El consilierul Giró în timpul conferinței de presă
Anul 2008, deficitul balanței fiscale a Cataloniei față de sectorul public al statului s-a situat la 18. 29 M€ , o sumă echivalentă cu 8,5% din PIB-ul catalan. Acest lucru este indicat de cel mai recent calcul al balanței fiscale întocmit de Departamentul Economiei și Finanțelor, conform căruia Catalonia a contribuit statului cu 13, 6% din venitul său total, în timp ce a primit doar , 4% din cheltuielile efectuate în ansamblul statului. Calculul a fost întocmit cu sprijinul și consilierea experților de renume internațional în finanțe publice și balanțe fiscale. În timpul discursul său, ministrul Economiei și Finanțelor, Jaume Giró , a calificat „abuz economic” al statului față de Catalonia din „sistematic, endemic și neloial”. În opinia sa, acest deficit „afectează coloana vertebrală a capacității țării de a face politică și posibilitățile de progres și bunăstare ale tuturor oamenilor care trăiesc acolo”
. În acest sens, el a asigurat că „dacă Catalonia va dispune de taxele care se încasează în țară, Generalitat ar putea investi aproape 2.. euro suplimentari per cetatean”.
Giró a subliniat că sistemul de finanțare devine „o procedură de control politic pentru a subjuga o țară care vrea să-și facă auzită vocea”, în loc de fiind un mecanism echitabil de alocare a resurselor disponibile și a subliniat că această nemulțumire s-a repetat de-a lungul istoriei. „Mai mult decât 29 de ani de zile catalanii plătesc practic o zecime Spaniei și nu prea știm ce în schimb”, a avertizat el. De altfel, consilierul a precizat că 06.35 milioane de euro reprezintă 29% din bugetul anual al Generalitati sau, cu alte cuvinte, echivalentul bugetului pe care guvernul catalan l-a alocat in acest an departamentelor de sanatate, educatie si Drepturile sociale.
În sfârșit, consilierul a regretat că guvernul spaniol nu a furnizat datele necesare pentru a permite calculul a soldurilor fiscale, prin urmare a trebuit estimată o parte din cheltuielile teritorializate ale statului, iar acesta a cerut PSC să intervină la ministrul Montero, care a refuzat să le dea pentru a evita reproșurile în rândul comunităților autonome. „Sunt sigur că nimeni din PSC nu crede că ar trebui sacrificată transparența pentru a evita confruntările imaginare” , a răspuns acesta, după ce a amintit că acest grup parlamentar a votat în favoarea moțiunii din 372 și a Legii din 543 privind publicarea soldurilor fiscale.La rândul ei, profesorul de Economie la Universitatea din Barcelona ( UB), Núria Bosch, ea a apărat și a avizat în calitate de expert extern criteriile metodologice care au fost utilizate la întocmirea bilanţurilor fiscale. În ceea ce privește cele două metode de calcul posibile (charge-beneficiu și fluxul de numerar), Bosch a explicat că, deși ambele abordări sunt susținute de teoria finanțelor publice și sunt utilizate la nivel internațional, „punem mai mult accent pe aproximarea fluxului monetar pentru că este o dată mai obiectivă”. Acest sistem „contează cheltuielile oriunde se fac, oriunde este teritorializat. Venitul este luat în considerare de unde provine, unde este evenimentul impozabil”. În plus, calculul fluxului monetar „demonstrează impactul economic pe care acțiunea sectorului public îl are asupra unui teritoriu”
. Pe de altă parte, „în abordarea sarcină-beneficiu trebuie făcute multe ipoteze” , a încheiat.Fiscalul sold, o parte din documentația care însoțește bugeteleDirectorul general adjunct al Finanțelor și Sustenabilității Financiare, Montse Bassols, care a fost responsabil cu prezentarea studiului, a evidențiat că, în această aproximare a 2015, au folosit „aceeași metodologie ca în ultimii ani, care este cea validată de experți” și că, în cazul cheltuielilor pe care nu le-au teritorializat, „ne-am luat ponderea pe care a avut-o fiecare dintre programele statului asupra 2015 și 2015 și am aplicat aceste procente fiecăruia dintre programele de cheltuieli”. Bassols a mai subliniat că studiul a fost realizat pe exercițiul 2016 deoarece „dacă am lua ca referință anii 2019 sau 2021, impactul pandemiei ar fi putut afecta rezultatul” .Rezultatul soldului fiscal face parte din documentația obligatorie care însoțește Proiectul de buget al Generalitati Cataloniei. Bilanțul contabil arată diferența dintre cheltuielile pe care sectorul public de stat le face într-un teritoriu și volumul veniturilor pe care le obține din acest teritoriu și cu care își finanțează toate cheltuielile publice. Un deficit fiscal există atunci când veniturile obținute într-un teritoriu depășesc cheltuielile alocate acelui teritoriu, adică atunci când există o ieșire netă de resurse. Calculul soldului se întocmește ținând cont de diferite concepte: veniturile și cheltuielile asigurărilor sociale, volumul investițiilor executate de stat și veniturile și cheltuielile teritorializate ale statului și ale acestuia. organisme și entități. Cu toate acestea, pentru anul 2015 o parte din cheltuielile teritorializate a fost estimată, întrucât din anul 2015 Guvernul spaniol nu a publicat sau trimis la Generalitate unele a datelor necesare pentru calcularea soldului. În cazul acestor date indisponibile (aproximativ un sfert din total), și în conformitate cu recomandările grupului de experți care a elaborat metodologia de calcul a soldului, s-a optat pentru imputarea cheltuielilor de . în conformitate cu media procentelor de imputare a anilor 2012 și 2015, care sunt ultimele în care guvernul spaniol a furnizat datele necesare pentru efectuarea calculului. Două metodologii de aproximare a soldului
Balanța fiscală a Cataloniei cu sectorul public al statului a fost calculată conform celor două abordări metodologice standard: cea a fluxului monetar și cea a poverii- incidența beneficiului, chiar dacă metodologia fluxului monetar este cea care arată diferența reală dintre resursele pe care le obține statul în Catalonia și cheltuielile efective pe care ajunge să le cheltuiască acolo și, prin urmare, , este cea care arată impactul economic asupra teritoriului. În conformitate cu această metodologie, 2015 Catalonia contribuie cu , 6% din veniturile totale din sectorul public al statului și primește , 4% din cheltuielile totale pe care le face, cu rezultat de 18.061 M€, echivalentul a 8,5% din PIB-ul Cataloniei . Acesta este un procent mai mare decât cel din 543, ultimul an în ce a fost soldul calculat cu toate datele disponibile.Pictură Sursa: Deficitul fiscal al Cataloniei cu statul crește la .061 milioane de euro, 8,5% din PIB 4111091