#Spania – Ministrul Egalității, Irene Montero, a prezidat Conferința Sectorială pentru Egalitatea (CSI), însoțită de secretarul de stat pentru Egalitate și Împotriva Violenței de Gen, Ángela Rodriguez; delegatul Guvernului împotriva violenței de gen, Victoria Rosell; directorul Institutului Femeii, Ana Varela; directorul general pentru tratament egal și diversitate etnică rasială, Rita Bosaho; și directorul general al Diversității Sexuale și Drepturilor LGTBI, Boti G. Rodrigo.

În cadrul ISJ, în care sunt reprezentate Administrația Generală a Statului și a Comunităților Autonome, Ministerul Egalității a prezentat rapoartele aferente ședințelor comisiei de criză din 2 iunie, 1 august și 4 septembrie. De la ultimul ISJ, Ministerul Egalității a convocat până în prezent patru comisii de criză pentru a analiza situațiile fiecărui caz în momentele în care s-a înregistrat o creștere a feminicidelor. Trei au avut loc anterior convocării acestui ISJ, iar rapoartele lor de încheiere sunt cele care au fost prezentate astăzi.

Unele dintre concluziile celor mai recente comitete au fost:

Mediul poate fi cheia. Confruntat cu negarea, conștientizarea, sensibilizarea și prevenirea. Informați întreaga societate pentru ca oricine să știe să detecteze și să însoțească victima.Suportul instituțional necesar în colectarea bunurilor. Moment deosebit de periculos.Detectarea dincolo de plângere. Importanța rolului profesioniștilor din domeniul sănătății în sănătatea mintală, ginecologie sau obstetrică.Femei cu factori de vulnerabilitate sau de risc, cum ar fi femeile migrante izolate, femeile cu profil de dependență sau utilizatorii serviciilor sociale.Factori socio-economici care costă vieți, cum ar fi cazurile în care femeile au continuat să împartă locuința cu ucigașul lor. Importanța resurselor locative și a adăposturilor.Factori de risc adăugați, cum ar fi armele de foc. Posibilitatea de a îmbunătăți cerințele de reînnoire a permiselor de arme și de a introduce formarea și perspectiva de gen.Președinția Consiliului Uniunii EuropeneÎn cadrul CSI, au fost raportate și prioritățile Ministerului Egalității în timpul Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Prima este necesitatea unei Europe feministe care să lupte împotriva tuturor formelor de violență împotriva femeilor. În acest domeniu se remarcă recenta ratificare de către Uniunea Europeană a Convenției de la Istanbul, precum și propuneri de directive: cea referitoare la lupta împotriva violenței împotriva femeilor și a violenței domestice; și cea referitoare la prevenirea și combaterea traficului de ființe umane și protecția victimelor. Președinția spaniolă va organiza reuniunea ministerială informală privind egalitatea la Pamplona în 23 și 24 noiembrie, care va aborda violența împotriva femeilor.

O altă prioritate este garantarea accesului la toate drepturile sexuale și reproductive, cu accent deosebit pe sistemele de sănătate publică, precum și promovarea educației sexuale în domeniul educațional.

În acest sens, Președinția spaniolă a susținut pe 28 septembrie, la Zaragoza, Conferința europeană la nivel înalt privind drepturile sexuale și reproductive în Europa, unde 14 țări au semnat o declarație ministerială în acest sens.

Un alt punct este redistribuirea economică, recuperarea echitabilă și reorganizarea îngrijirii. Obiectivele Președinției spaniole în acest domeniu, în care Ministerul Egalității lucrează în strânsă colaborare cu Ministerul Drepturilor Sociale și Agenda 2030, se vor reflecta în concluziile Consiliului privind dreptul la îngrijire a căror aprobare este programată pentru ultima Consiliul Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO) al Președinției spaniole, care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie. Anterior, o Conferință europeană privind dreptul la îngrijire este programată să aibă loc la Madrid pe 18 octombrie.

În sfârșit, alte priorități sunt promovarea egalității și lupta împotriva tuturor formelor de discriminare pe criterii de sex, rasă sau origine etnică, religie sau convingeri, dizabilități, vârstă sau orientare sexuală. În acest domeniu se remarcă dosarele legislative aflate în responsabilitatea Ministerului Egalității, precum propunerile de directive privind stabilirea unor standarde minime pentru organismele de tratament egal și, pe de altă parte, propunerea de Directivă a Consiliului prin care principiul egalității de tratament.

În cadrul conferinței „Avansarea drepturilor LGTBIQ+ în Europa”, care a avut loc la Madrid pe 5 iulie, 16 state membre ale Uniunii Europene au semnat o declarație ministerială de promovare a drepturilor persoanelor LGTBIQ+. În acest sens, pe 2 și 3 noiembrie va avea loc la Barcelona conferința „Anti-rasismul în Uniunea Europeană. Oameni de ascendență africană: recunoaștere, dreptate și dezvoltare”.

Ministrul Egalității interimar, Irene Montero, prezidează Conferința sectorială pentru egalitate.

Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Violența de gen Sursa: Guvernul Spaniei – Egalitatea prezintă CCAA rapoartele comitetelor de criză: „Confruntarea cu negarea, conștientizarea, sensibilizarea și prevenirea”