#Madrid –
Donarea de plasmă va reveni la acest spital pe 16 mai
Campania de donații „Tur plasma” organizată de Centrul de Transfuzii, are ca motto „în plasma ta este multă viață”. Plasma este componenta lichidă a sângelui în care sunt suspendate celulele roșii din sânge și trombocitele. În acest proces de donare, deoarece celulele roșii nu sunt extrase, numărul de posibilități în care un donator poate merge să doneze plasmă este mai mare pe tot parcursul anului. Sângele părăsește vena donatorului, aparatul selectează plasma și returnează restul componentelor sanguine donatorului. Procesul durează aproximativ 35 de minute.
Campania de donații „Tour Plasma” a petrecut o săptămână înSpitalul Universitar Infanta Sofiaunde a fost îndeplinit obiectivul planificat de conștientizare a locuitorilor din nordul regiunii cu privire la importanța participării la acest tip de activități, atât de necesare pentru îmbunătățirea sănătății cetățenilor. Panouri informative, pliante, informații de pe ecrane și generozitatea donatorilor au făcut posibilă succesul acestei campanii, care va reveni în acest spital în luna mai. În zilele campaniei, persoane care fuseseră anterior citate prin corespondență au mers la spitaldonarplasma@salud.madrid.orgobținerea succesului participării.
Cerințele pentru donarea acestei componente sanguine sunt aceleași ca și pentru sânge, adică să fii major, să cântărești mai mult de 50 de kilograme și să fii sănătos. Cu toate acestea, procesul de plasmafereză este mai lung, deoarece durează în jur de 40 de minute și trebuie făcut la programare. Prin nedonarea de celule roșii din sânge, recuperarea după procesul de donare este mai rapidă.
În căutarea autosuficienței
Anumite medicamente (derivate din sânge) precum imunoglobulinele, factorii de coagulare sau albumina se obțin din donarea exclusivă de plasmă (plasmafereză), esențiale pentru tratamentul unor boli grave precum imunodeficiențe primare, boli autoimune, hemofilie etc.
În Europa, inclusiv în Spania, există o lipsă gravă de plasmă pentru obținerea acestor medicamente, în jur de 50 la sută, motiv pentru care țările terțe sunt dependente. Se estimează că în țara noastră numărul persoanelor care au nevoie de tratamente derivate din plasmă depășește 30.000. Obiectivul pentru acest an este de a ajunge la 15.000 de donații la care s-ar mai adăuga anual încă 7.000 din 2024, pentru a ajunge la autosuficiență. De aici și dezvoltarea acestei campanii de promovare a donației și informației. În Comunitatea Madrid, 6.000 de pacienți au nevoie de medicamente făcute din plasmă. Această campanie va reveni la Spitalul Universitar Infanta Sofia pe 16 mai.
Sursa: Comunitatea Madrid – Donatorii din zona de nord merg la Spitalul Universitar Infanta Sofia pentru a participa la Turul cu Plasma