#Madrid –

Răspunderea unei echipe multidisciplinare din UTI pediatrică

Profesioniștii Unității de Terapie Intensivă Pediatrică (PICU) a Spitalului General Universitar Gregorio Marañón dezvoltă un program de formare pentru părinții copiilor dependenți de înaltă tehnologie. Pacienții pediatrici ale căror familii se adresează această formare sunt copii dependenți de ventilație, cu bypass-uri intestinale, alimentație prin căi artificiale sau monitorizare specifică din cauza faptului că au suferit situații care pun viața în pericol. Training-ul include un suport teoretic, cu un manual adaptat pentru familii și videoclipuri pe fiecare subiect, un suport practic realizat cu un manechin, practici de îngrijire supravegheată și rezolvarea complicațiilor prin simulare avansată.

Un grup de 20 de profesioniști din Unitatea de Terapie Intensivă Pediatrică Gregorio Marañón oferă acest program de formare, inclusiv pediatri, asistente, tehnicieni auxiliari de îngrijire medicală, precum și asistenta de continuitate a îngrijirii și, ocazional, lucrători, de asemenea, colaborează social.

„Obiectivul este, fundamental, acela de a putea oferi sprijin și securitate familiilor pentru ca aceștia să poată lua acești copii acasă, întrucât în ​​mod tradițional copiii dependenți de tehnologie, datorită complexității îngrijirii lor, au prezentat o dependență de centrul spitalicesc pe o perioadă lungă de timp. perioade de timp care i-au împiedicat să ducă o viață conform vârstei cronologice, afectându-le astfel calitatea vieții”, explică Ana Belén García Moreno, una dintre asistentele de la UTI de pediatrie și membră a grupului de formare.

„Odată ce părinții sau îngrijitorii care pot fi candidați pentru această formare sunt depistați și după consimțământul informat, li se oferă o metodologie didactică amplă”, spune asistenta din aceeași echipă, Isabel María González.

„În ultimele luni s-a desfășurat instruire pentru șapte familii, care au fost instruite în îngrijirea de specialitate timpurie. Pregătirea familiilor pentru a se întoarce acasă în siguranță înseamnă o creștere a calității vieții de familie” adaugă Marta Cordero, asistent medical specialist în pediatrie, membră a aceluiași grup de formare.

O inițiativă premiată și foarte bine primită de părinți

Acest program a fost acordat de Fundația de Dezvoltare a Asistenței Medicale (FUDEN) la categoria Premiul Pascual pentru promovarea auto-îngrijirii. „La început există teamă și nesiguranță din partea părinților sau îngrijitorilor, dar aceștia sunt imediat încântați să poată participa la îngrijire, să-și vadă micuții părăsind prompt UTI și să recupereze normalitatea și calitatea vieții pentru copii și pentru familiile lor”, adaugă Isabel Cruz, asistentă medicală și membră a acestui grup de formare, care subliniază că acest premiu, căruia i-au fost prezentate peste 400 de proiecte la toate categoriile, reprezintă recunoașterea vocației și a muncii pentru care au depus-o. câțiva ani.

Este important de subliniat faptul că instruirea este adaptată la nevoile îngrijitorilor înșiși, evitând chiar, în unele cazuri, barierele lingvistice. Înainte ca copiii să plece acasă, se ia legătura cu profesionistul lor de referință de la Centrul de Sănătate, cu medicul pediatru și cu asistenta lor și sunt informați despre starea și nevoile copilului, precum și despre pregătirea pe care părinții și sprijinul pe care îl puteți oferi. lor. „Este important de subliniat că atât personalul UTI, cât și eu rămân ca referințe în cazul în care apare vreo nevoie, atât pentru părinți, cât și pentru colegii de la Centrul de Sănătate”, adaugă Carmen Ortega, asistent medical de continuitate pediatrie.

Sursa: Comunitatea Madrid – El Marañón dezvoltă un program de instruire a părinților în îngrijirea copiilor dependenți de asistența medicală de înaltă tehnologie