Galerie foto
Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, la începutul ședinței de guvern din 16 iunie
[Check against delivery]
Nicolae Ciucă: Bună ziua! Începem ședința de Guvern cu o agendă prin care continuăm să implementăm măsurile pe care le-am asumat în cele două pachete de sprijin pentru cetățenii români.
Astăzi vom adopta o ordonanță de urgență prin care vom continua să asigurăm granturi din fonduri externe nerambursabile – este vorba de granturi care sunt destinate retehnologizării în vederea refacerii capacității de reziliență a IMM-urilor care au fost afectate de pandemia de COVID-19. Sunt fonduri asigurate prin Programul Operațional Competitivitate și, astfel, prin măsura care vizează acordarea de ajutoare de minimis, vom reuși să punem la dispoziție granturi cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro pe un plafon de 58 de milioane de euro. Este de asemenea important să subliniem că avem și o a doua măsură care prevede acordarea de ajutoare de stat regionale. Acestea sunt necesare retehnologizării. Vor avea o valoare cuprinsă între 50 și 500.000 de euro pe un plafon maxim de 353 de milioane de euro. Doresc, de asemenea, să reamintesc faptul că prin Programul Operațional Competitivitate, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene finanțează acordarea microgranturilor și a granturilor pentru capital de lucru destinate entităților din sectorul agroalimentar; așa cum spuneam măsura face parte din pachetul ”Sprijin pentru România”.
Cred că este important să subliniez că toate măsurile pe care noi le-am luat și pe care vom continua să le luăm vin să faciliteze și să asigure stabilitate și predictibilitate pentru mediul de afaceri. Cu puțin timp în urmă, am avut o întâlnire cu comitetul de afaceri german. Este de subliniat faptul că prin acest dialog, prin măsurile pe care le-am luat și pe care, așa cum spuneam, vom continua să le luăm, am reușit să asigurăm stabilitatea economică, am reușit să protejăm locurile de muncă, am reușit să avem o creștere economică de 6,5% față de perioada similară a anului trecut în primul trimestru, avem o creștere a investițiilor străine directe de 34%, ceea ce este foarte încurajator, și este datoria noastră a Guvernului să continuăm să acordăm atenția necesară pentru a putea să avem o economie atât echilibrată, cât și o economie care să se dezvolte pe măsura deciziilor și oportunităților pe care le avem într-un context deloc ușor, într-un context cât se poate de complicat, cu o succesiune a crizelor, cu o situație de securitate la graniță foarte complicată și, cu toate acestea, trebuie să subliniem că avem la îndemână oportunități care vizează atât dezvoltarea capabilităților de surse de energie verde. De asemenea, avem la dispoziție oportunități de dezvoltare și de dinamizare a procesului de digitalizare, de debirocratizare așa cum este solicitat prin programul de reforme cuprins în PNRR; de asemenea, de o serie de reforme care sunt impuse de parcursul nostru pentru accedere la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică, parcurs care în momentul de față este legitimat de primirea Foii de parcurs, la finele săptămânii trecute, vineri, și, în felul acesta, este datoria Guvernului ca împreună cu întreg mediul asociativ, cu întreg sectorul de afaceri, cu întreaga societate civilă să asigurăm îndeplinirea acestor standarde impuse la nivelul acestei organizații care asigură 90% din investițiile globale. Toate aceste demersuri trebuie concretizate printr-o activitate cât se poate de susținută la nivelul fiecărui minister în parte și vă asigur că vom face toate eforturile necesare pentru a ne îndeplini aceste obiective.
Tot în cadrul ședinței de astăzi, așa cum am solicitat în urmă cu mai bine de o lună și la ședința de guvern trecută, vom aproba ordonanța de urgență privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Este o ordonanță de urgență pe care avem datoria să o aprobăm astfel încât să putem să evităm în situații excepționale, situații pe care deja am putut să le vedem întâmplându-se atât în timpul pandemiei de COVID-19, cât și în prima perioadă de după declanșarea acțiunii militare ruse în Ucraina și avem datoria să ne protejăm cetățenii, avem datoria să ne protejăm mediul de afaceri.
Cred că este important ca în acest context să asigurăm un cadru cât se poate de bine reglementat și onest între cerere și ofertă pentru a putea să combatem orice creștere artificială a prețurilor. Şi, pentru că suntem la acest capitol, doresc să cer Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor să verifice elementele de preț la carburanți, astfel încât să putem să avem o decizie în cadrul Guvernului privind modul în care s-a ajuns la acest nivel al prețului la carburanți.
