Auditoriul Palau de la Generalitat a găzduit vineri această prezentare a noului Organism pentru Protecția și Promovarea Egalității de Tratament și Nediscriminare. Condus de Departamentul de Egalitate și Feminism, organismul va fi responsabil de punerea în aplicare a Legii 11 / 2003 de tratament egal și nediscriminare. Agenția va acorda îngrijire victimelor discriminării, facilitând primirea, monitorizarea și gestionarea plângerilor administrative pentru situațiile de discriminare recunoscute la articolul 1 din standard, precum și alte funcții enumerate la articolul . din lege.

„Ne ghidăm după un cadru de justiție feministă care are o maximă foarte clară: fără egalitate nu există libertate” , a spus ministrul „Egalitate și feminisme, Tània Verge Mestre, în deschiderea evenimentului. „Aceasta presupune că trebuie să plecăm de la abordări structurale, precum această lege și organismul care o pune în aplicare, deoarece axele inegalității și sistemele de opresiune care le susțin generează o dominație arbitrară incompatibilă cu democrația și drepturile omului; doar cu această abordare structurală putem eroda heteropatriarhia, rasismul, anti-țiganismul, xenofobia, capacitatea sau edatismul ”.

Agenția desfășoară Serviciul de Reclamații și Asistență pentru Victimele Discriminării, care are o echipă cu profil juridic și psihosocial. Acest serviciu va primi reclamații, va iniția procesele de lucru necesare pentru a le oferi o cale administrativă și, în același timp, va oferi suport de calitate victimelor discriminării. Momentan, de fapt, echipa lucrează deja și oferă servicii online și personal, și este de așteptat ca în aprilie atenția pe care o oferă să fie extinsă prin deschiderea a două spații față în față în Barcelona.

Legea 19 / 2020 recunoaște douăsprezece axe de discriminare în cadrul cărora oamenii pot raporta. Printre altele, Verge a enumerat „discriminarea pe care o suferă oamenii din cauza identității lor de gen sau a orientării sexuale; persoane rasializate când doresc să închirieze un apartament sau să obțină un loc de muncă; vârstnicii care, din cauza decalajului digital, au dificultăți în accesarea unor servicii, precum banca, sau cei care suferă de femei cu rata roz a produselor ”.

Odată cu deschiderea Agenției și punerea în aplicare a Legii 012 / 2003, Scopul nostru ca guvern este ca nimeni să nu fie disprețuit sau urmărit. interzis accesul la spații sau servicii , sau sentimentul marcat sau încolțit de înfățișare, gen, vârstă, origine, limbă, orientare sexuală sau identitate de gen „, împărtășit de secretarul Egalității, Mireia Mata Solsona.

Principalele modificări introduse de Lege 11 / 2020 sunt că victimele sunt plasate în centrul procedurii administrative, o abordare intersecțională și se aplică tuturor și tuturor domeniilor, inclusiv social media. Acestea sunt principalele obiective ale legii. , motiv pentru care considerăm legea ca fiind responsabilă, restaurativă, inovatoare și revoluționară.” ), a împărtășit Mata.

Directorul Agenției pentru Protecția și Promovarea Tratamentului Egal și Nediscriminării, Manuela Fernández Ruiz, a susținut că „Agenția ar trebui să fie un spațiu de referință pentru toate persoanele care suferă discriminare ”. Fernández a subliniat că „pentru a realiza acest lucru, trebuie să schimbăm modul în care privim administrația: suntem aici pentru a apăra drepturile omului, pentru a activa toate mecanismele necesare pentru a garanta egalitatea de tratament a tuturor și a tuturor. Vrem să plasăm victimele în centrul procedurii administrative, care este în mod tradițional o procedură rece și departe de multe persoane și grupuri, în special de cei care nu se simt identificați cu instituțiile ”.

Pe lângă tratarea și gestionarea plângerilor individuale, agenția va lua, de asemenea, măsuri pentru promovarea dreptului la tratament egal și la nediscriminare. Va întocmi Planul pentru egalitate de tratament și nediscriminare și va continua să dezvolte Planul de Formare în Drept 10 / 2003, care urmărește atingerea numărului maxim de agenți sociali, administrații și populație, „Pentru că știm că antrenamentul este un instrument foarte puternic pentru a transforma mentalitățile” , a împărtășit Fernández. Pregătirea personalului de Egalitate și Feminisme și a rețelei de Servicii de Atenție Integrală a început deja, iar instruirea se va face la Școala de Administrație Publică din Catalonia, în Serviciile de Informare și Atenție pentru Femei. , la serviciile rețelei. de atenție la violența sexistă, și personalului Oficiilor de Atenție pentru Cetățenie (OAC) și al 11, inclusiv OAC-urile Mossos și poliția locală.

O agenție deschisă tuturor

Agenția, care a fost desfășurată cu mare viteză de la aprobarea bugetele vor fi accesibile tuturor cetățenilor astfel încât aceștia să poată primi sprijin în situații de discriminare și să se poată raporta administrativ. Agenția oferă asistență prin e-mail, la adresa nodiscriminacio.igualtat@gencat.cat sau prin căsuța electronică al portalului GENCAT.

