Românii din străinătate vor putea vota mai uşor la alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a lansat un proiect care să permită votul prin corespondenţă.
Sistemul folosit până acum era costisitor şi doar 5% din cele peste 3 milioane de români din diaspora puteau să-şi exprime astfel votul. Cu 15 zile înainte de scrutin, alegătorii vor obţine un atestat pentru votul prin corespondenţă, în acest fel fiind eliminate suspiciunile de fraudă, informează Antena 3.
Proiectul, lansat în dezbatere publică ieri de către MAE, extinde campania electorală de la 30 la 45 de zile şi prevede stabilirea datei scrutinului prezidenţial cu 90 de zile înainte, iar acesta să aibă loc în luna dinaintea finalizării mandatului şefului statului.
În cazul alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, proiectul de lege prevede depunerea candidaturilor cu cel puţin 60 de zile înaintea alegerilor, faţă de 40 de zile cât stabilea Legea 35/2008 privind votul uninominal.
Pentru alegerile prezidenţiale, proiectul de lege privind votul prin corespondenţă stabileşte depunerea candidaturilor cu cel puţin 60 de zile înaintea zilei votării, faţă de 30 de zile cât este termenul din legea 370. Totodată, în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, alegătorul care votează prin corespondenţă va primi un buletin de vot ce va cuprinde un patrulater în care trebuie să scrie olograf numele şi prenumele candidatului pentru care optează.
Potrivit MAE, proiectul de lege are 27 de articole şi prevede scrutinele la care cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi pot exprima opţiunile: alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, alegerea preşedintelui României şi alegerile pentru Parlamentul European. De asemenea, proiectul descrie procedura specifică pentru exercitarea dreptului de vot.
„Ministerul Afacerilor Externe a iniţiat această lege întrucât are experienţa organizării votului în străinătate. În elaborarea proiectului de lege au fost consultate legislaţiile în materie ale mai multor state europene”, a precizat ministrul Afacerilor Externe. Teodor Baconschi.
În ceea ce priveşte beneficiile pe care această modalitate de vot le va aduce pentru cetăţeanul român, ministrul a menţionat: „Votul prin corespondenţă este o necesitate democratică şi, în cazul unei diaspore de mare amploare, este normal să ne dorim ca toţi compatrioţii noştri să aibă posibilitatea de a participa, exercitându-şi liber dreptul de a alege.. Românii nu pot fi privaţi de acest drept constituţional, iar legea, odată implementată, va permite o contribuţie civică nemijlocită a diasporei la modelarea destinului politic al României.. Merită menţionat şi faptul că limitarea dreptului de vot în străinătate exclusiv la secţiile de vot tradiţionale nu numai că genera frustrări legitime din partea celor care nu puteau să îşi exercite opţiunea, dar genera şi costuri importante.”
Pentru ca aceste informaţii să devină accesibile publicului ţintă, Ministerul Afacerilor Externe va iniţia o campanie de informare, prin intermediul căreia atât cetăţenii români care şi-au stabilit domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor Românei, beneficiari ai legii, cât şi publicul din ţară, vor putea să cunoască aspectele referitoare la exercitarea votului prin corespondenţă.
VIDEO – Conferinţa de presă de prezentare a proiectului de lege
–
Proiectul de lege a fost publicat pe site-ul MAE, în cadrul secţiunii „Legislaţie”, rubrica „Transparenţă decizională”, unde va putea fi accesat timp de 30 de zile, durata procesului de consultare publică.
Comentariile referitoare la text pot fi adresate pe mail: avizare@mae.ro, sau la adresa poştală a Ministerului Afacerilor Externe: Aleea Alexandru nr. 31, Sector 1, Bucureşti, cod 011822.