Legea adoptata la 1 iulie 2012 de guvernul Spaniei ii obliga pe angajatori sa-i inregistreze la Seguridad Social pe angajatii in casa, in asa numitul „servicio domestico„. De la această dată, toate persoanele care lucreaza astfel trebuie sa aiba contract legal, inregistrat in cadrul Regimului General al Muncitorilor (Regimen General de Trabajadores) de la Seguridad Social in Spania.
Ca angajat in casa vei avea dreptul la vacanta platita si la doua salarii extra pe an. De asemenea, beneficiezi de drepturi in caz de accident de munca. Din pacate insa, daca ramai fara loc de munca nu ai drept la ajutorul de somaj (subsidio por desempleo).
1. Ce trebuie sa faci ca angatat in casa in Spania ca sa intri in legalitate?
Pentru reglementarea legala a statutului de angajat in casa, „empleada de hogar„, este absolut necesar ca angajatorul sa-ti faca un contract care poate fi pe durata determinata sau fix. Primul pas este sa vorbesti cu angajatorul tau si sa-i spui ca doresti sa-ti reglementezi situatia. Angajatorul este obligat sa respecte acest lucru, potrivit legii.
2. Ce fel de documente sunt necesare pentru a inregistrat contractul de „empleada de hogar„?
Pentru ca angajatorul sa te poata inregistra legal in Regimen General de la Seguridad Social, trebuie sa prezinti urmatoarele documente:
- DNI, pasaport sau permisul de rezidenta „tarjeta de residencia” si de munca „permiso de trabajo„, in vigoare
- Trebuie semnat un contract cu angajatorul in care sa se precizeze durata serviciilor contractate si salariul pactat. In aceasta privinta trebuie respectat Salariul Minim Interprofesional din Spania (21,38 euro/zi sau 641,40 euro/luna)
Cu aceste documente, angajatorul va trebui sa se prezinte la biroul Trezoreriei Generale a Asigurarilor Sociale (Tesoreria General de la Seguridad Social) si va trebui sa inregistreze contractul „alta” si sa ofere un cont bancar pentru plata cotizatiei.
3. Vei plati un impozit de 3,7 la suta catre Seguridad Social
Una dintre noutatile legii este aceea ca se permite plata cotizatiei la Seguridad Social. Cea mai mare parte o va achita angajatorul, adica 18,30 %, iar tu ca angajat vei plati 3,7 %.
Angajatorul va scadea aceasta cantitate din salariul brut lunar (salario base) pe care l-ati acceptat. Cu cat va fi mai mare salariul, cu atat va fi mai mare si indicele de cotizatie (base de cotizacion).
Exemplu: Daca muncesti in casa de 3 ori pe saptamana, cate 2 ore pe zi si ai un salariu lunar de 240 de euro, atunci cotizatia ta (base de cotizacion) se va plati pentru suma de 243,16 euro pe luna. Din aceasta cantitate, angajatorul va achita la Seguridad Social 44,49 euro, iar tu 8,9 euro. (Vezi {japopup type=”image” content=”images/stories/2012/cotizatii-angajata-in-casa.jpg” width=”300″ height=”200″ title=”Tabel cotizatii”}Tabel cotizatii{/japopup})
4. Pentru serviciile care dureaza mai putin de 4 saptamani nu trebuie contract
Legea stabileste o exceptie in cazul serviciilor care nu depasesc durata de 4 saptamani. Pentru aceste situatii, angajatorul nu este obligat sa semneze un contract.
5. Contractele trebuie semnate cu fiecare angajator
Daca muncesti in mai multe case trebuie sa repeti procedura de inregistrare a contractului cu fiecare angajator.
Se poate parcurge o perioada de proba care nu poate fi mai lunga de 2 luni. Dupa acest timp, oricare parte poate incheia contractul fara sanctiuni sau indemnizatii. Singura cerinta este anuntarea cu cel putin 7 zile inainte de finalizarea relatiei de munca.
6. Daca angajatorul nu vrea sa semneze un contract poti sa alertezi Inspectia Muncii
In cazul in care angajatorul refuza sa incheie un contract legal se pot face reclamatii la Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (Ministerio de Empleo y Seguridad Social). Institutia va trimite un inspector si angajatorul ar putea fi sanctionat. Daca este gasit vinovat pentru ca muncesti fara contract din cauza lui, angajatorul poate fi amendat cu 626 sau 6250 euro.
7. Nu ai drept la somaj, dar ai alte drepturi
Angajatul in casa nu are drept la ajutor de somaj, dar castiga o serie de noi drepturi importante:
-
- dreptul la doua salarii extra pe an, la nivelul salariului pactat lunar.
- ai dreptul sa primesti salariu daca esti bolnav „de baja„. Daca te imbolnavesti si medicul iti aproba „baja„, atunci angajatorul va plati de la a patra pana la a opta zi, iar Seguridad Social va plati restul.
- castigi dreptul la 12 ore de odihna intre zilele de lucru. In cazul angajatilor in regim intern „interna”, timpul se reduce la 10 ore.
- castigi 12 zile de imdemnizatie pentru fiecare an muncit. Daca esti concediat ai dreptul sa incasezi o plata compensatorie de 12 zile pe an lucrat. In cazul concedierii nejustificate „improcedente” poti solicita plata a 20 de zile pe an.
- dreptul de a primi salariu pentru maternitate (Baja por maternidad): Daca ramai insarcinata si contractul este in vigoare, ai dreptul sa primesti salariu. Daca esti mama ai dreptul sa lipsesti de la munca 16 saptamani.
Pentru mai multe informatii poti consulta urmatoarele legi si norme aflate in vigoare:
Real Decreto 1620/2011, de 14 de noviembre, por el que se regula la relacion laboral de caracter especial del servicio del hogar familiar
Modele de contract: pe perioada determinata si pe perioada nedeterminata (fix)