Galerie foto
[Check against delivery]
Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua. Au trecut patru ani de la protestul din 10 august în care oameni nevinovați au căzut victime unor violențe nejustificate. Vreau să dau garanția și să asigur că actuala coaliție de guvernare garantează dreptul la liberă exprimare și că niciodată nu vom permite ca astfel de proteste să degenereze în violențe. Garantez, de asemenea, de la nivelul guvernului, că vom pune la dispoziția justiției tot ceea ce este necesar, astfel încât dosarul de investigare a celor întâmplate să poată fi dus la capăt. Astfel, cei care sunt vinovați de evenimentele petrecute în urmă cu patru ani să răspundă în fața legii. Doresc, de asemenea, să subliniez că jandarmeria reprezintă o instituție fundamentală în arhitectura statului și că are menirea principală să asigure tot ceea ce este necesar pentru siguranța cetățeanului, iar cei care se fac vinovați de exces sau abuz în exercitarea atribuțiilor funcționale trebuie să fie trași la răspundere în conformitate cu prevederile legale.
În ultimele zile, pe fondul evenimentelor din Ucraina, din zona centralei nucleare de la Zaporojie, au existat o serie întreagă de date și informații referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment la această centrală. Până în acest moment, vreau să asigur și să dau, de asemenea, garanții cetățenilor că nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare. Monitorizăm permanent toate datele legate de mediu și suntem în permanentă legătură cu autoritățile europene de specialitate, precum și cu partenerii noștri din Ucraina. De asemenea, pot să spun că instituțiile statului au luat măsuri și sunt pregătite permanent să informeze în timp util și avem luate toate măsurile pentru protejarea populației.
În ceea ce privește agenda guvernamentală de astăzi, o să continuăm să discutăm pe marginea rectificării bugetare. Sunt în continuare în derulare analizele la nivelul fiecărui minister. La Ministerul Finanțelor s-a realizat închegarea tuturor datelor legate de execuția bugetară pe primul semestru. Avem perspectiva unei bune funcționări a tot ceea ce înseamnă serviciile publice oferite cetățenilor și plata drepturilor sociale, precum și finanțarea programelor și schemelor de ajutor de stat destinate susținerii economiei. Şi, de asemenea, din cifrele pe care le-am avut la dispoziție și din discuțiile pe care le-am avut cu domnul ministru Câciu, a reieșit foarte clar posibilitatea să suplimentăm cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investițiilor importante în economie și, în felul acesta, avem posibilitatea să ajungem la un buget de 7,4 miliarde de lei, așa cum ne-am propus prin programul „Sprijin pentru România”.
Sigur, există în continuare demersuri, astfel încât, prin deciziile pe care le vom lua, să asigurăm, într-un termen cât mai scurt, punerea în transparență a rectificării bugetare. Domnule ministru, dacă avem date noi legate de modul în care se derulează rectificarea.
Adrian Câciu: Domnule prim-ministru, așa cum s-a şi anunțat, rectificarea va fi una pozitivă. Prioritatea, în această rectificare, o au măsurile pe care guvernul le-a luat, măsurile din pachetele de sprijin pentru economie și de cetățeni, acoperirea acestor pachete sau a acestor măsuri pe următoarea perioadă a anului. Avem o execuție a primului semestru pozitivă, cu depășirea elementelor de program și atunci, evident, există această posibilitate de suplimentare.
A fost, evident, analizată și situația la ceea ce însemna angajamentul de reducere la bunuri și servicii, la toți ordonatorii de credite s-a operat această diminuare. Angajamentele au fost păstrate de către ordonatori, așa cum au fost asumate în guvern, iar după ce vom face ultima analiză împreună cu Ministerul Energiei cu privire la elementele schemelor de sprijin acordate consumatorilor casnici şi noncasnici, rectificarea cred că va fi putea fi pusă în dezbatere publică și probabil aprobată, sperăm săptămâna viitoare.
Nicolae-Ionel Ciucă: Sigur, aici sunt aspectele care sunt legate de valoarea compensațiilor pe care le asigurăm de la nivelul bugetului de stat pentru creșterea prețului la energie și la gaze. Doresc să subliniez că, așa cum ne-am angajat, vom continua să menținem măsurile de protejare a cetățenilor; de asemenea, menținem măsurile de protejare a serviciilor publice esențiale, a tot ceea ce înseamnă derularea activităților în spitale, în școli, în toate instituțiile statului, așa cum am menționat și, de asemenea, vom continua să susținem activitatea din industria alimentară și IMM-uri. Sunt sectoarele de activitate cu pondere substanțială în bugetul de stat. Totodată, doresc să fac mențiunea că ne aflăm deja la jumătatea intervalului de timp prin care am asigurat acea decizie de compensare a creșterii prețului la carburanți. Putem să identificăm faptul că, încă din momentul în care s-a luat această decizie, prețul la carburant a scăzut. Ca atare, la sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii pe care am luat-o la nivelul guvernului, măsură care a fost foarte bună, în sensul în care am putut cu toții să observăm impactul pe care l-a produs în reglarea prețului la carburanți.
