele conviețuirii în centru și se angajează să facă acest lucru. Luis Tapia a transmis că, în plus, acest consens și acele schimbări pe care le propune centrul ajung să depășească zidurile centrului și, de asemenea, să reflecte asupra familiilor și municipiului în care se află.
În continuare, a fost un tabel de bune practici în care elevii au fost protagoniști, întrucât ei au fost cei care au detaliat programele care se desfășoară în centrele lor. Din experiența dumneavoastră, studenții IES Humanejos de Parla Ei au prezentat modelul de soluționare a conflictelor între egali. Studenții-mediatori primesc pregătire, în care li se oferă câteva chei precum: a nu-i spune celuilalt ce să facă, a evita a fi de acord cu una dintre părți, a nu disprețui, a nu râde, a nu minimiza importanța și a evita amenințările. Atunci când este detectat un conflict, mediatorul discută cu părțile implicate și cu acele persoane care pot oferi mai multe informații despre ceea ce s-a întâmplat. În continuare, este menționată medierea, în care mediatorul ascultă ambele părți și oferă posibile soluții pentru ca părțile să ajungă la o înțelegere. Odată ajuns la respectivul acord, mediatorul consemnează tot ce s-a întâmplat în carnetul de control al medierii.
Studentii care au participat la acea parte de la IES Menéndez Pelayo din Getafe Ei au anunțat Programul pentru studenți asistenți și studenți mediatori. Studenții asistenți desfășoară o muncă de însoțire a noilor elevi, printr-un circuit de jocuri la începutul cursului pentru ca toată lumea să se cunoască, pe lângă colaborarea în zilele de uși deschise pentru familii. În ceea ce privește studenții mediatori, aceștia sunt însărcinați cu soluționarea pașnică a conflictelor dintre studenți, prin modelul VIC: voluntar (părțile trebuie să meargă voluntar la mediere), imparțialitate (mediatorul nu se apropie niciodată de niciuna dintre părți) și confidențialitate (ce se întâmplă). în timpul medierii nu este dezvăluită altor persoane). Experiența și sprijinul lui l-au dus și la școlile din zonă, astfel încât elevii care intră pe viitor în centru au deja o referință.
De la IES Miguel Catalán de Coslada, studenții Aceștia au prezentat Proiectul Puente, prin care elevii de liceu merg la școlile din zonă pentru a-i ajuta pe elevii care sunt pe cale să facă saltul la ESO. Prin cercuri de dialog, cei mai mari le pun întrebări celor mai mici pentru a afla ce îi îngrijorează cel mai mult în legătură cu viitoarea mutare la institut. Este o activitate care creează legături și le arată că fricile și iluziile sunt comune. „Este foarte reconfortant să vezi cum la început au vorbit despre temeri, iar la sfârșitul activității au spus cuvinte precum securitate, dorință și iluzie”.
În cele din urmă, masa rotundă a inclus moderare de Juan de Vicente Abad, consilier la IES Miguel Catalán de Coslada și câștigător în 2016 al Concursului D+I pentru cel mai inovator profesor din Spania, care a amintit că nu există un plan bun de conviețuire care să nu aibă vocea elevilor. În acest spațiu de dialog, elevii au asigurat că se simt bine în a-i ajuta pe ceilalți și că prin rolul lor de mediatori au învățat și să-și rezolve propriile conflicte. În plus, ei au subliniat ca o cheie a acestor programe faptul că elevii își spun problemele altor elevi, deoarece le este mai ușor să vorbească cu ei decât cu adulții. În sfârșit, ei au subliniat că nu trebuie să te lași dus de stereotipuri și că trebuie să asculți mereu oamenii, pe lângă faptul că oferi tuturor posibilitatea de a se schimba.
Sursa: Comunitatea Madrid – Corpul studențesc, protagonist al XVII-lea Forum pentru conviețuire (clonat)