a doua ediție a conferinței „Educația și conducerea femeie”
Consiliul Școlar a Comunității Madrid a susținut cea de-a doua ediție a conferinței „Educația și conducerea femeii”, în cadrul căreia rolul educației a fost apreciat ca un factor fundamental în conducerea femeii, nu numai asupra celorlalți, ci și pentru a alege și decide în mod liber. despre propria lor viață, să viseze în condiții egale și să fie protagonistul destinului lor. Pentru a face acest lucru, sa bazat pe experiența mai multor femei de frunte din sectoarele lor.
Ministrul Educației, Universităților, Știința și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Enrique Ossorio, a salutat Conferința, subliniind rolul pe care îl joacă educația în a oferi femeilor instrumentele necesare pentru ca acestea să poată alege liber în condiții de egalitate și să fie lideri ale propriei vieți. De asemenea, ea a subliniat acțiunile desfășurate de Comunitatea Madrid pentru ca femeile să studieze cariere STEM și că nu suntem mulțumiți de faptul că, la universitate, există același număr de femei ca de bărbați, dar și că urmărim ca egalitatea la singular și, în special, în carierele STEM. Consilierul a insistat că nu există talente masculine sau feminine, ci doar talente care trebuie să apară cu canalele și stimulii corespunzători.
Ministrul adjunct al politicii educaționale din Comunitatea Madrid, Rocío Albert López-Ibor, a explicat faptul că doar % dintre absolvenții în cariere STEM sunt femei: „Nu există nicio diferență de abilități, ci mai degrabă o cultură, o tradiție și o societate care creează un sediment pentru ca prejudecățile să devină realitate. Administrația trebuie să lupte împotriva acestor prejudecăți”. Viceministrul a subliniat necesitatea stabilirii unor instrumente de promovare a coresponsabilității în sarcinile casnice și familiale deoarece până atunci nu se va realiza egalitatea deplină.
Ziua a avut parte de intervenția Beatriz Morilla, director general Start Por Educar și profesor de durabilitate și guvernanță corporativă la mai multe universități, care s-a referit la capacitatea conducerii colective de a depăși obstacolele și a subliniat necesitatea de a arăta referințe, în special la fete. cui aparțin grupurilor vulnerabile, astfel încât să distrugă barierele. „Să muncim cu toții pentru ca nicio fată să nu i se impună în viață roluri de ceea ce ar trebui să fie, ci mai degrabă să fie ceea ce își dorește să devină”, a spus ea.
Apoi a avut loc o masă rotundă, moderată de Patricia Rosety, redactor-șef al Tribunalelor COPE și președinte ACIJUR (Asociația Comunicatorilor și Informatorilor Juridici), cu participarea lui Mª Ángeles Carmona, membră a Consiliului General al Magistraturii și președinte al Observatorului împotriva Violenței Domestice și de Gen, Mar Angulo, profesor și coordonator la U-tad al Ingineriei Software și Matematică Computațională, și Mª Carmen Morillas, președinte FAPA Giner de los Ríos și consilier al Consiliului școlar de stat și al Consiliului școlar al Comunității Madrid.
)În această fază a zilei a fost evidențiată importanța educației pentru schimbarea atitudinilor sexiste și promovarea egalității. Mª Ángeles Carmona a afirmat că „marele secret pentru a evita violența împotriva femeilor este educația” și a subliniat importanța pronunțării sentințelor având în vedere perspectiva de gen. În plus, ea s-a referit și la corresponsabilitate ca fiind singura modalitate prin care femeile pot ajunge în funcții de conducere și a avertizat asupra pericolului anumitor idei de iubire romantică la adolescenți: „Să înlăturăm aceste idei și să educăm în egalitate pentru a eradica toate tipurile de violență sexistă. , care va fi primul pas pentru atingerea egalității adevărate”.
Mar Angulo a sărbătorit acțiunile Administrației de a încuraja studiul carierelor STEM de către studentele și a denunțat prejudecățile pe care a trebuit să le sufere atunci când a decis să studieze Matematica: „Nu poți să alegi o carieră mai puțin ca băieți?” De asemenea, ea a subliniat importanța de a informa bine fetele despre ce înseamnă să aleagă o carieră STEM, deoarece acestea au o rată mai mare de inserție în muncă și decalajul salarial este mai mic în acele locuri de muncă. Ea a insistat asupra exemplului care ar trebui dat, pentru ca fetele, viitoarele „femei STEM”, să facă vizibil că este posibil să studieze cariera pe care și-o doresc.
La rândul ei, Mª Carmen Morillas, pentru care „educația este cea mai puternică armă din lume”, a denunțat lipsa de referințe feminine în lumea asociativă, în care rolurile de societatea: femeile sunt responsabile de sarcini manageriale, iar bărbații ocupă funcții de conducere. În plus, ea a subliniat caracteristicile leadership-ului feminin: cooperant, incluziv, sensibil, empatic, flexibil, comunicativ, persuasiv… Ea a amintit de triplul „A” pe care trebuie să-l atingă femeile: stima de sine, încrederea în sine și autonomie. În plus, din discursul ei a fost tras un titlu, în cuvintele moderatorului, care ar fi „femeile nu vor să fie curajoase, noi vrem să fim liberi”.
În cele din urmă, la întrebările finale adresate de Patricia Rosety și de public, participanții au concluzionat că sunt pe drumul cel bun pentru atingerea egalității, dar mai sunt multe de făcut . După cum a afirmat Mª Ángeles Carmona: „Nu trebuie să uităm că luptăm de câțiva ani împotriva tradiției de secole a societății patriarhale”.
Sursa: Comunitatea de Madrid – Educație, cheie pentru egalitate și conducerea femeilor