În continuare ne confruntăm cu problemele generate de seceta pedologică. Sunt probleme care, iată, impactează în aprovizionarea cu apă a cetățenilor în diferite localități, în diferite regiuni din țară și, de asemenea, sunt problemele pe care seceta le-a generat în agricultura din România. Am discutat să continuăm identificarea de soluții, astfel încât să putem să asigurăm extinderea măsurilor în vederea dezvoltării sistemului de irigații atât din fonduri europene, cât și din fonduri de la bugetul de stat și, de asemenea, măsuri de asigurare și de compensare pentru fermierii afectați de această secetă. Ştiu, dle ministru, că deja au fost puse în aplicare aceste măsuri prin care subvenția sau derularea Programului ”De trei ori subvenția” a început deja să devină activ. Au fost semnate deja primele contracte. Vă rog să ne faceți o actualizare a situației cu toate demersurile și măsurile care trebuie luate în continuare.
Petre Daea: În primul rând, vreau să vă mulțumesc, domnul prim-ministru, pentru sprijinul acordat. Decizia dumneavoastră 415 acum a generat acel organism interministerial care își desfășoară activitatea pe baza programului stabilit, cu regulamentul pe care l-a aprobat, în așa fel încât să luăm măsurile operative care se impun în așa fel încât să prevenim efectele negative, în situația aceasta critică pe care o avem la nivelul țării. Urmare a acestor măsuri, am putut atenua anumite situații punctuale la nivelul țării, dar mai mult decât atât, am putut creiona cu sprijinul, zic eu, colegilor din minister conceptul unitar de abordare în perspectiva sistemului de irigații, a combaterii efectelor negative privind lipsa de apă din sol. Din acest punct de vedere, vreau să mulțumesc colegului Boloș, pentru că săptămânal, timp de câteva ore lucrăm cu echipa domniei sale, astfel încât să identificăm și alte surse de susținere a sistemului de irigații. Știm foarte bine că dvs. ați aprobat săptămâna trecută programul de reabilitare a sistemului de irigații cu fonduri de la bugetul statului, care se înscriu în limita de 1,5 miliarde euro.
Nicolae-Ionel Ciucă: Da, am aprobat, domnule ministru, și sunt foarte de acord inclusiv cu activitățile pe care le desfășurați săptămânal. Luni, am discutat cu domnul ministru Boloș și a făcut o informare legată de activitățile pe care le derulați în comun, astfel încât să putem să avem întreg tabloul măsurilor pe care trebuie să le luăm, coordonat la nivelul Guvernului în acest sens, atât, așa cum spuneam, atât din fondurile de la bugetul de stat cât, și din fondurile europene, care ne sunt de mare folos în această direcție.
Petre Daea: O informație pe care merită să v-o aduc acum în atenție și să vă informez, domnule prim-ministru: am încheiat recoltatul la grâu în toată țara și avem producția necesară pentru consumul intern și pentru export, cifra exactă vă voi comunica-o săptămâna viitoare, atunci când am pe masă toate informațiile autorizate în sensul transmiterii acestora pe bază de semnătură, astfel încât informarea să fie corectă, exactă și la timp. Important este că am început acum în cinci județe să recoltăm floarea-soarelui. Recoltăm suprafețele care au fost afectate de secetă pentru că ele au ajuns la maturitatea de recoltare ca să nu înregistrăm nicio pierdere, iar drumul florii-soarelui este spre unitățile de procesare. O să vă informez și o să vă prezint programul pe care dumneavoastră l-ați dispus vis-a-vis de susținerea industriei alimentare, astfel încât să putem procesa cât mai mult în România și să avem valoarea adăugată pe care trebuie s-o valorificăm în interesul țării și, evident, în sprijinul fiecărui fermier și, în mod deosebit, a unităților de procesare.
Nicolae-Ionel Ciucă: Vă mulțumesc, domnule ministru! Tot legat de secetă, astăzi o să aprobăm și acea hotărâre de guvern prin care asigurăm fondurile necesare, astfel încât procedura de dragare a Dunării să se finalizeze și, desigur, să asigurăm șenalul navigabil, fără a exista pericolul blocării traficului, ținând cont de faptul că este nevoie de fluidizarea traficului, inclusiv pe această cale. Ceea ce doresc să subliniez, vorbind despre fondurile europene, este foarte important ca în continuare, prin colaborarea și coordonarea cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, să asigurăm un grad cât mai mare de absorbție. Deja sunt aprobate o serie întreagă de programe și avem obligația să ne coordonăm cu toți responsabilii în domeniu, astfel încât să putem să folosim cât mai eficient acești bani, pe de-o parte. Pe de altă parte, este important să continuăm să asigurăm atenția cuvenită investițiilor din bugetul propriu. Să nu uităm că ne-am asumat asigurarea unui buget consistent, a celui mai consistent buget de investiții din bugetul de stat și fiecare minister are obligația și responsabilitatea să monitorizeze și să se asigure că investițiile se derulează, fiind singura soluție în actualul context prin care putem să asigurăm echilibrul economic și financiar și, desigur, protejarea locurilor de muncă, fiind cât se poate de evident, din cifrele pe care le avem până în acest moment, că măsurile pe care le-am luat s-au dovedit a fi eficiente, în sensul în care putem să constatăm că am avut atât o creștere economică, cât și creștere la bugetul de stat, rectificarea fiind una pozitivă. Vă mulțumesc!