#ComisiaEuropeana – Uniunea Europeană este cel mai mare suporter al libertății de circulație, acest lucru fiind inclusiv menționat în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (Articolul 45).
Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene este disponibilă aici.
Prin urmare, Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor săi. Aceste speculații au avut la bază un raport publicat de către o companie specializată în turism.
Este important însă să conștientizăm faptul că viitorul Europei depinde de o planetă sănătoasă, așa cum o arată datele științifice, precum rapoartele IPCC (Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei sub egida ONU). Schimbările climatice și degradarea mediului reprezintă o amenințare la adresa existenței Europei și a întregii lumi. Pentru a o contracara, Pactul verde european este o prioritate a Comisiei Europene care urmărește transformarea UE într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care:
să ajungem, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră creșterea economică să fie disociată de utilizarea resurselor nicio persoană și nicio zonă a Europei să nu fie lăsate în urmă Comisia Europeană a adoptat o serie de propuneri menite să adapteze politicile UE în domeniul climei, energiei, transporturilor și fiscalității, pentru a reduce cu cel puțin 55% până în 2030 emisiile nete de gaze cu efect de seră față de nivelurile din 1990. Acestea au fost in mare parte adoptate de către Consiliul UE și Parlamentul European, care sunt parte la procesul legislativ european.
În acest sens, concret:
În domeniul climei, căutăm să devenim primul continent neutru climatic, până în 2050. Află mai multe informații despre cum facem asta, aici. În domeniul energiei, susținem tranziția către o energie curată și eficientă. Află mai multe informații despre cum facem asta, aici. În domeniul mediului și oceanelor, căutăm să protejăm biodiversitatea – inclusiv pădurile – și ecosistemele Europei. Află mai multe informații despre cum facem asta, aici. În domeniul agriculturii, susținem un sistem alimentar sănătos și pentru omenire, și sustenabil pentru planetă. Află mai multe informații despre cum facem asta, aici. În domeniul transporturilor, susținem transporturile eficiente, sigure și ecologice (adică mai puțin poluante). Află mai multe informații despre cum facem asta, aici. În domeniul industrial, avem o strategie industrială pentru o Europă competitivă, verde, digitală. Află mai multe informații despre cum facem asta, aici. În domeniul cercetării și inovării, susținem cercetarea și inovarea care impulsionează schimbările transformatoare. Află mai multe informații despre cum facem asta, aici. În domeniul finanțelor și al dezvoltării regionale, facem investiții sustenabile, care să sprijine realizarea obiectivelor Pactului verde european. Află mai multe informații despre cum facem asta, aici. În plus, am lansat o inițiativă creativă și interdisciplinară care face legătura dintre Pactul verde european și spațiile și experiențele noastre de viață. Află mai multe informații despre Noul Bauhaus European, aici. Printre inițiativele cuprinse în Pactul verde european se numără:
Pachetul „Pregătiți pentru 55” Legea europeană a climei Strategia UE privind adaptarea la schimbările climatice Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030 Strategia „De la fermă la consumator” Strategia industrială pentru Europa Planul de acțiune pentru economia circulară Regulamentul privind bateriile Mecanismul pentru o tranziție justă Strategia UE pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice Strategia UE pentru păduri pentru 2030 Mai multe informații cu privire la Pactul verde european sunt disponibile aici.
Sursa: DEZINFORMARE: Uniunea Europeană pregătește „pașaportul de carbon”.