Un proiect promovat de Advanced Materials Cluster of Catalonia (MAV Cluster) a dezvoltat un nou filtru ceramic imprimat 3D care îmbunătățește solutii existente, in general plastice, in tratarea apelor uzate. Noul prototip este capabil să filtreze micro-materialele plastice și fibrele textile cu o rezistență chimică și mecanică mai mare datorită compoziției sale din gresie și porțelan. În plus, este mai ușor de curățat și permite reciclarea acestuia.
Proiectul „Imprimare 3D pentru industria sectorului materialelor” a avut sprijinul ACCIÓ – agenția pentru competitivitatea companiei Departamentului de Afaceri si Munca-, printr-un grant de la . euro din linia Inițiative de consolidare a competitivității (IRC).
În prezent, pe piață nu există o soluție de filtrare bazată pe ceramică din cauza complexității combinării ceramicii tehnice cu imprimarea 3D. Potrivit Ona Bombí, manager de proiect al Clusterului MAV, „ noul prototip are mai multe avantaje față de oferta actuală, precum utilizarea unui material ceramic cu rezistență mecanică și chimică ridicată”.
În acest sens, utilizarea a imprimării 3D este esențială pentru a înțelege saltul de calitate al noului filtru față de cele actuale. „Imprimarea 3D combină utilizarea materialelor avansate cu geometrii complexe și producția în serie scurtă”, explică Bombí. Prin urmare, adaugă el, „permite fabricarea de produse îmbunătățite și personalizate astfel încât acestea să fie viabile din punct de vedere tehnic și economic”. O opțiune pe care „producția pe scară largă, bazată pe volum, adesea nu o permite”, conchide el.
Datorită acestei tehnologii, prototipul dezvoltat este capabil să filtreze micro-materialele plastice și fibrele textile în apele uzate menajere. „ A fost proiectată și asamblată o instalație pilot pentru efectuarea testelor și s-a validat că filtrul funcționează corect îmbunătățind caracteristicile sistemelor aflate în prezent piata ”, asigura managerul de proiect. Astăzi, indică ea, „există doar soluții parțiale pentru eliminarea micro-materialelor plastice din apă; din acest motiv, este o chestiune de mare interes pentru sector”. Prin urmare, acest filtru ar face posibilă depășirea soluțiilor actuale precum membranele poroase care captează fizic microplasticele, dar care „ se înfundă ușor și au o durată relativ scurtă. durata de viață scurtă pentru investiția pe care o presupun ”. În acest fel, noul filtru este destinat aplicațiilor precum spălătoria industrială, care generează multe fibre textile; sau tratarea apei din stațiile de epurare
Pentru realizarea proiectului, Clusterul MAV a avut participarea companiilor Barcelona 3D Ceràmics, specializate în fabricarea de componente și piese cu ceramică tehnică folosind tehnologia de imprimare 3D; King Diamond, care oferă soluții tehnice avansate și eficiente pentru tratarea apei potabile; și Centrul de Proiectare și Optimizare a Proceselor și Materialelor (DIOPMA).
Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcatFacebook @acciocatAȚIUNEA Linkedin ACȚIUNE pe Youtube 434942434942434942434942 Sursa: Ei creează un filtru ceramic imprimat 3D care elimină micro-materialele plastice din apa reziduală