Ministrul Sănătății, Carolina Darias, a subliniat succesul comun pe care Programul Național de Transplant îl reprezintă atât pentru autoritățile din domeniul sănătății și profesioniștii din domeniul sănătății, cât și pentru societatea spaniolă; un program, a remarcat el, care combină autoperfecţionarea, efortul, impulsul şi generozitatea.

Acest lucru a fost subliniat în cadrul prezentării bilanțului de activitate al Organizației Naționale de Transplant (ONT) în 2022, la o conferință de presă în care a fost însoțită de Beatriz Domínguez-Gil, director general al organizației de pe lângă Ministerul Sănătății.

Anul trecut, a detaliat Darias, în țara noastră au fost efectuate în total 5.383 de transplanturi de organe, ceea ce reprezintă o creștere, față de 2021, de 13% la numărul de transplanturi și 15% la numărul de donații.

Mai exact, în 2022 au fost efectuate în total 3.402 transplanturi de rinichi (cu 15% mai mult decât anul precedent), 1.159 de ficat (+8%), 415 de plămâni (+15%), 311 de inimă (+3%), 92 de pancreas (+ 12%) și 4 intestinale. De asemenea, trebuie remarcat faptul că, cu un total de 350 de proceduri, activitatea de transplant de rinichi a donatorului viu a reprezentat 10% din toate transplanturile de rinichi.

Acest număr de transplanturi, a detaliat el, a fost posibil datorită celor 2.196 de persoane care și-au donat organele după deces, ceea ce situează rata donațiilor la 46,3 donatori decedați la un milion de populație (pmp). La acestea ar trebui adăugate cele 355 de persoane care au donat un rinichi (350) sau o parte din ficat (5) în viață.

Ministrul Darias a mulțumit pentru munca tuturor profesioniștilor care participă în fiecare dintre fazele procesului de donație și transplant, precum și pentru coordonarea ONT și a comunităților și orașelor autonome și a muncii forțelor și organelor de securitate ale statului, Forțele Armate, companiile aeriene, lucrătorii aeroporturilor, șoferii de ambulanță și toți cei implicați în logistica necesară desfășurării acestui tip de operațiuni.

În același mod, a evidențiat rețeaua largă de colaborări stabilită de ONT cu toate societățile științifice care reprezintă profesioniștii din domeniul sănătății implicați în procesul de donare și transplant.

De asemenea, a subliniat generozitatea societății spaniole, subliniind procentul ridicat de acceptare a donațiilor de către familii (84%) la momentul pierderii unei persoane dragi.

Spania, lider mondial în donațiiMinistrul Sănătății a subliniat și nivelul de excelență pe care Programul Național de Transplant îl înregistrează la nivel mondial. Astfel, cifrele de transplant pentru 2022 în Spania reprezintă o rată de 113 per milion de populație (pmp) și o medie de 7 donatori și 15 transplanturi pe zi.

Rata de 46,3 donatori decedați pmp în Spania este, de asemenea, mult mai mare decât cea atinsă de restul lumii, potrivit datelor de la Global Donation and Transplantation Observatory, gestionat de ONT în calitate de Centru Colaborator al Organizației Mondiale pentru Sănătate Umană.

Astfel, în 2021 Germania a înregistrat 11,1 donatori pmp, Australia 16,3, Canada 19,3, Statele Unite ale Americii 41,6, Franța 24,7, Italia 24,1, Regatul Unit 19,8, Suedia 19,3 și Uniunea Europeană, în ansamblu, 19,5.

Pionieri în donarea în asistolie la nivel mondialDupă cum a subliniat Darias, creșterea înregistrată a fost posibilă și datorită căutării constante de noi modalități de creștere a activității și ca terapia de transplant să ajungă la toți pacienții care au nevoie de ea.

Astfel, anul trecut a fost posibilă reluarea liniilor strategice ale „Planului 50X22” al ONT, care urmărește să ajungă la 50 de donatori pmp și să depășească

5.500 de transplanturi anuale.

În acest sens, este de remarcat creșterea cu 38% față de 2021 a donării de asistolă, o inițiativă decisivă pentru extinderea transplantului. Astfel, cu un total de 913 donatori, 42% dintre donatori în 2022 au fost în asistolă.