În continuare, vom aproba astăzi legea propusă de către Ministerul Apărării Naționale privind achiziția a 32 de avioane F-16 de la guvernul norvegian. Este o lege prin care se asigură livrarea celor 32 de aparate de luptă în stare operațională. Este nevoie ca în actualul context să continuăm să acordăm atenția cuvenită întăririi capacității de apărare și de răspuns a armatei noastre. Cred că este de asemenea important de subliniat că dincolo de achiziția acestor aparate se dezvoltă și capacitatea noastră în domeniul industriei de apărare, pentru că facilitățile de mentenanță și modernizare se vor dezvolta și se vor consolida în România.
Este important să continuăm pachetul nostru de măsuri ”Sprijin pentru România”. Doresc doar să subliniez că ne apropiem de finalul lunii. Pachetul de măsuri vizează implementarea tuturor măsurilor începând cu data de 1 iulie. Ca atare, vă rog, fiecare minister care nu a finalizat reglementarea măsurilor așa cum au fost ele asumate în coaliția de guvernare să fie finalizate până săptămâna viitoare, astfel încât ele să poată să producă efecte începând cu data de 1 iulie.
La finele săptămânii trecute, am avut un comitet interministerial organizat pentru a putea să amplificăm și să concretizăm măsurile în ceea ce privește fluidizarea traficului la frontierele cu Ucraina și Republica Moldova. Am primit și vizita premierului Republicii Moldova, care a participat la ședința Comitetului interministerial. Această întâlnire s-a concretizat într-o serie de măsuri care au început deja să producă efecte. Este de menționat faptul că, cel puțin pe punctele principale de trafic, a crescut numărul camioanelor care trec zilnic granița cu peste 100. A fost, de asemenea, suplimentat cu un bac trecerea de la Isaccea. A fost suplimentat numărul de personal, atât personalul din cadrul vămii, cât și din cadrul ANSVSA, și cei care lucrează în sectorul fitosanitar – fiind în măsură să lucreze permanent 24 de ore, pe parcursul întregii săptămâni. Este nevoie să continuăm să cooperăm cu Republica Moldova pentru a putea să finalizăm acel proiect-pilot de la Albița, cu punct de control mixt și, de asemenea, să continuăm demersurile, prin Ministerul de Externe și Ministerul Afacerilor Interne, pentru a putea să deschidem cât mai curând cele două puncte de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus și Racovăț. Este, de asemenea, de subliniat faptul că, din discuțiile pe care le-am avut cu domnul viceprim-ministru privind operaționalizarea și dezvoltarea infrastructurii portuare la Constanța și Galați, va continua o activitate cât se poate de susținută şi totodată este în desfășurarea lucrărilor finalizarea liniei de cale ferată de la Giurgiulești la Galați. Am văzut că se lucrează. Cred că este un lucru foarte important pe care trebuie să ni-l însușim fiecare dintre noi, și anume, acela că atunci când anumite facilități nu există sau nu sunt operaționale repunerea lor în stare de funcționalitate nu se poate întâmpla peste noapte și necesită, din păcate, și eforturi umane și eforturi bugetare mai mari decât ne putem închipui. Ca atare, vă rog ca, prin instituțiile pe care le aveți în subordine, să gestionați menținerea în stare de operativitate a tuturor facilităților și, desigur, să continuăm dezvoltarea tuturor proiectelor așa cum ne-am asumat.
De altfel, în această dimineață, împreună cu domnul viceprim-ministru, am continuat procesul de semnare a contractelor pentru dezvoltarea infrastructurii mari. Autostrada Moldova A7 a intrat în linie dreaptă și avem angajamentul ca până la finele anului toate contractele pentru întreaga autostradă să fie semnate.
O chestiune care cred că trebuie să facă obiectul unei abordări anticipative este cea legată de ambrozie. Ştim cât de mulți români suferă din cauza acestei plante. Există deja lege, există și măsuri care trebuie luate în acest sens, ca atare vă rog, atât Ministerul Mediului, cât și celelalte instituții cu responsabilități în domeniu să înceapă de pe acum să urmărească aplicarea legii și a reglementărilor în vigoare pentru a evita efectele produse de această plantă. Vă mulțumesc.