Evenimentele de astăzi reprezintă un moment de mare cumpănă pentru Europa. Femei, bărbați și copii nevinovați sunt sub bombardamente. Ei se tem pentru viața lor și mulți și-o pierd. Toate acestea se petrec în 2022, chiar în inima Europei. Președintele Putin a ales să readucă războiul în Europa printr-o invazie în toată puterea cuvântului a Ucrainei, punând în mod fundamental sub semnul întrebării ordinea noastră bazată pe pace.
Dar astăzi vreau să vă spun un lucru: Uniunea Europeană este unită. În această seară, liderii europeni au condamnat în mod unanim atacurile atroce și neprovocate. Este momentul să reacționăm pe măsura situației. Prin intermediul pachetului de sancțiuni masive și direcționate pe care liderii europeni l-au aprobat în această seară, vom trage Kremlinul la răspundere. Sancțiunile vor avea un impact mai puternic ca niciodată asupra economiei și a elitei politice din Rusia și se bazează pe cinci piloni: primul este sectorul financiar, al doilea, sectorul energetic, al treilea este sectorul transporturilor, al patrulea, controlul și interzicerea finanțării exporturilor și, în fine, al cincilea este politica în domeniul vizelor. Permiteți-mi să subliniez câteva dintre elementele cele mai importante.
În primul rând, acest pachet include sancțiuni financiare care blochează accesul Rusiei la cele mai importante piețe de capital. Vizăm în prezent 70 % din piața bancară rusă, dar și principalele întreprinderi deținute de stat, inclusiv în domeniul apărării. Aceste sancțiuni vor majora costurile îndatorării pentru Rusia, vor duce la creșterea inflației și vor eroda treptat baza sa industrială. Vizăm, de asemenea, elitele ruse prin limitarea depozitelor acestora, astfel încât să nu-și mai poată ascunde banii în zone sigure din Europa.
Al doilea pilon principal vizează sectorul energetic, un domeniu economic esențial care aduce beneficii în special statului rus. Interdicția noastră la export va afecta sectorul petrolier, împiedicând Rusia să își modernizeze rafinăriile petroliere, care i-au adus venituri din exporturi în valoare de 24 de miliarde EUR în 2019.
În al treilea rând, interzicem integral vânzarea de aeronave, piese de schimb și echipamente către companiile aeriene ruse. Acest lucru va slăbi acest sector esențial al economiei Rusiei și conectivitatea țării. Trei sferturi din aeronavele care alcătuiesc flota aeriană comercială actuală a Rusiei au fost construite în Uniunea Europeană, SUA și Canada și prin urmare, Rusia depinde în mare măsură de ele.
În al patrulea rând, limităm accesul Rusiei la tehnologii esențiale. Vom împiedica accesul Rusiei la tehnologii importante de care are nevoie pentru a construi un viitor prosper, cum ar fi semiconductorii sau tehnologiile de vârf.
În fine, acționăm în domeniul vizelor. Diplomații și grupurile asociate, precum și oamenii de afaceri nu vor mai avea acces privilegiat în Uniunea Europeană.
Ca întotdeauna, aceste măsuri sunt strâns coordonate cu partenerii și aliații noștri. Mă refer, desigur, la Statele Unite, Regatul Unit, Canada și Norvegia, la care se adaugă acum și Coreea de Sud, Japonia sau, de exemplu, Australia. Punctul nostru forte este unitatea, iar Kremlinul știe acest lucru. A încercat din răsputeri să ne dezbine, însă a eșuat în toate privințele, obținând exact contrariul. Suntem mai uniți și mai hotărâți ca niciodată.
În încheiere, permiteți-mi să subliniez că aceste evenimente marchează, într-adevăr, începutul unei noi ere. Trebuie să vedem foarte clar lucrurile: Putin încearcă să subjuge o țară europeană prietenă și încearcă să retraseze harta Europei prin forță. El nu trebuie să reușească și nu va reuși să facă acest lucru.
Vă mulțumesc.
Sursa: Cuvânt de deschidere al președintei: reuniunea extraordinară a EUCO