#ComisiaEuropeana – Uniunea Europeană este, în primul rând, un proiect al păcii. Valorile europene precum demnitatea umană, statul de drept, egalitatea drepturile omului și libertatea sunt atributele unui sistem democratic. Toate directivele europene sunt discutate cu toate statele membre ale Uniunii Europene în Parlamentul European și în Consiliu. Toate statele membre sunt reprezentate în acest proces decizional. În plus, alegerile europene reprezintă un exercițiu democratic transfrontalier fără precedent. Următoarele alegeri europene vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024. În urma alegerilor, sunt selectați în mod democratic reprezentanți ai tuturor statelor membre în Parlamentul European. Parlamentul European este cel care numește președintele Comisei Europene.
Prin urmare, Uniunea Europeană NU este o dictatură și NU există decizii care se iau la Bruxelles fără ca statele membre să aibă un loc la masa negocierilor. Ce este Uniunea Europeană? Uniunea Europeană este un grup format din 27 de țări din Europa.
Aceste țări și-au unit forțele pentru ca cetățenii lor să aibă o viață mai bună, mai ușoară și mai sigură. Au decis să lucreze împreună și să se ajute reciproc.
Ideea creării Uniunii Europene a apărut după ce Europa s-a confruntat cu două mari războaie. Țările din Europa și-au dat seama că este mai bine să lucreze împreună decât să se lupte între ele.
Care sunt valorile Uniunii Europene? Uniunea Europeană este întemeiată pe următoarele valori:
Demnitatea umană
Demnitatea umană este inviolabilă. Trebuie să fie respectată și protejată și constituie baza propriu-zisă a drepturilor fundamentale.
Libertatea
Libertatea de mișcare le dă cetățenilor dreptul de a se deplasa și stabili în mod liber pe teritoriul Uniunii. Libertățile individuale, cum ar fi respectul față de viața privată, libertatea de gândire, libertatea religioasă, libertatea de întrunire, dreptul la informație și libertatea de exprimare, sunt protejate de Carta drepturilor fundamentale a UE.
Democrația
Democrația reprezentativă este piatra de temelie a funcționării Uniunii Europene. Un cetățean european se bucură automat de drepturi politice. Toți cetățenii din UE au dreptul de a candida și de a vota la alegerile pentru Parlamentul European și la alegerile naționale organizate în țara de reședință sau în țara de origine.
Egalitatea
Egalitatea presupune drepturi egale în fața legii pentru toți cetățenii. Principiul egalității între femei și bărbați stă la baza tuturor politicilor europene și reprezintă piatra de temelie a integrării europene. Se aplică în toate domeniile. Principiul plății egale pentru muncă egală a fost integrat în Tratatul de la Roma din 1957.
Statul de drept
UE se bazează pe statul de drept. Tot ce face UE derivă din tratate, asupra cărora au convenit toate statele membre, în mod voluntar și democratic. Dreptul și justiția sunt protejate de un organism judiciar independent. Țările membre au conferit competență judiciară definitivă Curții Europene de Justiție, ale cărei hotărâri trebuie respectate de toată lumea.
Drepturile omului
Drepturile omului sunt protejate de Carta drepturilor fundamentale a UE. Acestea includ dreptul de a nu fi discriminat pe motive de sex, origine etnică sau rasială, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală, dreptul la protecția datelor cu caracter personal și dreptul de a obține acces la justiție.
Cum funcționează Uniunea Europeană? Uniunea Europeană Union are trei instituții principale:
Comisia Europeană: Comisia are rolul de a propune legi pentru Uniunea Europeană. Parlamentul European: Membrii Parlamentului sunt aleși prin vot direct de către cetățenii Europei, pentru a le apăra drepturile. Parlamentul European este format din 705 reprezentanți din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Următoarea rundă de alegeri are loc în perioada 6-9 iunie 2024. Membrii aleși ai Parlamentului European sunt cei care numesc președintele Comisiei Europene. Consiliul Uniunii Europene: Cei care iau decizii în statele membre ale Uniunii Europene se reunesc pentru a alcătui Consiliul Uniunii Europene. Toate statele membre sunt reprezentate în Consiliu. Aceste 3 instituții sunt foarte importante pentru Uniunea Europeană.
Ele lucrează îndeaproape pentru a îmbunătăți lucrurile în Europa:
Comisia Europeană propune legi Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene le discută și decid dacă doresc să le aplice în Europa. Dacă decid ca o lege trebuie să se aplice în Europa, toate țările din Uniunea Europeană trebuie să facă eforturi să o aplice. Instituțiile Uniunii Europene sunt printre cele mai stabile instituți din Uniunea Europeană, acesta fiind inclusiv unul dintre motivele pentru care cetățenii au încredere în intituțiile UE.
Mai multe informații despre Uniunea Europeană și modul în care aceasta funcționează sunt disponibile aici.