Nu stiu daca ar trebui sa ma bucur ca un ziar online din Romania a reusit sa atraga simpatia catorva britanici printr-o anticampanie umoristica la un mesaj xenofob.
A fost numita „Why don’t you come over?„ ca raspuns la posibila intentie a guvernului britanic de a face publicitate negativa Marii Britanii, doar ca sa-i faca pe romani si pe bulgari sa nu treaca in hoarde Canalul Manecii, de la 1 ianuarie 2014.
Cu mesaje umoristice de genul „Jumatate din femeile noastre seamana cu Kate si cealalta jumatate cu sora-sa” s-ar putea sa fi reusit sa ne fi facut, pe noi romanii, mai simpatici si mai apropiati de britanici, sau poate ca era mai inteligent sa fi facut liniste.
Indiferent insa de reactiile trezite in UK, campania celor de la Gandul a castigat o mare simpatie tocmai in Romania (acesta era si scopul comercial), pentru ca multi romani sunt obisnuiti cu postura de vasalitate si cu renuntarea la demnitate atunci cand avantajele pot fi atinse prin bufonerii gratuite.
Ce bine ca le suntem simpatici unora care ne considera o molima invadatoare din Est! Probabil ca de la 1 ianuarie 2014 o sa trecem granita in Anglia doar daca facem jonglerii sau poate chiar podul! Daca e asa, ar trebui sa ne apucam deja de exercitii, pentru ca Statul roman nu va face nimic in afara de a da din umeri ca la meciurile tricolorilor: „N-a fost sa fie!„.
Situatia se vede in Spania, unde romanii sunt in plina perioada de restrictii inutile pe piata muncii si nimeni nu protesteaza. Din decembrie si pana astazi, nici una dintre sutele de asociatii romanesti din Spania nu a transmis un comunicat de presa, sau macar o pozitie publica.
Nu s-a auzit nimic de la nici o federatie sau confederatie, care de altfel primesc subventii in numele romanilor. Taxele consulare sunt usturatoare de ani de zile, insa nimeni nu protesteaza, prea putini fac reclamatii atunci cand sunt bajocoriti de companii aeriene, de functionari si toti tac cand li se refuza accesul la medic in Spania.
Bineinteles ca daca guvernul Romaniei (oricare ar fi el) ar fi vrut sa obtina ridicarea restrictiilor s-ar fi reusit asta, insa nu a pus nimic pe masa negocierilor, nici macar interes. Asa se va intampla si cu Marea Britanie. Daca nu vor fi restrictii pentru romani in 2014, inseamna ca se vor fi razgandit britanicii singuri.
Dincolo de asta, este evident ca noi, romanii, avem o problema de reprezentare, si in tara si in strainatate si evident ca e vina noastra, a cetatenilor.
Suntem prea individualisti si neincrezatori, insa doar statul are puterea sa reeduce poporul si numai poporul are resurse ca sa renoveze statul. Suntem intr-o fundatura istorica si ne comportam ca un bolnav cronic, care trebuie sa se opereze singur.
Si cu toate ca toti suntem preocupati de soarta noastra ca popor si fiecare simte impulsul de a actiona, nimeni nu stie de unde sa inceapa. Ne-am nascut intr-o tara neterminata si formula „nici dupa xx ani de la Revolutie” a devenit blestemul etern al oricarui nou inceput.