„Deși dependența de droguri este o urgență, puțini vorbesc despre asta. Drogurile fac victime, dar, cu excepția imediată a fiecărei tragedii, ele sunt ignorate ca fiind cauza lor. Nu este un dezastru natural: este dorit, susținut și promovat financiar și, în plus, favorizat de legi care nu sunt întotdeauna raționale. În țările în care legalizarea a devenit lege, urgența are o consistență dramatică”. Acesta este ceea ce a spus subsecretarul de stat la Președinția Consiliului de Miniștri Alfredo Mantovano, vorbind la cea de-a optsprezecea Conferință ministerială a Grupului de Cooperare Internațională pentru Droguri și Dependență (Grupul Pompidou), intitulată „Drepturile omului în centrul politicilor de droguri și despre dependențe”, care are loc la Lisabona.
„Azi circulă mai multe medicamente decât acum câțiva ani – a amintit Mantovano -. Majoritatea consumatorilor de diferite tipuri de droguri conduc un vehicul, dar puțini se întreabă de ce au loc accidente rutiere ale căror cauze rămân adesea inexplicabile: un tânăr de douăzeci de ani își lovește mopedul într-un copac fără ca drumul să fie accidentat sau furtună; altul se rostogolește cu propria lui mașină mergând drept unde era în schimb o curbă. Puțini se întreabă de ce cresc certurile, jafurile, sau chiar doar furturile, care degenerează în omucideri”. Potrivit subsecretarului la Președinția Consiliului de Miniștri, așadar, „complexitatea necesară a problemei dependenței face ca activitatea de prevenire să devină o prioritate, ceea ce necesită o informare din ce în ce mai adecvată, mai ales în rândul celor mai tineri, însoțită de atenție la tratament și recuperare. a persoanelor dependente”.
Politicile de prevenire, a remarcat Mantovano, „ar trebui să se adreseze în special adolescenților și nu pot tolera incertitudinile în ceea ce privește comunicarea. În majoritatea țărilor europene s-au obținut rezultate importante în ceea ce privește reducerea consumului de tutun, datorită sancțiunilor direcționate și campaniilor majore de informare. Dacă nu s-au atins scopuri similare pentru consumul de droguri, este și pentru că prea insistent circulă mesaje înșelătoare, referitoare la presupusa inofensivă sau lejeritate a anumitor substanțe”. Mantovano a subliniat apoi câteva aspecte esențiale ale activității Grupului Pompidou. „Nu putem uita activitatea fundamentală de coordonare și schimb de informații și bune practici – a observat el -. Unul dintre cele mai importante scopuri ale acestei rețele este de a construi legături și conexiuni și de a asigura cel mai înalt nivel de partajare: cu cât mai multe state și organizații internaționale participă la ea, cu atât aceste acțiuni capătă mai multă valoare și eficacitate. Prin urmare, apreciem eforturile depuse în această direcție de președințiile anterioare și de secretariat: 41 de state, fără a număra celelalte state care, deși nu sunt membre ale Grupului Pompidou, participă totuși la activități regionale, reprezintă o realizare incredibilă. Prin urmare, privim cu optimism perspectivele viitoare de expansiune ale Grupului și sperăm – a concluzionat el – că pe parcursul mandatului nostru vom putea vedea alte state să se alăture acestei comunități, între noi intrări și apropieri ale celor care făcuseră deja parte”.