#Madrid –

editia a 4-a

Consiliul Școlar al Comunității Madrid a sărbătorit, miercurea trecută, 6 martie 2024, cea de-a patra ediție a „Educația și conducerea femeilor”, cu subtitlul „Și de ce nu?”. Obiectivul acestei zile a fost de a reflecta asupra rolurilor femeilor și bărbaților în diferite ramuri profesionale și de a aprofunda de ce femeile nu aleg anumite căi, precum educația STEM, pentru care sunt la fel de calificate ca bărbații.

Prezentarea principală a fost făcută de Yolanda González Arechavala, Director al catedrei STEM pentru femei de la Universidad Pontificia Comillas, care a asigurat că există obstacole și părtiniri în a decide ce studii să alegeți. El a susținut că cauza se datorează mai multor factori: băieții au o stima de sine mai mare și o autoeficacitate mai mare, în timp ce sindromul impostorului este mai pronunțat la fete. Aceasta înseamnă că, atunci când se confruntă cu discipline considerate mai complexe, precum matematica, elevele cred că sunt mai proaste decât elevii de sex masculin. Cu toate acestea, după cum a explicat Yolanda González, nu există dovezi științifice care să justifice diferența de gen în performanța la matematică din motive biologice, dar există din motive socioculturale. Pentru directorul catedrei STEM pentru femei de la Universidad Pontificia Comillas, aceasta este „o veste bună, pentru că putem acționa în acest sens prin lucrul cu elevii, profesorii, consilierii și în special familiile, pentru a sparge stereotipurile de gen”.
În continuare, sub titlul „Femei care inspiră”, a fost difuzat un videoclip de la ONG Începe prin a educadedicată contribuției la egalitatea de șanse în educație, în care doi profesori de științe, prin experiența lor, evidențiază nevoia de a avea referințe feminine care să spargă barierele care ne permit să ne punem întrebarea „și de ce?” Nu mă duc. a putea?”, întrucât, de exemplu, observă că fetele își atribuie eșecurile lipsei de talent în timp ce băieții le explică cu factori externi.
Acest videoclip a fost urmat de mărturia unei femei la care se referă Evangelina Nogales, profesor de biochimie, biofizică și biologie structurală la Universitatea din California din Berkeley, a acordat recent Premiul Shaw pentru Științe ale Vieții și Medicină, cunoscut sub numele de Premiul Nobel Oriental. Evangelina Nogales și-a descoperit vocația științifică la Institutul Marqués de Santillana din Colmenar Viejo datorită profesorilor săi de Matematică, Fizică și Biologie. Omul de știință din Madrid i-a încurajat pe studenți să aleagă calea științei „dacă sunteți curios și vă place să învățați și să lucrați într-un domeniu care împinge constant barierele cunoașterii umane”. În cadrul prezentării videoclipului, Vicepreședintele Consiliului Școlar, José Manuel Arribas, i-a onorat pe toți profesorii care fac tot posibilul să îndrume și să însoțească elevii, așa cum a fost cazul Eva Nogales.
A urmat o masă rotundă compusă din Azahara Espejo GarcíaDirector HearstLab International; Carlos Carus Garcia, Ambasador al educației EMEA la Amazon Web Services; și Nuria Chinchilla Albiol, profesor de management al oamenilor în organizații la IESE Business School, Universitatea din Navarra. În acest spațiu, moderat de Julieta de Michael Carrillo-Albornoz, Director Relații Instituționale a Companiei Municipale de Transport (EMT), reflectată asupra tavanelor de sticlă, impuse de societate, și a plafoanelor de ciment sau beton, legate de autoimpunerea femeilor, bazată pe toleranța scăzută la eșec și nevoia de perfecțiune, ceea ce duce , de exemplu, să nu aplice la anumite locuri de muncă dacă nu îndeplinesc toate cerințele, în timp ce bărbații sunt mai îndrăzneți în acest sens. De asemenea, vorbitorii au explicat necesitatea coresponsabilității în sarcinile familiale și casnice, astfel încât demisia profesională să nu vină întotdeauna din aceeași parte. Legat de aceasta, s-a discutat și tema îngrijirii, atât în ​​familie, cât și la locul de muncă: „Astăzi vorbim despre liderul caregiving; Dacă nu ai grijă, nu ești un lider, ești un manager de oameni”, a spus Nuria Chinchilla.
Azahara Espejo a amintit că „educația este responsabilitatea pe care o ai când ești tânăr” și că este necesar să înveți valorile de efort și responsabilitate care te vor însoți pe tot parcursul vieții. La rândul său, Carlos Carús a insistat asupra importanței ca bărbații să fie activiști pentru egalitate și asupra modului în care diversitatea poate transforma o companie. Toată lumea a fost de acord asupra importanței căutării de sinergii, a colaborării și a continuării îmbunătățirii societății, mizând 100% din aceasta.
Închiderea zilei a fost realizată de viceministrul Universităților, Cercetării și Științei, Ana Ramírez de Molina, care a afirmat că întreaga sa carieră academică și profesională s-a bazat întotdeauna pe „și de ce nu?” care a motivat această ediție a „Educația și Leadershipul Femeilor” și a subliniat importanța ruperii stereotipurilor.

VIDEO ȘI INFORMAȚIILE ZILEI

SITE-UL CONSILIULUI ȘCOLAR AL COMUNITĂȚII MADRID

Sursa: Comunitatea Madrid – Educația și conducerea femeilor: Și de ce nu?