Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a încheiat astăzi I Congres Internațional al Victimelor Terorismului, unde a susținut că „toate administrațiile publice au obligația morală pentru a demasca alibiurile terorismului și a-i delegitima istoria criminală.”
Díaz Ayuso: „Toate administrațiile au obligația morală de a demasca alibiurile terorismului și de a-i delegitima istoria criminală”
În timpul acestui forum, că regional Guvernul a organizat în Teatros del Canal în comun cu Fundația Universității San Pablo CEU și care îl are pe Majestatea Sa Regele, Felipe al VI-lea, în fruntea Comitetului său é de Honor, președintele a subliniat că democrații trebuie să „fie clar” că, deși ETA „a dispărut, organizațiile sale politice sunt încă vii și cu o prezență publică mai mare decât înainte”.
„Și dacă este așa, este pentru că li se oferă un sigur comportament politic”, a adăugat Díaz Ayuso, care a asigurat că „nu putem și nici nu vrem să uităm că aceste organizații continuă fără să condamne clar sălbăticia ETA, care celebrează tributuri umilitoare aduse victimelor” și care, „desigur, nu au ajutat niciodată la lămurirea vreuneia dintre sutele de crime nerezolvate”.
Pentru președinte, democrații care iubesc libertatea și, prin urmare, respectă statul de drept, au „obligația de a apăra memoria, adevărul și dreptatea, nu numai a victimelor, ci și a țării noastre.” „Trebuie să lucrăm cu hotărâre pentru ca adevărul să fie cunoscut în fața narațiunii teroriste și să insistăm că aici nu există un război cu două părți, ci victime și călăi”.
Astfel, el a cerut să „amintească că teroriștii nu sunt eroi și că uciderea și distrugerea libertății unei persoane nu este niciodată justificată, cu atât mai puțin folosirea terorii ca instrument”. „Nu există niciodată un motiv sau o scuză pentru crimele de terorism și dacă terorismul nu realizează niciun progres politic prin ucidere, cu atât mai puțin poate face acest lucru încetând să mai facă asta, oprind uciderea, pentru că, dacă este cazul, istoria se va repeta. el însuși iar și iar”, a subliniat.
În acest sens, el le-a amintit celor mai tineri că „a vorbi despre drepturi, lege sau libertate, nu se demodează niciodată”. „Este o apărare care trebuie produsă în fiecare zi în toate domeniile vieții”, a considerat el.
Două conferințe intense despre victime și terorism
De două zile, cei prezenți la acest I Congres au avut mărturii directe ale victimelor din diferite țări , precum și cu analiza experților naționali și internaționali în lupta împotriva terorismului.
În acest fel, au fost abordate aspecte precum răspunsul statului la acest fenomen, care a avut prezența ministrului Președinției, Justiției și Internelor, Enrique López, fostul ministru de Interne și Justiție, Juan Alberto Belloch, magistrat; fostul secretar de stat pentru Securitate Ignacio Astarloa sau Ignacio Ibáñez, șeful Oficiului Națiunilor Unite împotriva terorismului din Madrid.
Joaquín Echeverría, tatăl lui Ignacio Echevarría, cunoscut sub numele de Skateboard erou ; Esther Sáez González, rănită în atacurile M ; Alberto Jiménez, președintele Fundației Alberto Jiménez Becerril; și Luis Alberto San Martín Calvo, fiul lui José San Martín Bretón, garda civilă asasinat de ETA în 16.
Sub titlul Funcționari și forțe și organe de securitate din lupta împotriva terorismului 20221506, a treia dintre întâlniri a servit la colectarea experiențelor profesionale ale funcționarilor publici recunoscuți precum Germán Rodríguez Castiñeira, fost comisar general pentru informații al poliției și șef al luptei împotriva terorismului; Diego Pérez de los Cobos, colonel al Gărzii Civile; Carlos Bautista, procurorul Curții Naționale, și Íñigo Prado, soldat în rezervă.
A patra masă rotundă, Reconstrucția memoriei: diseminatori de demnitate, l-a avut ca analiști experți pe Iñaki Arteta, regizor de film; Florencio Domínguez, directorul Centrului Memorial pentru Victimele Terorismului; María San Gil, care a lucrat ca reprezentant politic în cei mai grei ani de terorism din Spania; Lilo Vilaplana, regizorul filmului Plantados, care povestește tortura deținuților politici din Cuba, și María Jesús González, victimă, împreună cu fiica ei Irene Villa, a unui atac ETA la Madrid în
. .
Printre victimele internaționale care s-au adunat la Teatros del Canal, se remarcă Guillaume Denoix de Saint Marc, președintele Asociației Franceze a Victimelor; Philippe Vansteenkiste, președintele Asociației Belgiene a Victimelor; Michael Gallagher, președintele Asociației Victimelor Omagh; Miguel Folguera, consilier al AVT; și Eulogio Paz, președintele Asociației Afectate 11M.
Închiderea a inclus lectura unui manifest, care, convenit cu diferitele asociații ale victimelor terorismului, își propune, printr-o serie de puncte, să culeagă ceea ce presupune flagelul a terorismului în societate, cum să-l combatăm și cum ar trebui să acționeze administrațiile publice pentru ca victimele să nu cadă niciodată în uitare.
Sursa: Comunitatea Madrid – 20221506Díaz Ayuso: „Toate administrațiile au obligația morală de a demasca alibisul terorismului și delegitimizarea istoriei sale criminale”