După cum a remarcat Carolina Darias, Spania este singura țară din lume care transplantează toate tipurile de organe de la donatori în asistolă, procedură care a trecut de la a fi exclusiv renală la a deveni multi-organică, datorită generalizării procedurii de conservare bazate pe dispozitive de circulație extracorporale (ECMO)

Astfel, în 2022, au fost efectuate 1.299 de transplanturi de rinichi, 375 de ficat, 152 de plămâni, 37 de inimi și 20 de transplanturi pancreatice cu organe de la donatori asistolici. La acestea s-a adăugat reperul mondial al primului transplant intestinal în asistolă realizat de Spitalul Universitar La Paz din Madrid care, după rezultatele bune obținute, a efectuat un al doilea transplant intestinal cu aceleași caracteristici.

Adaptarea la profilul potențialilor donatori de organe din Spania este un alt pilon al „Planului 50×22”.

Donatorii care au murit în urma accidentelor rutiere rămân foarte mici, la doar 4,3%. Principala cauză de deces pentru donatori este accidentul vascular cerebral. În ceea ce privește vârsta, mai mult de jumătate dintre donatori (57,3%) au peste 60 de ani, 28% peste 70 și 5% peste 80. Cel mai longeviv donator înregistrat în 2022 avea 90 de ani.

O altă adaptare necesară a fost trăirea cu COVID-19, inclusiv transplantul de organe de la donatori cu PCR pozitiv pentru SARS-CoV-2, după o evaluare individuală și o selecție adecvată a receptorilor. Până la 31 decembrie 2022, au fost 180 de pacienți transplantați de la 84 de donatori cu această afecțiune.

La generozitatea tuturor donatorilor, din 2021, se adaugă și cea a persoanelor care solicită asistență la moarte: 49 de persoane au fost donatori după ce au murit în aceste condiții și au făcut posibile transplanturile pentru 135 de pacienți.

Solutii pentru pacientii urgenti sau dificil de transplantatDe-a lungul anilor s-au căutat formule care să prioritizeze pacienții aflați într-o situație clinică foarte gravă și soluții pentru cei cu dificultăți în a primi un transplant datorită caracteristicilor lor. În acest sens, în 2022 se remarcă transplantul a 253 de pacienți zero urgență și 188 de copii. De asemenea, 153 de pacienți renali hiperimunizați (pentru care este foarte greu să găsești un donator compatibil) au fost transplantați, grație programului PATHI al ONT, care, cu această cifră, atinge cel mai ridicat nivel istoric.

În ciuda creșterii de anul trecut și a activității mari de transplant din Spania, un număr semnificativ de pacienți rămân pe lista de așteptare.

La 31 decembrie 2022, lista de așteptare era de 4.746 de pacienți. Dintre ei, 66 erau copii.

Acest număr de pacienți pe lista de așteptare este similar cu cel înregistrat în 2021 (4.762 de pacienți).

Transplant de rinichi încrucișatSpania, pe de altă parte, a efectuat și 24 de transplanturi de rinichi datorită Programului Crossover Kidney Transplant. Au fost finalizate opt lanțuri, două dintre ele implicând cinci transplanturi inițiate de doi donatori altruiști. La Program participă 26 de spitale din 13 comunități autonome și 22 de laboratoare de histocompatibilitate, coordonate de ONT.

În plus, programul de transplant cardiac al donatorului de asistolă este consolidat în Spania. Din ianuarie 2020 au fost efectuate 52 de transplanturi (9 pediatrice).

Planul Național de MăduvăÎncepând cu 1 ianuarie 2023, Spania are 474.455 de donatori de măduvă osoasă disponibili în Registrul spaniol al donatorilor de măduvă osoasă (REDMO). Dintre aceștia, 21.903 sunt donatori care s-au alăturat în 2022.

ONT și comunitățile autonome, împreună cu Fundația Josep Carreras, Societățile Științifice și Asociațiile Pacienților, lucrează pentru a ajunge la 500.000 de donatori înregistrați.

Ministrul Sănătății, Carolina Darias, prezintă bilanțul de activitate al Organizației Naționale de Transplant (ONT) în anul 2022.

Mai multe informatii Activitatea de donare de organe de către comunitățile autonome și activitatea spitalelor (PDF) Sursa: Guvernul Spaniei – Darias: Programul Național de Transplant este un succes comun al autorităților, profesioniștilor și societății