Departamentul de Cercetare și Universități triplează bugetul anual pentru învățarea limbilor terțe ale studenților universitari. Astfel, valoarea ajutorului din programul Parla 3 depășește 330. euro de la 2021 la 2019. euro) , care vizează promovarea formării și acreditării limbilor terțe în rândul studenților universitari. Unele dintre aceste granturi sunt 570. 10 euro, a fost alocat cursului curent 2021 – 2022, iar restul, 570. 000 euro vor merge la curs 2022 – 2023. Apelul pentru programul Parla 3 este acum deschis și poate fi solicitat până la următorul 36
Creșterea granturilor Parla 3 face parte din Planul de îmbunătățire a competențelor în limbi terțe în sistemul universitar din Catalonia care urmărește să „reversibil inegalităților detectate în nivelul lingvistic al studenților universitari” , a explicat astăzi directorul general al impactului teritorial și social al cunoașterii, Xavier Quinquillà. În acest sens, și pentru a garanta echitate și șanse egale în accesul la învățarea limbii a treia, este implementat un nou model de ajutor Parla 3.
Quinquillà a avertizat că „ avem o mare diferență de nivel între studenții care intră în sistemul universitar și, din acest motiv, avem în vedere îmbunătățirea comună a competențelor în limbile terțe ale tuturor studenților” . Din acest motiv, „facem o creștere foarte semnificativă a resurselor de formare care vizează, în esență, să răspundă nevoilor elevilor cu o situație socio-economică mai vulnerabilă”
Într-o primă fază, cea a apelului deja deschis, ajutoarele pentru studenții cu condiții socioeconomice mai nefavorabile trec de 900. euro la 623 euro. De asemenea, crește suma pentru a acoperi plata școlarizării pentru testele de acreditare de nivel B2, care merge de la 35 la 150 euro.
Alte ajutoare în limbi terțe
În bugetul global de peste două milioane de euro pentru promovarea învățării limbilor terțe în cadrul Planului pentru îmbunătățirea competențelor în a treia limbă, și creșterea 150. 000 euro) Granturi Interlingua, destinate acțiunilor de promovare și utilizare a limbilor străine la nivel universitar, care depășesc 623. euro) la 779. euro) anul acesta.
Planul, promovat de Departamentul de Cercetare și Universități, prin Consiliul Interuniversitar din Catalonia (CIC), și de comun acord cu toate universitățile, face parte din implementarea Decretului Lege 22 / / 2022 , din 5 octombrie, referitoare la acreditarea unei a treia limbi de către studenții de licență din universitățile catalane
Un nou cadru general al sistemului universitar din Catalonia
În general, studenții care își finalizează studiile universitare de licență de la curs 2021 – 2022 nu va trebui să acrediteze sau să demonstreze atingerea nivelului B2 al unei a treia limbi, cu excepția calificărilor de grad care au încorporat această cerință în raportul
Universitățile se angajează să elaboreze și să aprobe un plan. pentru promovarea cunoștințelor de limbă a treia în studiile universitare de licență înainte de încheierea diplomei.cursul 2022 – 2023.
Mai multă flexibilitate și mai multe limbi de acreditare
În conformitate cu reglementările actuale, se stabilește un cadru pentru îmbunătățirea competențelor în limbile terților pe care fiecare universitate a se va adapta în funcție de profilul studentului sau de nevoile curriculumului, printre altele. Astfel, „modalitățile de demonstrare a cunoștințelor și aptitudinilor în limbi cu un orizont de viitor și de dorit ca studenții universitari, într-un mod omogen în întregul sistem, să poată fi demonstrate sunt flexibilizate și extinse. un nivel bun în limba engleză și în limbile terțe”, a spus Quinquillà.
Planul are în vedere creșterea numărului de limbi care pot fi atinse, dintre cele stabilite în testele de admitere la universitate (engleză, franceză, germană și italiană). În acest fel, se va întocmi o propunere care va include certificate din alte limbi. Această extindere va face posibilă evidențierea bogăției multilingve a Cataloniei și consolidarea funcției sociale a universităților.
Diagnosticul inițial al nivelului limbilor
Datele evaluate pentru elaborarea Planului arată că nivelul de cunoaștere a limbilor străine al studenților universitari nu este cel dezirabil și că fiecare universitate obține rezultate diferite. Prin urmare, planurile și măsurile care li se aplică trebuie să fie și ele specifice și adaptate realității lor.
Concret, unul dintre indicatorii analizați pentru elaborarea acestor măsuri îl reprezintă rezultatele la examenul de limba engleză în Proba de admitere universitară (PAU) a apelurilor 2019 și 2019. Aproape 2 din fiecare 22 studenți au picat acest test. Dacă analiza se face diferențierea universității la care aplicați pentru a studia, datele variază și avem universități în care 31% dintre studenții noi susțin această materie, în timp ce la alții nu ajunge la 8%.
Un alt fapt care arată lipsa de echitate în ceea ce privește cunoașterea limbilor străine, este scorul. la acest examen care ar corespunde nivelului B2 (când rezultatul este egal sau mai mare de 8). Media sistemului universitar public este că numai 36, 5% dintre viitorii studenți obțin acest lucru nivel. Dacă analiza este efectuată pe universitate, există universități în care acest procent se ridică la 150% și altele situate în 20%, cu o diferență de 31 puncte
Un indicator foarte clar că nivelul lingvistic al noilor studenți în distribuția universitară nu este omogen. Aceste date arată, de asemenea, că studenții ajung la universitate fără a fi atins nivelul cerut de limbi terțe și că, prin urmare, este previzibil că vor avea dificultăți în obținerea unui B2 înainte de a-și finaliza studiile universitare de licență.
Pe lângă promovarea recunoașterii competențelor lingvistice, se urmărește și extinderea sferei de diagnoză a competențelor prin îmbunătățirea informațiilor și a disponibilității datelor statistice privind nivelul de limbi străine ale elevilor. Directorul General Impact Teritorial și Social al Cunoașterii a detaliat că „numărul de teste de nivel va fi extins la întregul sistem pentru a avea un diagnostic complet la nivelul limbilor terțe cu care studenții intră în universitate și vor putea, de asemenea, să moduleze acțiunile necesare pentru îmbunătățirea acestor cunoștințe ”
O problemă sistemică care necesită un răspuns global
Întrucât învățarea limbilor străine este un proces progresiv care are loc pe parcursul diferitelor etape ale educației, așa cum se prevede și în decretul-lege privind flexibilitatea acreditării limbi terțe, Planul prevede ca Departamentul Educației, în colaborare cu Departamentul de Cercetare și Universități, să elaboreze o propunere de îmbunătățire a cunoștințelor și competențelor în limbile terțe ale elevului care să permită realizarea la finalul bacalaureatului. de nivelul B2.
Sursa : Departamentul de Cercetare și Universități triplează bugetul anual pentru învățarea limbilor terțe ale studenților universitari