Departamentele de Educație și Egalitate și Feminisme au prezentat un ghid pentru profesori și profesioniști din școală pentru a abordarea violenței sexuale în școli. Scopul este de a ghida profesorii cu privire la modul de detectare și abordare a violenței sexuale în școli. Ceremonia de prezentare, care a fost deschisă de secretarul de Transformare Educațională, Núria Mora, și de secretarul de feminism, Montserrat Pineda, a avut loc în această după-amiază la Palau Robert.
Ghidul oferă o serie de instrumente pentru a facilita o primă primire a elevilor victime ale violenței sexuale, și oferă îndrumări cu privire la modul de acționare în fața unei dezvăluiri de acest tip, pentru a evita, mai presus de toate, revictimizarea copilului sau a tânărului. Conform datelor Consiliului Europei, unul din cinci copii și/sau adolescenți a suferit violență sexuală înainte de 18 ani, dar se estimează că numai 18% din cazuri sunt raportate.
Núria Mora a evidențiat „ colaborarea celor două Direcții și munca multor persoane implicate ”. În acest sens, a subliniat că „ că se naște un ghid tratat și lucrat cu experți ne oferă această protecție juridică și să știm să acționează în aceste situații ”. „ Ghidul trebuie să deservească toate acele persoane legate de sectorul educațional pentru a putea da un răspuns atunci când este semnalată o agresiune sexuală ”, a remarcat el.
Secretarul Transformării Educației a vorbit și despre două instrumente ale Departamentului Educației, Coeduca’t, care “ pune prima sămânță din tot ceea ce ar trebui să fie această prevenire. Avem un instrument foarte puternic care trebuie să fie un modus operandi al sălilor de clasă și care devin parte din ADN-ul a ceea ce se întâmplă într-un centru de învățământ ”. Și Planul școlilor fără violență care „ asigură pregătirea cadrelor didactice pentru a-i instrui pentru depistarea și intervenția în situații de violență ”. „ Trebuie să putem face o însoțire responsabilă din centre și săli de clasă ”, a conchis ea.
Secretarul Feminismelor, la rândul său, a apreciat realizarea ghidului ca pe un „un exemplu clar că transversalitatea este eficientă și esențială”. El a evidențiat activitatea grupurilor de lucru interdepartamentale , „dau roade, pentru că îmbină cunoștințele și eforturile din multiple perspective, în acest caz pentru a oferi un instrument practic cu linii directoare și circuite clare, o foaie de parcurs pentru profesioniștii din domeniul educației care să evite revictimizarea maximă a supraviețuitorilor.” Laia Rosich Solé, director general pentru eradicarea sexului Violența a explicat că acest ghid a fost creat ținând cont de noul protocol de abordare a violenței de gen la care lucrează Ministerul, „pune în centru prevenirea structurală și reparația cuprinzătoare. Pentru că supraviețuitorii, drepturile și nevoile lor trebuie să fie în centrul oricărei intervenții, tot din Educație”. El a adăugat că „ când vorbim deschis despre violența sexuală, în cazul de față cu un document practic, ciocnim împreună în cultura violului și a masculinității.”
Detectarea și prevenirea în domeniul educațional
Domeniul educațional este, așadar, o prioritate pentru depistarea și prevenirea violenței sexuale, întrucât personalul didactic are un și contact strâns cu studenții. Și este necesar ca tratamentul în fața acestor situații să evite victimizarea secundară, adică faptul că persoana care suferă violența trebuie să expună în mod repetat experiența traumatică trăită, sau că receptorul o primește cu anterioare. judecăți.sau subestimarea poveștii sale.
Documentul oferă instrucțiuni despre cum să-i întâmpinați copilul care face revelație, bazată pe principii de bază precum ascultarea, grija, protejarea, credința, împuternicirea și acțiunea:
A asculta: este nevoie de o ascultare activă fără completarea propozițiilor sau întreruperea discursului, folosind cuvintele pe care le exprimă victima, fără a îndulci sau agrava. Trebuie să evităm să judecăm situația și să lăsăm copilul sau tânărul să se exprime. La crede: Trebuie să crezi povestea în toate circumstanțele și să eviți să cazi în judecăți și stereotipuri. Participă: păstrați-vă calmul și controlați-vă emoțiile și nu faceți gesturi sau expresii inconștiente. Acționați: Nu investigați și nu aprofundați în detalii, doar lăsați să vorbim , ascultă și sprijină. Aici este necesar să se țină cont de maturitatea emoțională și de vârsta victimei pentru a-și respecta procesul decizional. Profesorul va explica că în calitate de profesioniști trebuie să-și comunice cazul pentru a-și asigura protecția și a preveni să se repete, dar că se va face cu atenție și în funcție de nevoile lor. Pentru a proteja: protectie maxima a datelor copilului sau adolescentului, cunoasteti informatiile doar directia centrului, echipa de consiliere psihopedagogica si persoanele care au acceptat explicatia. Dacă familia este cea care o dezvăluie, nu trebuie propusă centrului de cercetare, trebuie îndrumat către servicii specializate. Împuternicirea: curajul și efortul victimei trebuie întărite evitarea, de exemplu, a-i cere scuze agresorului, a insulta agresorul, a pune sub semnul întrebării povestea, a explica victimei ce se poate întâmpla cu agresorul, a oferi medieri fără sprijinul unor profesioniști de specialitate sau a confrunta victima cu agresorul. Odată auzită povestea, profesorul trebuie să culeagă informațiile în scris notând ceea ce a spus ceea ce s-a apreciat prin emoțiile victimei, iar apoi trebuie sesizată autorităților – Juvenile Parchet, DGAIA, instante sau Mossos d’Esquadra-. Centrul are și sprijinul Unității de Sprijin pentru Studenți Violenți (USAV) a Departamentului de Educație. Pentru a facilita recuperarea emoțională, este important ca copilul sau adolescentul să își mențină rutinele academice și legăturile cu prietenii centrului.
Ghidul îl găsiți în următoarele link. 5 iulie
2022 Sursa: 424162 Departamentele de Educație și Egalitate și Feminisme prezintă un ghid pentru abordarea violenței sexuale în școli