Un proiect al Fundației Renal sub titlul „Renata , nefrologul meu”
Martina , o fată de 10 ani, și Renata, medicul nefrolog al bolnavului ei tată , sunt cele două femei protagoniste ale „Renata, nefrologul meu”, un proiect pe care Fundația Rinichilor Iñigo Álvarez de Toledo, în colaborare cu Spitalul Gregorio Marañón, dorește să-l ducă în școli și biblioteci pentru a răspândi informații despre bolile de rinichi, a crește gradul de conștientizare. cam la fel pentru copii și promovează o viață sănătoasă și prevenirea încă din copilărie. Prima carte a fost prezentată în colaborare cu Serviciul de Nefrologie Caju, în cadrul Zilei Mondiale a Rinichiului.
Proiectul constă într-o trilogie de cărți care se adresează copiilor din Învățământul Primar, astfel încât acestea să poată fi folosite ca material didactic școlar și să facă parte din cărțile recomandate pentru lectură în școli, pentru a da vizibilitate existenței bolilor de rinichi. , diferitele modele de terapie de substituție renală conștientizează încă din copilărie strategiile de prevenire și donarea de organe.
Constă într-un prima carte introductivă în care, prin întrebările unei fete de școală primară, Martina, medicul nefrolog al tatălui ei bolnav, Renata, va explica ce sunt rinichii, ce funcții au aceștia în organism, ce se întâmplă cu rinichii tatălui Martinei care au încetat să funcționeze și diferitele opțiuni de tratament care există, într-un mod succint. . Tatăl Martinei va începe hemodializa iar fata va întreba ce lucruri îmbolnăvesc rinichii și cum poate fi evitată, iar acolo vor fi explicate diferitele măsuri de prevenire. A doua și a treia carte vor aborda alte opțiuni pentru terapia de substituție renală, cum ar fi dializa la domiciliu sau transplantul.
Atelier de sugestii cu copii pacienți ai lui Gregorio Marañón
„Renata, nefrologul meu” este o carte de
Fundația și Spitalul Gregorio Marañón au ales Ziua Rinichiului World să prezinte acest proiect la Serviciul de Nefrologie al spitalului, deoarece pacienții copii au participat la un atelier de evaluare a cărților și de a oferi sfaturile lor specifice cu privire la conținut. Un total de patru copii care suferă de boli renale și care urmează un tratament în Marañón au supravegheat textele și ilustrațiile modelului Renata mea nefrolog și și-au contribuit cu ideile și sugestiile care au fost adunate în unele caiete de lucru pe care autorii le vor folosi pentru a vă îmbunătăți. propuneri. În plus, au propus o nouă carte care se adresează părinților și rudelor copiilor cu boli de rinichi, pentru a-i ajuta să înțeleagă și să trăiască cu boala copilului lor.
La Fundația Renală au fost prezenți președintele acesteia, Isabel Entero, și directorul de îngrijire și autoarea cărții, Dolores Arenas, care au subliniat că boala de rinichi este ca o boală fantomă, tăcută pentru că nu provoacă simptome și ascunsă pentru că o face. nu este cunoscut în ciuda faptului că afectează mai mult de 24% din populația lumii. În această linie, Arenas a subliniat importanța de a o face cunoscută încă din copilărie și de a promova prevenirea ei în rândul copiilor.
Spitalul de Nefrologie Pediatrică Gregorio Marañón
Secția de Nefrologie Pediatrică a Spitalului Gregorio Marañón are propriul etaj de spitalizare unde o medie de 24 internări pe an, pe lângă evaluarea pacienţilor interconsultaţi din alte specialităţi. Ingrijirea ambulatorie se acorda si in consultatii generale si o alta monografie cu un volum de circa 9. anual. De asemenea, există un Spital de Zi de Nefrologie unde se administrează tratamente și se efectuează tehnici de afereză, precum imunoadsorbția, plasmafereza, LDL. Hemodializa se efectuează și în Marañón cu două ture zilnice, dimineața și după-amiaza, dializând patru copii. Există și un serviciu de dializă peritoneală la domiciliu cu doi pacienți care vin lunar la controale. De asemenea, are un program de transplant viu și un donator cadaveric cu o medie de cinci copii transplantați pe an.
Sursa: Comunitatea Madrid – El Marañón colaborează într-o carte pentru a-i face pe copii conștienți de bolile de rinichi