Díaz Ayuso a vizitat zona Huerta de las Ánimas unde, din octombrie 2020, au fost efectuate numeroase lucrări de dezmembrare și regenerare a zonei, până când această structură învechită va fi eliminat complet.și să-și realizeze refacerea naturală, în colaborare cu Consiliul Local din Cenicentes.
Vechiul baraj a început să fie construit în anii 70 pentru alimentarea cu apă a acestui municipiu, dar nu a fost finalizată niciodată din cauza unor probleme cu fundațiile sale, care reprezentau un risc pentru siguranța locuitorilor și a trecătorilor. . În prezent, Canal de Isabel II distribuie aprovizionarea în mod independent către acest rezervor.
Recuperarea ecosistemului cu specii autohtone
Restabilirea vegetației s-a efectuat cu plantarea a mai mult de 3. 70 Copaci și arbuști din specii autohtone, făcând o selecție atentă de exemplare ușor de adaptat la acest mediu, cu puține seve și de dimensiuni reduse, care au fost furnizate de Institutul Madrid pentru Cercetare și Dezvoltare Rurală, Agrară și Alimentară din Comunitatea Madrid (IMIDRA) și de Centrul Național pentru Resurse Genetice Pădurilor, al Ministerului pentru Tranziție Ecologică și Demografică. Provocare.
Președintele a detaliat că la finalizarea lucrărilor de dezmembrare s-au efectuat lucrări pentru recuperarea „această zonă de mare valoare ecologică” și, mai precis, ultima Decembrie o înlocuire a 350 castani, stejari, iasomie salbatica si salcii.
Pentru protejarea faunei , acoperirea vegetală a fost refăcută pe întreaga suprafață afectată de lac de acumulare și barajul propriu-zis, generând o suprafață de apă mică care a devenit un habitat potrivit pentru amfibieni și reproducerea acestora. De fapt, cel mai mare iaz european pentru aceste animale a fost realizat în urma unei refaceri ecologice. O parte din galeria barajului a fost, de asemenea, întreținută pentru ca liliecii care s-au refugiat anterior în acesta să poată cuibări.
Această acțiune a fost realizată cu Asociația Spaniolă de Herpetologie (AHE). ) și Asociația Spaniolă pentru Controlul și Studiul Liliecilor (SECEMU), care au participat la căutarea și transferul acestor specii înainte de executarea lucrărilor, precum și la proiectarea unui nou habitat pentru returnarea acestora.
Proiect bazat pe reutilizare și economie circulară
Entitatea Publică Canal de Isabel II a eliminat structura barajului, minimizând impactul, atât din cauza deșeurilor produse în timpul lucrărilor, cât și din cauza efectelor asupra resurselor naturale existente, ceea ce a făcut din aceasta un exemplu de inițiativă de economie circulară.
După cum a explicat Díaz Ayuso, nămolul depus în rezervor a fost folosit pentru regenerarea acoperirii vegetal la cel al mediului, odată ce s-a verificat absența contaminării acestuia, iar betonul din barajul demolat a fost recuperat pentru a obține pietriș artificial (material granulat) folosit la adaptarea a peste cinci kilometri de drumuri și poteci pentru animale din zonă. .
Această acțiune este un reper european pentru îngrijirea în protecția speciilor faunistice și refacerea florei. Prin aceasta, guvernul regional continuă să-și îndeplinească angajamentul față de conservarea și îmbunătățirea mediului, a biodiversității și a resurselor naturale.