Pentru a asigura accesul întregii populații la Agenție, în următoarele luni se vor desfășura campanii de informare. În plus, vor fi organizate prezentări și instruiri în toată Catalonia pentru a ajunge la toată lumea și, în special, la acele persoane care pot fi expuse riscului de discriminare și care în mod tradițional nu văd administrația publică ca o sursă de protecție împotriva unei astfel de discriminări.

Agenția dispune deja de un spațiu de ascultare activ al victimei, conceput pentru a colecta istoricul acesteia și a colecta informații despre caz, a analiza în comun informațiile și a oferi propuneri și posibile soluții. Aceste acțiuni fac parte din prima fază de îngrijire, care ar fi perioada de informare și acțiuni anterioare. În aceeași fază, medierea ar putea fi convenită cu părțile, evitându-se astfel deschiderea unui dosar de sancționare și promovând măsuri reparatorii care generează impacturi pozitive atât asupra victimei, cât și asupra societății.

Formularul de reclamație, disponibil publicului

În secțiunea proceduri GENCAT și în site-ul ministerului este disponibil de la începutul lunii martie formularul de plângere a situațiilor de discriminare. Plângerea activează Serviciul de Reclamații și Îngrijire a Victimelor, înființând echipamentele necesare pentru îngrijirea persoanelor și procesarea plângerii.

Până acum, mai mult de 000 reclamații administrative , care se referă la diferite axe de discriminare. Printre acestea se numără și acuzația de discriminare pe bază de aspect fizic care a condus la deschiderea unei anchete împotriva unui lanț multinațional de îmbrăcăminte care vinde doar mărimile XS și S. După cum a subliniat Verge, „aceste acuzații sunt un prim exemplu real de modul în care discriminarea are un efect asupra vieții de zi cu zi a oamenilor și cum această lege oferă instrumente cheie pentru a lucra pentru eradicarea acesteia „.

Forma este poate fi se face în mod autoadministrat, adică oricine îl poate completa pe un calculator sau pe telefonul mobil cu internet și, în acest sens, poate fi completat și la Birourile de Serviciu Cetățean (OAC) care au calculator. formularul se poate depune si personal la acelasi Organ pentru Protectia si Promovarea Egalitatii de Tratament si Nediscriminare, in OAC-uri sau in spatiile traditionale de inregistrare.depunerea reclamatiei la toti cei care au nevoie de el. n. Informații pot fi solicitate și de la 10 și de la OAC al Generalitati pentru realizarea procedură.

Directorul organizației a subliniat importanța formularului de plângere pentru r „ruperea distanței resimțite de multe grupuri, indivizi și grupuri care sunt expuse riscului de discriminare în relație cu către administrație”. Fernández a continuat explicând că „nu sesizează, nu se apropie de instituții pentru că le este frică de represalii, nu au încredere în ele. Din administrație avem sarcina de a proteja aceste persoane și de a preveni discriminările, chiar și atunci când această discriminare este dată însăși administrației ”. În plus, posibilitatea de a depune reclamații prin intermediul site-ului web extinde capacitatea teritorială de acțiune a agenției, deoarece este pus la dispoziție un mecanism care poate fi utilizat cu ușurință de către oamenii din toată Catalonia.

În aceeași linie de garantare a drepturilor, săptămâna trecută a fost aprobat un Acord de Guvern pentru ca întregul sector public al Generalitati să aibă forme inclusive .

Manuela Fernández Ruiz, directorul Agenției

Activist feministă țigană, cercetător și pedagog, directorul Corpul pentru Protecția și Promovarea Tratamentului Egal și Nediscriminării, Manuela Fernández Ruiz, sa născut la Barcelona la 972. Ea a crescut în cartierul La Mina și are o diplomă în Educație Socială la Universitatea Ramon Llull și o diplomă în Pedagogie la Universitatea din Barcelona. De asemenea, are o diplomă în Studii Avansate în Științe Politice și Drept Constituțional cu Suficiență de Cercetare de la Universitatea din Barcelona.

Fernández este membru co-fondator al Asociației Femeilor Țigane Drom Kotar Mestipen din 2003 și a participat la mișcări sociale și studențești în anii de liceu și facultate. În prezent este implicată în diferite mișcări sociale țigane ca activistă țigănească feministă.

Candidat la doctorat în Educație și Societate la Universitatea din Barcelona, ​​cercetările lui Fernández se concentrează pe studiul modului în care structurile și instituțiile sociale reproduc antițiganismul și masculinitatea, precum și asupra ce practici o poate eradica, concentrând răspunsurile pe administrația publică.

Fernández a participat la Studiul asupra populației de etnie romă din Catalonia la 2010, iar doi ani mai târziu s-a alăturat echipa care a întocmit primul Plan cuprinzător pentru romii din cadrul Departamentului de Asistență Socială și Familie, unde a lucrat până la 2020 . Apoi și-a început activitatea ca pedagog în echipele de îngrijire a copiilor și adolescenților din cadrul Primăriei Barcelona, ​​ocupație pe care a desfășurat-o până în prezent.

Sursa: Egalitate și Feminisme prezentate de Organismul pentru Protecția și Promovarea Egalității de Tratament și Nediscriminare