7 august: Misionarul Miguel Pajares este repatriat în Spania din Liberia.
12 august: Miguel Pajares moare, devenind astfel primul decedat din cauza virusului din Europa. Infirmiera Teresa Morales a făcut parte, voluntar, din echipa care l-a îngrijit pe Pajares.
21 – 22 septembrie: Un alt misionar, Manuel García Viejo, este repatriat în condiţii speciale din Sierra Leone, la Madrid, la acelaşi spital, Carlos III. Teresa Romero a intrat o dată în rezerva acestuia.
25 septembrie: Manuel García Viejo moare. Teresa Romero intră în rezerva acestuia şi manevrează material contaminat. Potrivit primelor sale declaraţii pentru ziarul El País, se atinge pe faţă cu o mănuşă sau cu o parte a costumului de protecţie. Este posibil ca acesta să fie momentul infecţiei, dar cercetarea este în desfăşurare.
27 septembrie: Teresa Romero intră în concediu. Procedura de securitate prevede că trebuie să îşi ia temperatura de două ori pe zi. În aceeaşi zi, se prezintă la un examen de specialitate (Auxiliar de Enfermería), la Universitatea Complutense din Madrid.
30 septembrie: T.R. începe să simtă primele simptome uşoare. Contactează Serviciul de Prevenire a Riscurilor în Muncă de la spitalul Carlos III, dar pentru că temperatura nu depăşeşte 38,6 grade C, i se spune să ia măsuri şi să observe singură evoluţia. Mai târziu, infirmiera se prezintă la medicul de familie din Alcorcón, unde este diagnosticată cu gripă şi i se recomandă paracetamol. Pe drum spre casă, merge la epilat.
2 octombrie: Sună din nou la spital şi spune care are temperatur[ 38 de grade şi potrivit ministrului regional al guvernului regional Madrid, autorităţile iau legătura cu ea de două ori pe zi pentru monitorizare prin telefon.
3 octombrie: Are temperatura de 36 de grade şi neagă vreun incident legat de protecţie sau contact cu fluide ale pacientului.
6 octombrie: T.R. sună la Urgenţă şi spune că prezintă febră de 37,3 grade şi tuse, oboseală şi durere de muşchi. Se decide trimiterea unei ambulanţe la domiciliul pacientei. De aici, este transportată la spitalul din Alcorcón. I se face prima analiză de ebola, care dă rezultat pozitiv. A doua analiză confirmă prezenţa virusului. Se decide transferul la spitalul Carlos III din Madrid.
7 octombrie: Începe tratamentul cu ser provenit de la călugăriţa Paciencia, care a suferit de Ebola în luna august. Soţul infirmierei Teresa este pus în carantină și sunt monitorizate alte 50 de persoane care au fost în contact cu T.R.
8 octombrie: Câinele familiei este eutanasiat. Evoluţia pacientei este pozitivă.
9 octombrie: Apartamentul şi sala spitalului din Alcorcón sunt dezinfectate. Starea pacientei se înrăutăţeşte.
10 octombrie: Pacienta este stabilă, dar continuă în stare gravă. Se decide un tratament nou.
11 octombrie: T.R. este conştientă şi se vorbeşte despre scăderea ponderii virusului în organism. O asistentă din aceeaşi echipă de îngirjire a lui Manuel García Viejo este externată după ce primeşte rezultatul negativ al analizei de Ebola.
12 octombrie: T.R. continuă în stare gravă, dar cu indicii de speranţă.
13 octombrie: Comitetul de criză împotriva Ebola apreciază că Teresa ar putea supravieţui dacă trece cu bine următoarele 24-48 de ore.
{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}