Până în prezent, un total de 510 suspect sau cazuri probabile de variola, din care pana acum 500 au fost confirmate de laborator. În acest moment, există 42 mai multe cazuri aflate în investigație 19 probabil și 28 suspect).
Cele mai multe cazuri confirmate sunt bărbați cu vârsta cuprinsă între 23 și 66 ani care au început simptomele între 5 mai și 19 iunie 422911.
Aproape toate cazurile au prezentat febră, astenie, limfadenopatii și erupții cutanate. Leziunile au fost localizate în majoritatea cazurilor în zonele genitale, periorale și/sau perianale și, în cele mai multe cazuri, au apărut și în alte localizări. Aceste leziuni pot produce cicatrici permanente și complicații care uneori pot necesita spitalizare.
Cel mai frecvent mecanism de transmitere este contactul strâns, adesea cu actul sexual.în contextul evenimentelor festive.
Persoanele care sunt un caz confirmat sau aflate în studiu este foarte important să evite contactul cu alte persoane sau animale. De asemenea, nu trebuie să împartă obiecte precum lenjeria de pat, prosoapele sau ustensilele alimentare. În cazul în care este vorba de un contact al unei persoane care a fost testată pozitiv pentru variola maimuței, trebuie avută grijă la posibilele simptome precum limfadenopatie și erupții cutanate (leziuni cutanate), febră sau astenie, iar în cazul în care acestea apar, contactați asistența medicală. sistem rapid. Supravegherea Epidemiologică monitorizează cazurile și urmărește lanțurile de transmitere pentru a informa persoanele care au fost în contact cu riscul
Secretarul de Sănătate Publică lucrează împreună cu diferite organizații comunitare, urmând recomandările al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pentru a sensibiliza și a ajunge la toate sectoarele populației despre ce este variola, cum se transmite, care sunt căile de transmitere și tratamentul acestora. În acest sens, așadar, a fost lansată o campanie de conștientizare în aplicațiile de contact și zonele de concurență unde cazurile sunt mai frecvente.
În plus, marțea trecută
. Iunie a avut loc un nou webinar de actualizare pentru profesioniștii din domeniul sănătății. Au fost conectați de 500 profesioniști.
Pentru mai multe informații despre maimuța variola s’ a creat un spațiu pe Canalul Salut:
Pentru mai multe informații despre variola maimuței a fost creat un spațiu pe Canal Salut:
https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-az/v/verola-del-mico/index.html
Un infografic cu informațiile de bază:
👉🏻 Ce este?
👉🏻 Care sunt simptome?
👉🏻 Cum se transmite?
👉🏻 Ce tratament urmați?
https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/V/verola-mico/infografia-verola-del-mico.pdf
De asemenea, puteți consulta documentul „Informații generale privind grupurile de cazuri de variolă de maimuțe (Monkeypox): întrebări frecvente” întocmit de Minister de Sănătate.